Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ADRIANA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 492
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Darex!

Super ten domek. Naprawdę. Kurcze Wy wszyscy prawie macie super domki, ale ten jest naprawdę........niczego sobie.

http://www.domyrodzinne.pl/widoki/85a.jpg

Troszkę daszek skomplikowany, ale przy tym bardzo efektowny jak dla mnie. Przestronny parter, spełnia wszystkie funkcje.

Kocham takie domki!

Pozdr....Gorszek

CO do kosztorysów to prawda. Mój jest tak wysoki, że.... :o :o :o ale się nie zrażam bo już w tej chwili wiem, że mój koszt wybudowania domu będzie dużo niższy! Trzeba podejść do budowy z rozsądkiem i szukać okazji, upustów, znajomych i liczyć na własne ręce i rodziny - a wszystko powoli się uda...boże co ja piszę....sama się nie poznaję :lol: :lol: :lol:

Darex, niestety nie :(

Mój mąż obdarował mnie innym projektem. Ale ponieważ jest szansa, że będziemy musieli szukać nowej działki i zaczynać wszystko od początku więc....kto wie? :p

A co do kibelka, to była moja pierwsza myśl: głupio, że tak centralnie. Myślę, że z przeniesieniem go nie będziez problemu, pod warunkiem, że pod schodami jest wystarczająco dużo miejsca.

Zresztą ten dom jest tak uroczy, że nawet z tym wychodkiem mi się podoba :p

• 2 months później...

Zaczynam dopiero na jesieni 2004 (mam nadzieję). Na razie gromadzę niezbędne dokumenty z wodociagów i zakładu energetycznego. Na szczęście działka leży w gminie, która ma aktualny plan zagospodarowania przestrzennego i nie powinienem mić trudności z uzyskaniem warunków przyłączy mediów. jak je uzyskam to dopiero zakupię projekt i dalej się będę bujał z biurokracją, żeby uzyskać pozwolenie.

Pzdr. Darex

http://www.archipelag.pl/inc_picture.php?PID=184http://www.archipelag.pl/inc_picture.php?PID=189 http://www.archipelag.pl/inc_picture.php?PID=190

Powtórzę się z wątku o Zuzi.

Z zewnątrz przyjemny dla oka - solidny, klasyczny domek, dający wrażenie spokojnego w nim bytu. :D

Na parterze nie podoba mi się wc w srodku. Ja bym z niego zrezygnowała, tym bardziej, że przecież łazienka tu jest. Powiększyłam bym przez to kuchnię, która, wg mnie, jest zbyt mała. Chyba, że pokój (9) bedzie użytkowany "domowo" a nie tylko gościnnie. Wtedy łazienka, siłą rzeczy, bedzie jednak "prywatna" i dodatkowe wc sie przyda. Na piętrze pokój (3) maleńki i wąski, ale jak widać powierzchnia piętra jest zdeterminowana przez czterospadowy dach

Co do kibelka w środku, to wyląduje obok lub pod schodami. Pomieszczenie po kibelku prawdopodobnie zostanie garderobą i schowkiem. "Zlikwiduję" także wiatrołat - 2,5 m to śmiech. :lol: Planuję też powiększenie spiżarki - zniknie mi wtedy śmieszny narożnik obok kuchni. Kuchnia + spiżarka dają w sumie około 10 m a to chyba wystarczy. Pokoik 3 na piętrze będzie jako gościnny. Dla chłopaków pozostają dwa większe pokoiki. Obecnie mieszkają razem na 9 m, więc odczują różnicę. Osobiście podoba nam się taki dach. Jedyny feler jaki ma to cena. Przy pożadnych oknach będzie na pięterku widno i inaczej niż w blokowisku.

To wszystko są na razie przymiarki. Muszę jeszcze porozumieć się z archipelagiem na temat ścian nośnych, żeby nie było takiego zaskoczenia jak przy Zuzi.

WC w centralnej części parteru na pierwszy rzut oka wydaje się pomysłem chybionym. Ale po dogłębnej analizie, i przy założeniu, że sypialnia z łazienką to mój i żony prywatny azyl, WC dla gości np. wychodzących z salonu to konieczność. Nie mam jeszcze projektu i trudno wirtualnie umieszczać WC przy schodach, no bo odbyłoby sie to kosztem powierzchni pod garderobę. Likwidacja wiatrołapu, hm... być może, ale wolałbym go zachować, co najwyżej powiekszając go, przesuwając ściankę. Na górze, będą dwa pokoje dla chłopaków a w największym -pokój komputerowo-gościnno-rekracyjno-sportowy.

Pzdr. Darex

Tez planujemy pokuj na dole dla siebie. A jeżeli chodzi o garderobę to była by ona w pomieszczeniu po WC a Wc tak jak pisałem w miejscu garderoby obok schodów (jezeli się będzie dało). Super pomysł z tym pokoikiem rekreacyjnym na piętrze. Chyba też tak zrobimy. Zastanawiamy się jeszcze nad połączeniempomieszczeń gospodarczych( 12 i 13) to niepotrzebna ścianka i drzwi, a pomieszczenie można by lepiej wykorzystać. Nad tym wiatrołapem też jeszcze pomyślimy.

pozdrawiam

Zd

Super domek - ruszam z budową na wiosnę ! myslę że można ograniczyć trochę koszty budowy np. rezygnując z jednego okna dachowego do łazienki na poddaszu i jednego okna dachowego oswietlającego klatke schodową prowadzącą na poddasze. Archipelag zaleca okna velux 78x160 (spokojnie można wybrać okna 78x140 lub okna fakro). Czy do łazienki na parterze potrzebne są też dwa okna ? Myslę, że koszty budowy nie muszą być tak strasznie wysokie - ja zamierzam budowac systemem gospodarczym i sam negocjować ceny zakupu towarów.

Co do kibelka na parterze to nie można patrzeć na rzut parteru i faktycznie "niekorzystne" usytuowanie kibelka w centralnej części - w tym wypadku należy wyobrazić sobie parter z zalanym stropem i wtedy zobaczyć, że to rozwiązanie może być całkiem interesujące. Osoba wchodząca do takiego domu nie widzi rzutu poszczególnych pomieszczeń tylko urządzoną przestrzeń ! Pozdrawiam.

:wink: