Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

domofon, videodomofon - nietypowe rozwiązania...

Recommended Posts

Kamerek Ip chyba nie puścisz na TV no bo jak zamienić sygnał cyfrowy ze skrętki na analogowy na koncentryk. Nie wydaje mi się to możliwe, ale przyznam że nie jestem jakimś specjalistą - raczej pasjonatem. Ponadto te wszystkie serwery multimediów itp - troszkę nowszy serwer za jakieś 1300PLN zintegruje te wszystkie funkcje w sobie i wiele wiele więcej (Monitoring i publikacja na WWW, FTP, Serwer WWW, Serwer plików itd, itd) . Rozprowadzenie po domu trzeba wcześniej zaplanować - w moim wypadku jest to skrętka 6kat i zrobi się Gigabit Internet w całym domu. Skrętka jest doprowadzona wszędzie ... nawet do garażu. Niektórzy powiedzą że przesada - no ale ze szpuli 300mb jeszcze ze 100mb zostało ;-)

(...) Ponadto te wszystkie serwery multimediów itp - troszkę nowszy serwer za jakieś 1300PLN zintegruje te wszystkie funkcje w sobie i wiele wiele więcej (Monitoring i publikacja na WWW, FTP, Serwer WWW, Serwer plików itd, itd) . Rozprowadzenie po domu trzeba wcześniej zaplanować - w moim wypadku jest to skrętka 6kat i zrobi się Gigabit Internet w całym domu. Skrętka jest doprowadzona wszędzie ... nawet do garażu. Niektórzy powiedzą że przesada - no ale ze szpuli 300mb jeszcze ze 100mb zostało ;-)

myślę że dla większości co tu zabrali głos przesadą to nie będzie

Nie będzie ?? - no to ja jakiś stary wsteczny dziad jestem - bo dla mnie to jest przesada - i to gruba przesada ... 8)

myślę że dla większości co tu zabrali głos przesadą to nie będzie

Nie będzie ?? - no to ja jakiś stary wsteczny dziad jestem - bo dla mnie to jest przesada - i to gruba przesada ... 8)

Pablitoo wcale nie jesteś stary dziad :) tylko nie zrozumiałeś idei takiego rozwiązania.

Wyobraź Sobie taką sytuację.

Jest 8.00 rano w niedziele ty jesteś styrany po całym tygodniu ciężkiej pracy

Nagle dzwonek przy furtce wyrywa Cię z błogiego snu. Nie chce Ci się wyjść z łóżka żeby zejść z sypialni na poddaszu na parter do domofonu. Ale przecież przy łóżku masz przenośną słuchawkę telefonu. Okazuje się że to Twój syn wrócił z całonocnej imprezy. Naciskasz jeden guzik na telefonie i spisz dalej.

Niestety o 8.30 znowu ktoś Cię budzi tym razem nie wiesz kto to stoi przy Twojej furtce nie poznajesz jej po głosie ale włączyłeś telewizor i widzisz że przy furtce stoi atrakcyjna sąsiadka naciskasz przycisk i ...... powiedz mi co w taki rozwiązaniu jest przesadą.

P.S jak nie masz syna to może być córka. Ja niestety nie będę miał atrakcyjnej sąsiadki :cry:

Niestety o 8.30 znowu ktoś Cię budzi tym razem nie wiesz kto to stoi przy Twojej furtce nie poznajesz jej po głosie ale włączyłeś telewizor i widzisz że przy furtce stoi atrakcyjna sąsiadka naciskasz przycisk i ...... powiedz mi co w taki rozwiązaniu jest przesadą.

No, no i co dalej? :D Otwieramy sąsiadce oczywiście furtkę i drzwi wejściowe w sposób zdalny (kolejny element kosztowy - zaczęło sie chyba od możliwości zaoszczędzenia na videofonie) i idziemy spać, czy zapraszamy sąsiadke do łóżka? :D

Ja sie dziadem bynajmniej nie czuję - podskoczę szybko do domofonu (videofonu), wpuszcze sąsiadkę przyciskiem przez furtkę i pobiegne ja wpuścić przez drzwi wejściowe.

Synek jak ma rano wracać z impezy to juz raczej taki doroślejszy. Będzie miał swoje klucze. Po co mam dla niego szykować "bondowskie" gażety :D

Ale jest jeden argument dla entuzjastów. Jak o 6 rano zadzwoni dziad po suchy chleb dla konia, mozna mu nie wstając z łóżka powiedzieć, żeby s....ał :D :D :D

No, no i co dalej? :D Otwieramy sąsiadce oczywiście furtkę i drzwi wejściowe w sposób zdalny (kolejny element kosztowy - zaczęło sie chyba od możliwości zaoszczędzenia na videofonie) i idziemy spać, czy zapraszamy sąsiadke do łóżka? :D

Wszystko zależy od tego jaką masz sąsiadkę :lol: