zdzichu 06.02.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Super! Jeżeli już ruszasz na wiosnę to znaczy, że zakupiłeś już projekt. Czy możesz podać, które ściany są nośne? Jak pisałem wcześniej planujemy pare zmian ale wolimy je zrobić w późniejszym terminie. Czy możesz podać namiar gdzie postawisz Adrianę? pozdrawiam zd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełJ 06.02.2004 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Przypominam, że ten "śmieszny narożnik" koło kuchni to miejsce przeznaczone na lodówkę - może teraz łatwiej będzie wam dostrzec jego faktyczne przeznaczenie.Ja zamierzam wybudować Adriane w podkrakowskiej miejscowości (50 km od Krakowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzichu 06.02.2004 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Tego się w sumie domyślałem. Przez tą lodówkę wychodzą uskoki w holu. My prawdopodobnie ruszymy na jesień. Będziemy budować w małopolsce w Spytkowicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełJ 07.02.2004 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2004 Zastanawiam się czy nie zrezygnować z zadaszenia tarasu - wydaje mi się,że jest to w sumie kosztowny element domu (mam od Archipelagu stosowną zgodę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzichu 10.02.2004 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2004 WitamKontaktowałem sie właśnie z Archipelagiem i nie ma problemu w przeniesieniu ubikacji obok schodów (zyska nawet na metrażu!).pozdrzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 14.02.2004 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Witam, My już mamy zbudowaną Adrianę w stanie surowym otwartym. Domek w rzeczywistości wygląda również ładnie podobnie jak w projekcie. My zrezygnowaliżmy z WC na środku. Usytuowanie go przy schodach lub pod schodami jest niemożliwe. Zmieści się tam jedynie szafka na buty lub mała spiżarka. Ze schodami jest problem na ich rozmieszczenie. Chyba że zamątujecie drewniane co oznacza drogie. My zrobilśmy betonowe zabiegowe. Spiżarnię planujemy w pomieszczeniu gospodarczym. kuchnia jest dość mała. Przybliżony koszt budowy stanu surowego wyszedł nas ok. 130 000 PLN. Budowa systemem gospodarczym. Budowaliśmy z Ytonga 40 cm, dachówka Brass cementowa celtycka. Okna dachowe Velux 140 a nie 160. Zastanówcie się nad rezygnacją z okien dachowych. My z niczego nie rezygnowaliśmy i jest naprawde super. Nie zmienialiśmy nic w prijekcie i jesteśmy bardzo zadowoleni. Polecamy ten projekt i służymy pomocą jak byście mieli jakieś pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mialek 14.02.2004 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Ładny domek , ale bardzo skomplikowany dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 15.02.2004 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Karo1 Cieszę się, że wreszcie znalazł się inwestor budujący Adrianę. Powiedz dlaczego zrezygnowałeś z WC na środku (a co z codziennym korzystaniem z ubikacji), dlaczego zmieniłeś wymiary okien, czy tylko ze względów finansowych? Czy rozważałeś możliwość budowy z siporexu? Błonie to miejscowość koło...? (chciałbym mieć orientację co do kosztów robocizny) To dopiero część pytań kierowanych do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 15.02.2004 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Witam Darex, Okna kupiliśmy mniejsze przede wszystkim ze względów finansowych, pozatym firmy które sprzedja okna dachowe same nam proponowały mniejsze gdyż te większe są bardzo żadko kupowane. Z WC zrezygnowaliśmy przede wszystkim ze względu na koszty no i nie którzy mówili że to Toy Toy na środku domu W związku z tym że zrezygnowaliśmy z tego WC musiałam z wielkim bólem serca zrezygnować z łazienki połączonej z sypialnią Zawsze marzyłam o takieł łazience no ale cóż nie wszystko można mieć. Drzwi do łazienki są obok schodów. Planujemy tam wanne, umywalkę i kibelek a na górze w łazience wszystko inne o czym marzymy. Łazienka na górze jest na prawdę piękna i duża. Zastanawialiśmy się nad Porothermem, ale stwierdzamy że Ytong to dobry materiał a po spotkaniu z przedstawicielem Ytonga dostaliśmy dobry upust. Cały dach z matriałem, okanmi i robocizną kosztował ok 50 000. Jest skomplikiowany ale to cała ozdoba domu. Wcześniej mieliśmy budować słynną na forum Manualę ale wybraliśmy Adrianę. Po zobaczeniu manueli na żywo stwierdziliśmy że lepiej wyglada w katalogu a Adrina na odwrót. Blonie leży ok. 30 km od Warszawy na zachód przy trasie na Poznań. My też się cieszymy że ktoś buduje Adrianę. Szukaliśmy w czerwcu kogos na forum ale nikogo nie znaleźliśmy. W razie pytan wal śmiało. Na pewno odpowiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 15.02.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 A i jeśli chodzi o to WC to zabrało by dużo miejsca z salonu i bardzo wąskie byłoby przejście do kuchni. WC byłoby bardzo ciasne. Darex a Ty z kąd jesteś, Jak gdzieś blisko to zapraszamy na naszą działkę. Warto zobaczyć na żywo zwłaszcza w środku. Pomieszczenia na górze mimio że są nie duże są bardzo przytulne. Dla dzieci super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 15.02.2004 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Karo1. Mamy działkę pod Kielcami. Do W-wy kawałek, ale dziękuję za zaproszenie. Dopiero uzbrajamy działkę i prawdopodobnie ruszymy na jesieni. A co do projektu, szkoda intymnej łazienki na parterze. Powiedz dlaczego mało miejsca pomiędzy kuchnią a salonem? Że TOY TOY w środku domu to od razu rzucało się w oczy. Ale z drugiej strony ta sypialnia z własną łazienką jest super! Czytałem Twoje posty i widziałem trochę problemów z mostkiem termicznym, czyżby błędy w projekcie czy też, zamiana technologii z porothermu na ytonga to spowodowała? Pzdr. Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełJ 15.02.2004 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełJ 15.02.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Cześć Karo1 Ja zamierzam ruszyć z budową adriany na wiosnę - obecnie jestem na etapie kupna materiałów budowlanych (mam juz oczywiści pozwolenie na budowę). Ja również kupiłem okna dachowe 140. Chcę jednak zrezygnować z jednego okna dachowego do łazieki i jednego okna dachowego oświetlającego klatkę schodową. Co Ty myślisz o takim rozwiązaniu ? Ja kupiłem na dach dachówke ceramiczną Roben (koloru miedzianego angobowaną). Jak pamiętasz to napisz ile dachówki kupiłeś (czy są duże straty na docinaniu dachówek ?) Czy masz na dachu zamontowany wyłaz kominiarski (jeżeli tak to w którym miejscu ?) Jakie wybrałeś rozwiazanie budując kominy ( tradycyjne czy systemowe ? jak rozprowadzona jest wentylacja ?) Jakie masz rynny ? Ja zamierzam budować z porothermu 30 p+w z ociepleniem z wełny mineralnej 10 cm. Jaki masz strop ? ile stali potrzebowałeś ? Na ile można kierować się zestawieniem materiałów zawartych w kosztorysie dołączonym do projetu?Czy po wybudowaniu adriany w stanie surowym faktyczie widać usytowanie kibelka na centralnym miejscu ? (ja nie zamierzam z niego rezygnować ) Może trochę za dużo pytań jak na początek ale proszę o odpowiedź ! pozdrawiam Paweł (juz nie mogę doczekać sie wiosny!!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzichu 15.02.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Witaj KARO1.posłałem Ci właśnie maila na prywatne konto, ale jeszcze mam pytanie. Czy ta lodówka w tym kątku ma sens?Po likwidacji WC jak poprowadziłeś rury z górnej łazienki?pozdZd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 16.02.2004 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Darex, przyczyną mostka termicznego była zmiana na Ytonga. Po prostu o tym zapomnieliśmy. Nasi wykonawcy za szybko budowali i jak się zorientowaliśmy to było za późno. Mało miejsca pomiędzy salonem a kuchnią hmmm, chyba źle to napisałem. W każdym razie gdyby było WC uważam że za mało było by miejsca w przejściu do kuchni, było by wąskie przejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 16.02.2004 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Paweł - odpowiem Ci wieczorem jak będę w domu bo nie pamiętam, żeby odpowiedzieć Ci teraz na te pytania a poza tym nie mam czasu Zdzichu, prześlij jeszcze raz do mnie maile bo miałam przepełnioną skrzynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 16.02.2004 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Zdzichu - zrezygnowaliśmy ze spiżarki. Planujemy mieć spiżarkę w jednym z pomieszczeń gospodarczych. Dzięki temu jest większa kuchnia. Poprowadziliśmy ścianę prosto i nie ma wnęki na lodówkę. Gdybyśmu nie zrezygnowali z tej spiżarki to kuchnia byłaby za mała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzichu 16.02.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Witaj Karo1Napisałeś, że stan surowy wyniusł cię 130 tys. Czy liczyłeś to łączie z akupem działki i wszystkimi kosztami dot. przyłączy? wysłałem ci wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 16.02.2004 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 130 000 tys to koszt budowy bez działki a jeśli chodzi o przyłącza to tak ale tylko wody. Ok. 50 000 to dach (robocizna + orynnowanie + dachówka cementowa Brass) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzichu 16.02.2004 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Mam jeszce jedno pieniężne pytanie;ile kasy pochłonęły fundamenty? Czekamy obecnie na zatwierdzenie planu zagospodarowania i mamy nadzieję, że w tym roku zrobimy chociaż fundament.pozdzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts