Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ADRIANA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Przestań się martwić Lagerfeld. Wiem, to sie okaże dopiero jak sie zamieszka.

Weszłam na tamta stronkę na chwilkę i przeczytałam tylko ze 3 opini.e

Dzięki Bogu nie potrafię dobrze gotować i tu chyba po raz pierwszy wychodzę na plus.

Zatem myślałeś jak zamknąć nasza kuchnię w Adrianie albo przynajmnie cześciowo zasłonić, czy taki barek jak chcę, conieco zmieni??

Co ty na to?

Edyta

• Odpowiedzi 492
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lagerfeld. Jeszcze jedno pytanie do ciebie. Gdzie planujesz w domku postawić pralkę????

Ja myslałam o którejś łazience (na dole mam łazienkę taką jak KARO a nie jak u ciebie) Wolałabym na górze, bo jak zaczęłam czytać o tych hałasach w kuchni to sobie pomyślałam, że na górze będzie lepiej, bo tam się z reguły tylko śpi, a większość czasu spędza na dole w salonie

Troche szkoda mi miejsce żeby wrzucać ją np. do kotłowni albo spiżarki przy garażu.

Jak jest u ciebie

E.K.

edi :p

Dzięki Bogu nie potrafię dobrze gotować i tu chyba po raz pierwszy wychodzę na plus

u mnie to wychodzi na WIELKI MINUS bo ja lubię gotować i jeść i to widać :lol: karo świadkiem:lol:

no cóż wszelka nadzieja w okapie. chyba tak jest, że jak mamy oddzielną kuchnię to taka otwarta wydaje się być trendi i nie zdajemy sobie sprawy z tzw. codziennego komfortu jej używania. przynajmniej ja sobie nie zdaję (nadal)

Gdzie planujesz w domku postawić pralkę????

na poddaszu w tym pomieszczeniu za luksferami - w oryginalnym projekcie jest tam garderoba.

pralnia - wbrew obawom - wyszła nawet spora więc zmieści się pralka (i wąska i tradycyjna szeroka - mamy wybór :lol: ) oraz jeden taki sprzęt rozkładany do wieszania. obok pralki (pod wnęką okienną) mamy miejsce na drugą:) ale będzie tam prawdopodobnie blat z chowanym pojemnikiem (x2) na brudną bieliznę. myśleliśmy o takiej technicznej umywalce (coby coś zamoczyć przed praniem) ale pomysł upadł - na razie :lol: jakby co woda jest doprowadzona.

po naszych zmianach architektonicznych projektu to pralka mogła być albo w kotłowni, albo pod schodami albo na poddaszu. wyszło to ostatnie.

Doradź mi coś.

szczerze pisząc, doradzaniem zarabiam na życie więc przy adrianie jestem (z całkowicie świadomego wyboru) tylko konsultantem (z dość nikłym prawem głosu) mojej drugiej połówki. dlatego też nie zabieram głosu w takich sprawach bo wychodzi (jako reguła) że:

a) jestem zbyt tradycjonalistyczny (arachityczny w poglądach na dekor i wnetrza):lol:

b) zbyt praktycznie podchodzę do sprawy;

c) mój gust pozostawia wiele do życzenia ale o gustach się nie dyskutuje

:lol:

btw. pralka na poddaszu wkomponowała się super :D

a nawiązując do kuchni to u mnie jest to na takim etapie, że wszelkie jej zmiany wypadną jako udziwnienia - tak myślę

btw. z architektem się już rozliczyliśmy :lol: a finansowo i tak nie udźwigniemy kolejnego obciążenia. z duszą na ramieniu zdobędziemy się na odwagę zamieszkania w domku z kuchnią otwartą na jadalnię i salon :lol:

Tak prawie oryginalny domek. Wejście do dolnej łazienkę mam z klatki schodowej po prawej stronie od schodów, nie mam tam żadnego kibelka w stylu jak u ciebie. A na górze to moja łazienka jest po prawej stronie jak wchodzisz po schodach (wyślę ci zdjęcie z domu, bo pewnie nie wiesz o co chodzi)

Przepraszam za ten gust :oops: to się więcej nie powinno powtórzyć

Czekam na projekt :D :D :D

Czesc (właśnie uciekam z pracy)

aadamm ja budowałam z Ytonga i jestem zadowolona :)

Bruce lee w Adrianie tez są słupy na środku pokoi (no moze z boku ale tez rzeszkadza) trzeba je przesunąc. Nalezy uwazać zeby fachowcy nie zrobili całkiem wg. projektu.

Mnie koszt zamknięty kosztował nie więcej niż 100 000,00

Legerfled Twoja kuchnia na prawde robi wrażenie ale jesli mam bc szczera to ja wolałabym popatrzeć niż użtkować. Byc moze sie myle. Ogólnie jest super, tylko kuchnia na srodku wydaje mi sie super w zamnkiniętym, dużym pomieszczeniu.

Mam nadzieje ze sie myle i powiesz jak zaczniesz juz mieszkac ze jestes bardzo zadowolony :lol:

Edytki Adriana jest wyjątkowo nie oryginalna :D dużo zmienione :D

Pomocy pocieszcie nas :( .......jeszcze nie zaczelismy budowy a na starcie jestesmy juz w plecy kolo 15-20 tys.

Pojechalem dzis do firmy ktora prowadzi wszystkie sprawy zwiazane z przyszla budowa , po mapke sytuacyjno-wysokosciowa i kupno projektu adriany.

Fakt mapke dostalem i projekt zamowilem .....mialem przez chwile usmiech od ucha do ucha :D :D :D ale szybko mnie humor opuscil......okazalo sie ze bede na wlasny koszt kladl , wode , kanalize ponad 60m (wykopy) jak sie dowiedzialem to koszty od 15 do 20 tys. a i jeszcze chyba gaz dojdzie to kolejna kasa.

wiec od godziny 14 w domu jest zaloba :evil: zwiazana z kosztami na starcie.

tak mnie nerwy dzis nosza ze zastanawialem sie czy nie taniej wyjdzie sprzedac dzialke i kupic nowa ...ale moja 2-polowa raczej obstaje aby dzalke zostawic..... pech jest taki ze mam ciagnac wszystko dla innych jest 5 dzialek lecz nikt sie nie chce budowac wiec koszty spadaja tylko na mnie ....a jesli wszystko bedzie w drodze to moi przyszli sasiedzi bez duzych kosztow beda sie mogli przylaczyc....i co gorsza nie bede mial opcji pobrania kasy lub zakazania przylaczy .....mam dola tak duzego jak wykopy pod adrane z podpiwniczeniem :D

Kasiu, czy na pewno stan surwy kosztował cię 100 tys. Na pierwszej stronie pisałaś o 130. tys. Cos tu mi nie gra?!?! :o :o

A jeśli chodzi o oryginalnośc mojej Adriany to faktycznie chyba jest dość sporo zmian, a po prostu dolną łazienkę porównałam do twojej (zapomniałam, że mamy inaczej niż w projekcie) :roll:

Pozdrawiam EK

jest dobrze :D dzis dostalem juz projekt teraz tylko atak na UG moze znajada pieniadze i za rok zrobia podlaczenie .... a ja zabieram sie za szukanie wykonawcy naszej ADRIANY..... mam takie pytanko moze ktos zna dobrego Kierownika B za dobre pieniadze ....moze i jakas dobra brygada ktora nie doprowadzi nas do ruiny.... pozdrawiam mam dzis dobry humor ... :D

Bruce Lee może pocieszy Cię to że u nas jest często taka żałoba :-?

Jeśli chodzi o słupy to Ci nic konkretnego nie powiem. Ja zaufałam calkowicie swoim wykonawcom. Wiem ze słupy, które wchodziło do pokoju są przesuniete i ukryte w ścianach. Dodatkowo nie mam tak jak w projekcie. Nie wiem dokładnie jakie były wymiary ale kupiliśmy mniejsze bale. W projekcie były takie ze dzwigiem trzebaby było je wciagac. U nas sa mniejsze ale za to więcej. Drezwo na wizie kupilismy zgodnie z tym co nam wymierzyli fachowcy.

Edytko juz rok minąl :o to tez rocznica naszej znajomości :D

Jesli chodzi o koszty to rzeczywiscie gdzies oszukałam. Byc moze ta pierwsza wersja czyli 130 000 była lepsza. Przyznam ze juz nie pamietam :oops: te 100 000 wyliczyłam stąd:

28 000 - robocizna fachowców (dom w stanie surowym+więźba)

10 000 - fundamenty - beton + zbrojenie. Kopaliśmy sami tzn. Mój męzulek i moj tata

30 000 - material

7 000 - więżba dachowa - drzewo

12 000 - dachówka

11 000 - veluxy

7 000 - układanie dachówki - orynnowanie

okna na dól - 10 000

drzwi zew + garzowe - 5000,00

byc moze gdzies tu sie pomyliłam w zasadzie mój mąz ma lepsza pamiec jesli chodzi o wydawanie kasy

KARO1 Dziekuje za wyliczenia choc jak widze te cyferki to boli mnie glowa ile to ma nas kosztowac ....pieniedzy i pracy :o

...jak moj syn mial 2 lata zmienialismy mieszkanie i tez byl kapitalny remont prze 4 miesiace lacznie ze zmianami scian,.....teraz mam drugiego syna ktory ma 5 miesiecy :D i zaczynam budowe wiec dwaj synowie beda obserwowac jak to rodzice walacza z domem i zarobkiem na ten upragniony domek......no ale wynagrodzi nam to kiedys widok mojej druzyny biegajacej przed domem na trawce, grill i zimne piwko na tarasie ...... :D :D kiedy to bedzie ......

karo1 tak sie roztkliwilem ze zapomnialem o konkretach....mianowicie czy jest szansa aby dostac od Ciebie fotki gornych pomieszczen abym mial mozliwosc przedstawienia mojej "brygadzie RR" jak zacznie wymyslac ze nie mozna tak zrobic dachu bo cos tam cos...........mowa o kierowniku , brygadzie, architekcie......prosze plissssssssss mylse ze to nie taki problem ..... :)