Darex 19.11.2003 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Witam! Od dłuższego czasu śledzę to forum nosząc się z zamiarem zrealizowania domu Adriana z Archipelagu. Proszę o opinię tego projektu forumowiczów lub osób budujących wg tego projektu. Pozdrawiam, Dariusz G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 20.11.2003 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Najpierw podrzuć link.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 20.11.2003 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Groszek, faktycznie masz rację. Nie wiem tylko czy mi się uda ale na wszelki wypadek podaje pełny adres.Pzdr. Dariusz. http://www.domyrodzinne.pl/projekty/projekt.php?cat=1011000&pid=85&form=simple&seek=&ExtraNavText=Adriana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 20.11.2003 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Bardzo ładny domek!Justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 21.11.2003 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Darex!Super ten domek. Naprawdę. Kurcze Wy wszyscy prawie macie super domki, ale ten jest naprawdę........niczego sobie.http://www.domyrodzinne.pl/widoki/85a.jpgTroszkę daszek skomplikowany, ale przy tym bardzo efektowny jak dla mnie. Przestronny parter, spełnia wszystkie funkcje.Kocham takie domki! Pozdr....Gorszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 21.11.2003 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Orientowałem w Archipelagu kosztorys Adriany, który do stanu wykończonego bez instalacji wewnętrznych - 275 tys.zł. Cena zwala z nóg, ale spsosobem gospodarczym ... (vide Kodi...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 21.11.2003 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 CO do kosztorysów to prawda. Mój jest tak wysoki, że.... ale się nie zrażam bo już w tej chwili wiem, że mój koszt wybudowania domu będzie dużo niższy! Trzeba podejść do budowy z rozsądkiem i szukać okazji, upustów, znajomych i liczyć na własne ręce i rodziny - a wszystko powoli się uda...boże co ja piszę....sama się nie poznaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 24.11.2003 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Tak patrzę na rzut parteru i się zastanawiam czy kibelek w centralnym miejscu to szczęśliwe rozwiązanie. A może by tak zamienić ze spiżarką, albo przenieść koło schodów? Jakoś mi tak nie pasuje akuratnie w tym miejscu.Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mic 25.11.2003 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Sprobuj wygospodarowac na kibelek miejsce kolo lazienki, przy schodach. Nie jest to wprawdzie wielki problem zeby byl tam gdzie jest (tak jest u mnie w Gardenii), ale jezeli jest mozliwosc to bym z niego zrezygnowal w tamtym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 26.11.2003 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Nie wniosę nic nowego w sprawie budowy tego cuda. Chcę tylko powiedzieć, że to była moja pierwsza miłość przy przekopywaniu projektów Śliczna ta chałupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 27.11.2003 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Mic: Też myślałem o tym by kibelek umieścić obk schodów. Kwestia adaptacji i chyba zgody architekta (?)Jagna: Pierwsza miłość - rozumiem. Ale czy spełniona?pzdr. Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 28.11.2003 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Darex, niestety nie Mój mąż obdarował mnie innym projektem. Ale ponieważ jest szansa, że będziemy musieli szukać nowej działki i zaczynać wszystko od początku więc....kto wie? A co do kibelka, to była moja pierwsza myśl: głupio, że tak centralnie. Myślę, że z przeniesieniem go nie będziez problemu, pod warunkiem, że pod schodami jest wystarczająco dużo miejsca. Zresztą ten dom jest tak uroczy, że nawet z tym wychodkiem mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 29.11.2003 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 Darex trzymamy kciuki by Wasze marzenia szybko się zrealizowały!PozdrawiamyJusta&Rob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzichu 04.02.2004 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Cześć Darex ! Czy budujesz już swoją Adrianę? Ja też przymierzam się do tego projektu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 04.02.2004 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Zaczynam dopiero na jesieni 2004 (mam nadzieję). Na razie gromadzę niezbędne dokumenty z wodociagów i zakładu energetycznego. Na szczęście działka leży w gminie, która ma aktualny plan zagospodarowania przestrzennego i nie powinienem mić trudności z uzyskaniem warunków przyłączy mediów. jak je uzyskam to dopiero zakupię projekt i dalej się będę bujał z biurokracją, żeby uzyskać pozwolenie.Pzdr. Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 05.02.2004 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 http://www.archipelag.pl/inc_picture.php?PID=184http://www.archipelag.pl/inc_picture.php?PID=189 http://www.archipelag.pl/inc_picture.php?PID=190 Powtórzę się z wątku o Zuzi. Z zewnątrz przyjemny dla oka - solidny, klasyczny domek, dający wrażenie spokojnego w nim bytu. Na parterze nie podoba mi się wc w srodku. Ja bym z niego zrezygnowała, tym bardziej, że przecież łazienka tu jest. Powiększyłam bym przez to kuchnię, która, wg mnie, jest zbyt mała. Chyba, że pokój (9) bedzie użytkowany "domowo" a nie tylko gościnnie. Wtedy łazienka, siłą rzeczy, bedzie jednak "prywatna" i dodatkowe wc sie przyda. Na piętrze pokój (3) maleńki i wąski, ale jak widać powierzchnia piętra jest zdeterminowana przez czterospadowy dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzichu 05.02.2004 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Co do kibelka w środku, to wyląduje obok lub pod schodami. Pomieszczenie po kibelku prawdopodobnie zostanie garderobą i schowkiem. "Zlikwiduję" także wiatrołat - 2,5 m to śmiech. Planuję też powiększenie spiżarki - zniknie mi wtedy śmieszny narożnik obok kuchni. Kuchnia + spiżarka dają w sumie około 10 m a to chyba wystarczy. Pokoik 3 na piętrze będzie jako gościnny. Dla chłopaków pozostają dwa większe pokoiki. Obecnie mieszkają razem na 9 m, więc odczują różnicę. Osobiście podoba nam się taki dach. Jedyny feler jaki ma to cena. Przy pożadnych oknach będzie na pięterku widno i inaczej niż w blokowisku. To wszystko są na razie przymiarki. Muszę jeszcze porozumieć się z archipelagiem na temat ścian nośnych, żeby nie było takiego zaskoczenia jak przy Zuzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 05.02.2004 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 WC w centralnej części parteru na pierwszy rzut oka wydaje się pomysłem chybionym. Ale po dogłębnej analizie, i przy założeniu, że sypialnia z łazienką to mój i żony prywatny azyl, WC dla gości np. wychodzących z salonu to konieczność. Nie mam jeszcze projektu i trudno wirtualnie umieszczać WC przy schodach, no bo odbyłoby sie to kosztem powierzchni pod garderobę. Likwidacja wiatrołapu, hm... być może, ale wolałbym go zachować, co najwyżej powiekszając go, przesuwając ściankę. Na górze, będą dwa pokoje dla chłopaków a w największym -pokój komputerowo-gościnno-rekracyjno-sportowy.Pzdr. Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzichu 05.02.2004 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2004 Tez planujemy pokuj na dole dla siebie. A jeżeli chodzi o garderobę to była by ona w pomieszczeniu po WC a Wc tak jak pisałem w miejscu garderoby obok schodów (jezeli się będzie dało). Super pomysł z tym pokoikiem rekreacyjnym na piętrze. Chyba też tak zrobimy. Zastanawiamy się jeszcze nad połączeniempomieszczeń gospodarczych( 12 i 13) to niepotrzebna ścianka i drzwi, a pomieszczenie można by lepiej wykorzystać. Nad tym wiatrołapem też jeszcze pomyślimy. pozdrawiamZd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełJ 06.02.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Super domek - ruszam z budową na wiosnę ! myslę że można ograniczyć trochę koszty budowy np. rezygnując z jednego okna dachowego do łazienki na poddaszu i jednego okna dachowego oswietlającego klatke schodową prowadzącą na poddasze. Archipelag zaleca okna velux 78x160 (spokojnie można wybrać okna 78x140 lub okna fakro). Czy do łazienki na parterze potrzebne są też dwa okna ? Myslę, że koszty budowy nie muszą być tak strasznie wysokie - ja zamierzam budowac systemem gospodarczym i sam negocjować ceny zakupu towarów. Co do kibelka na parterze to nie można patrzeć na rzut parteru i faktycznie "niekorzystne" usytuowanie kibelka w centralnej części - w tym wypadku należy wyobrazić sobie parter z zalanym stropem i wtedy zobaczyć, że to rozwiązanie może być całkiem interesujące. Osoba wchodząca do takiego domu nie widzi rzutu poszczególnych pomieszczeń tylko urządzoną przestrzeń ! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts