TS147 16.02.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Witam, Mam prośbę - czy moglibyscie zamieścić kilka fotek elewacji Waszych Adrian? Rozważam realizację Diany II (bliźniaczy projekt) i jestem ciekawy jak wyglądają gotowe realizacje. Niestety linki do zdjeć zamieszczone w tym topicu są już w większości nieaktualne . PZdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUNTEL 06.03.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam!Niedawno kupiłam projekt Adriany. Na dniach będę robić adaptację. Postanowiliśmy budować z keramzytu. Czy ktoś wykorzystał już ten materiał? Zastanawiamy się nad ogrzewaniem. Na pewno zdecydujemy się na kominek z płaszczem wodnym, ale nie wiemy czy montować jako dodatkowe olejowe czy pompę ciepła.Zastanawiam sie jeszcze nad przeniesieniem wc na parterze koło schodów i powiększeniem tarasu. Czy ktoś z Was dokonywał już takich zmiam? Jeśli tak to z jakim efektem?Będę wdzieczna za wszelkie uwagi.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 07.03.2007 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Witaj Suntel! Swoja Adrianę wybudowałem w technologii 2W, tj pustak porotherm 30 + 10 cm styropianu. Musze powiedzieć, że niexle trzyma ciepło (choć w tym roku nie było surowej zimy). Jako ogrzewanie mam kominek z pw lechma 19kw oraz piec kondensacyjny Immergas 20kw z zasobnikiem 54 l (spokojnie wyustarcza na rodzinę 2+2). Ten układ działa znakomicie i jest naprawdę tani w eksploatacji (moge polecić ). Co do zmian w projekcie: ja nie robiłem praktycznie żadnych, za wyjątkiem usnięcia na poddaszu słupów drewnianych podtrzytmujących więźbę w pokoju vis a vis schodów i górnej łazience. Proponuję, żebyś nie rezygnowała z tej łazienki na dole. Sprawdza się znakomicie w codziennym użytkowaniu. Zostaw gdzie jest w orginalnym projekcie. Goście, którzy z reguły będą przebywać w salonie, chodząc do kibelka koło schodów będą mieli na widoku sypialnię. A nie zawsze są tam zmknięte drzwi, no i zasłane łoże małżeńskie. Koło schodów zrobiłem pomieszczenie gospodarcze na różne domowe klamoty (odkurzacz, miski, ścierkii, szczotki, wierzchnie okrycia, itp.). Pod schodami zrobiłem niewielkie wgłębienie i utworzyła się mini piwniczka (bo schody nie są ażurowe ale lane. Jeśli masz pytania to wal śmiało. Pzdr. Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 08.03.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 bo schody nie są ażurowe ale lane. nie wiedziałem że ktoś robi lane schody (poza karo). masz jakieś zdjęcia, jak się sprawdza w użytkowaniu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 09.03.2007 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Schody w użytkowaniu sprawdzają się nieźle. A tak wygladają na zdjęciu:http://images20.fotosik.pl/112/102b446235424cffm.jpgPo lewej stronie jest "mini piwniczka", po prawej pomieszczenie gospodarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 09.03.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 schody spox widzę, ciekawi mnie jak w zakręcie (na zdjęciu słabo widać) czy nie ma efektu torcika wedlowskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 09.03.2007 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 "trójkątnych" stopni jest tylko pięć więc wchodzi i schodzi sie stabilnie. Domownicy, w każym bądź razie nie narzekają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUNTEL 01.04.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Witam!Właśnie dałam projekt do adaptacji. Zdecydowałam się na przeniesienie wc koło schodów i powiększenie tarasu tylko nie wiem o ile. Może macie jakieś uwagi i sugestie na ten temat? A może ktoś z was dokonał innych zmian, z których jest zadowolony?Pzdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ed-mar 20.04.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Lagerfeld, bywasz tu jeszcze?!?!?Mam małe pytanko. Ostatnio oglądałam zdjęcia twojego domku i zwróciłam uwage na te kamyczki wokół. Czy jest to praktyczne?!?!? Co ty na to??? Pozdrawiam Edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 23.04.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 dość przelotnie ale bywam te kamyki wokół to tzw. opaska i na moje niefachowe oko to stanowi tylko element dekoracyjny bo jak pada duży deszcz to woda co prawda wsiąka ale idzie dalej pewnie pod fundament. zdecydowałem się na dwie studnie do których będzie spływać deszczówka ale opaska zostanie. btw. właśnie robimy taras i ogród. acha, poczytaj sobie tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bruce Lee 08.05.2007 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Witam! Właśnie dałam projekt do adaptacji. Zdecydowałam się na przeniesienie wc koło schodów i powiększenie tarasu tylko nie wiem o ile. Może macie jakieś uwagi i sugestie na ten temat? A może ktoś z was dokonał innych zmian, z których jest zadowolony? Pzdrawiam serdecznie! Dawno mnie nie bylo ale jestem Jesli moge doradzic to na tym etapie warto pomyslec o mozliwosci wyeliminowania slupow u gory. Przyznam ze wymaga to dobrej glowy ciesli i czlowieka ktory stawia dom. Ja od poczatku zrobilem nacisk na brak slupow i wszystko jest zrobione prawnie i bezpiecznie jak i z duza dokladnoscia. Efektem jest zupelny brak slupow wolnostojacych jak i tych w scianach. Jesli chodzi o zmiany to brak kibelka na dole na srodku salonu, lazienka na dole dostepna dla wszystkich domownikow i gosci wejscie do niej od strony schodow. W lazience zrobione jest wejscie do sauny, generalnie sauna znajduje sie w miejscu gdzie w projekcie jest (szafa-garderoba) w gabinecie. Sauna jest mniejsza niz miejsce po garderobie wiec znalazlo sie jeszcze tez miejsce na wneke i mala szafe- garderobe z wejsciem jak w projekcie od strony gabinetu. Zrezygnowalismy ze spizarki w kuchni dzieki czemu kuchnia jest wieksza i byla mozliwosc powiekszenia wiatrolapu tak aby zmiescila sie szafa-zabudowa. Powiekszony zostal garaz mianowicie zrezygnowalismy ze sciany dzialowej miedzy garazem a "pomieszczeniem przechodnim" ktore prowadzi do pomieszczenia gospodarczego-kotlowni. Proponuje nie rezygnowac z okien u gory dobre naswietlenie to podstawa sukcesu. Przyznam ze jestem bardzo zadowolony z doswietlonego domu, wstawilismy nawet o 1 okno wiecej czyli 12 okien i to duzych 94/140 wiec mamy bardzo jasno. W lazience u gory mozna zrobic smialo sprytna suszarnie, lazienka jest sztucznie pomniejszona w projekcie i zostaje sporo miejsca miedzy scianami lazienki a dachem. Jesli mowa o tarasach to warto zrobic duzy taras ja obecnie bede wylewal taras jako " L " czyli zachodzacy na bok domu tak aby miec czesc tarasu zadaszonego jak i odkrytego co daje tez mozliwosc uciekania jak wieje. Jesli beda pytania sluze pomoca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 02.06.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 jak u was z ogrzewaniem przez zimę? zaniepokojony tym, że od pani krystyny z gazowni nie dostałem faktury przedzwoniłem i okazało się, że dopiero odczyty robili w maju i za okres 1/11/06 - 30/04/07 wyszło mi razem 890 zł dla mnie szok, bo kominek mam bez rozprowadzenia a zima była dość lekka ale w domku zawsze 22-23 stopnie były + grzanie wody. a jak u was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 05.06.2007 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Lagerfeld No to średnio wychodzi Ci ok.150zl/mies. To chyba b. prtzyzwoity wynik, tym bardziej, że jak wynika z Twoich postów, miałeś dosyć wysoką temp. w domu (22-23 st.). pzdr. Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 05.06.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 też się cieszę. mam kondensata i z tego co słyszałem, to podobno przez dwa lata uczy się taki piec domu. u mnie chyba nauszył się w jeden rok choć w ubiegłą zimę utrzymywałem temp. około 15 stopni bo trwała wykończeniówka bez grzania wody. rachunki przychodziły wyższe ale co to była za zima a jak u ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 05.06.2007 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Przypomnę: mam kondensata Immergas z zasobnikiem 54l oraz kominek z pw 19kw Lechma. W sierpniu ub. roku zatankowałem 2200l propanu. Grzałem od 15.10.06 do chwili obecnej, w tym aktualnie cwu. Ze zbiornika uszło ok. 43 proc. gazu, tj. ok. 950 litrów x 1,45zł/l (pierwsze tankowanie promocyjne) ---> ok.1380zl : 8 m-cy ==> ok. 170zł/m-c. Do tego ok. 5-6 m szesc. drewna po ok. 140 zł, tj. 6 x 140zł --> 840zł : 8 cy ==> 105zł/m-c. Razem mies.: 170 (gaz) + 105 (drewno) ==> ok. 275 zł/m-c. Tak by sie to mniej więcej kształtowało. Jeśli oczywiście pzy przeliczaniu gazu sie nie pomyliłem, no bo butla ma pojemność 2700l, a zatankowana była tylko w 80% (2200l) a ubytek gazu pokazuje z całej pojemności. A z matmy nie byłem mocny pzdr. Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 06.06.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 ja do kominka kupiłem jakieś 3 metry przestrzenne i z tego co widzę to poszła mi jakoś połowa ale mam zwykły kominek bez rozprowadzeń, do weekendowego grzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 07.06.2007 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Kończe budowę wiaty na ok. 20m szesc. drewna. Mam zamiar dokupić ok. 10 m drewna. Dla mnie palenie w kominku to naprawdę przyjemność. A przy tym oszczędnośc gazu. Ale z punktu ekonomicznego to wiata zwróci się za parę lat. Koszt postawienia wyniósł jedno pełne tankowanie gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 07.06.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 no to musi być wiata przez duże W z tego co piszesz to u ciebie ceny drewna do kominka podobne co w wawie. dąb kupowałem po 150 mp, brzozę 140, mieszankę brzozowo-dębową po 140. wszystko w pociętych polanach 30-40 cm, jak chcę w palikach metrowych tp 10 zł mniej ale nie wydaje mi się, że byłaby to oszczędność warta tego, co się namacha człek siekierą szukałem ale nigdzie nie znalazłem grabu czy wiązu. podobno najlepsze do palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 10.06.2007 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Fakt. Wiata przez duże W. 6m dł., 1,6m szer. i 2,2 wys. Przykryta dachówką Rupp Ceramika (została z dachu domu). Konstrukcja drewniana 2,5tys. zł, gąsiry + rynny i rury (i pozostałe dodatki) - 1,4tys. Mieszanka bukowo-grabowa daje najlepszy komfort. Ładny wizaualnie ogień a ponadto wysoka kaloryczność. Też uważam, że najlepiej kupować drewno już pocięte i porąbane na odpowiedni wymiar, niż samemu machać siekierą. Odciski na rękach i przytłuczone paluchy, brrrr (spojrzałem na swojego na którym już 2 m-ce odrasta pzanokieć). A tak przy okazji. Kupując gąsiory dowiedziałem się, że Rupp ceramika produkuje inny rozmaiar dachówki, tzn. większą. I teraz nie wiem, czy dobrze zrobiłem wyzbywając się swojego zapasu. A jak kiedyś będzie potrzeba uzupełniać jakieś ubytki? (odpukać w niemalowane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaczor_AB 26.06.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Witam wszystkich serdecznie. nie będę oryginalny jesli napisze że Adriane zobaczyłem dawno temu i od razu mi się spodobała ale tak było i już. Zamierzam zacząć budowę i mam pytanko : czy ktoś w małopolsce obecnie buduje ten dom i czy byłaby szansa go oglądnąć ?? Kaczor_AB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts