Teresa Godoj 04.05.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 WitamW końcu zdecydowałam sie na remont, zmieniam aranżacje, powiększam łazienkę kosztem przedpokoju... takie, tam zeby w bloku mieszkało sie lepiej. Wszytko było ok, do momentu złożenia pisma do spółdzielni o pozowlenie na wykucie otworu drzwiowego w scianie nośnej. przyszła odp. ze spółdzielni że to przebudowa i trzeba mieć zezwolenie urzedu miasta. Na co, odpisałam grzecznie (właściwie inspektor budowlany którego o to poprosiłam) że to aranżacja i po wyliczniach można ten otwor bezpiecznie zrobic (blok wielka płyta, ściana nośna 5 m żelbet, otwór drzwiowy wys 2m szer 80, I piętro w IV piętrowym budynku). Dzis spółdzielnia odpowiedziała że nie dostane zgody bo oni po prostu z zasady sie nie zgadzaja i już. Jak nalegałam o podstawę prawną to pan zaczął coś majaczyc o zmianie przpisów, o zgodzie wszytkich którzy maja własnosciowe mieszkania (369 osób!!), o działkach pod blokiem i ze ta sciana w moim mieszkaniu nie jest moja tylko 369 innych lokatorów itp.Doradzcie prosze jak sobie poradzić ze spółdzilnią?A moze oni mają racje? Jak to ugryźć?? pomócie proszę!dziekiTeresa Godoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.05.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Oficjalnie poprosić o wskazanie przepisów na podstawie których żądają od Ciebie jakiś dodatkowych pozwoleń. Nie dzwonić, tylko pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 05.05.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 spoldzielnia ma swiete prawo odmowic.sciana ktora nalezy rozkuc ma gr.18cm i nikt nie przewidzial belki nadprozowej w scianie nosnej w miejscu gdzie chcesz miec otwor drzwiowy.a swoja droga kucie sciany konstrukcyjnej w systemie wielkoplytowym osobiscie odradzam, pomysl ze nad toba mieszkaja ludzie i na scianie nosnej opiera sie strop. nie twierdze ze sie zawali bo sie nie zawali ale bezpieczenstwo przede wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 09.05.2009 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 spoldzielnia ma swiete prawo odmowic. parę ostatnich katastrof budowlanych nauczyło ludzi ostrożności i wcale się im nie dziwię. Majstrowanie przy scianach nosnych może dać nieprzewidywalne efekty. Niezyt miłe efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts