KARO1 16.02.2004 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Paweł, Zgodnie z obietnicą odpowiadam na Twoje pytania. 1) ilość dachówki Brass ceglasta: a) dachówka podstawowa: 2800 szt b) gąsior standard - 169 szt. c) dachówka boczna lewai prawa po 8 szt. d) dachówka pod stopień - 4 szt. e) dach. z komin. wentylacyjnym - 1szt. f) wiele innych rzeczy trochę zostało. Wykorzystamy to do ogrodzenia + ewentualnie na wymianę gdyby któraś pękła. 2) właz kominowy - nie mam. Żeby dostać się do komina należy przystawić drabinę do dachu i wejść po stopniach. Tak też jest w projekcie. 3) rynny mamy brązowe plastikowe firmy Marlay 4) Strop Terriva 5) rezygnacja z okien - my też myśleliśmy o identycznej rezygnacji ale z niczego nie zrezygnowaliśmy i bardzo dobrze. Nie polecam. łazienka jest dość duża bez okna będzie za ciemno i nad schodami też. Poza tym straci na wyglądzie wnętrze. Muszą być dwa. Kasia i Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełJ 17.02.2004 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Pozdrawiam Kasię i Roberta i dziękuję za udzielenie odpowiedzi na moje pytania. Proszę jeszcze napiszcie jakie macie kominy ? Ja zamierzam budować w podkrakowskiej miejscowaści (50 km od Krakowa) Ps. Myślę że tych pytań będę miał więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 17.02.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Dzięki za pozdrowienia Kominy mamy budowe z cegły czerwonej pełnej w domu a od dachu z czerwonego klinkieru. W środek wsadzona kwasówka. Nie ma problemu postaramy się odpowiedzieć na każde pytanie. Pozdrawiamy Ps. Szkoda, że wszyscy budujecie Adrianę tak daleko od nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełJ 18.02.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Pytania do Kasi i Roberta 1. Czy można kierować sie zestawieniem drzewa na więźbę dachową zawartym w kosztorysie - czy na podstawie tego zestawienia zamawialiście drzewo na dach ? 2. co macie w miejscu gdzie miał być usytuowany kibelek ? 3. czy macie dachówki wentylacyjne jeżeli tak to ile ? 4. czy możecie mi powiedzieć ile kosztowały was kominy ? ja zastanawiam sie nad kominami systemowymi schiedela lub leiera i chciałbym porównać ceny Może dysponujecie zdjęciem z realizacji budowy ? Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 19.02.2004 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Odpowiedzi dla Pawła 1. Nie wiem czy można. My się nie kierowaliśmy. Nie pamiętam jak jest w projekcie ale my kupowaliśmy wg. zaleceń wykonawców i jest OK (ekipa która kładła dachówkę powiedziała że jest super). Na pewno zrezygnowaliśmy z tych największych krokwi (chyba 24 x 24) i mamy mniej słupków podtrzymujących dach i nie które są w innych miejscach niż w projekcie. Te słupki czasami były w dziwnych miejscach i by przeszkadzały. Zestawienie drzewa mogę Ci dokładnie podać. 2. Nic tylko kominek. Planujemy jeszcze postawić taki ozdobny słupek z podświetlanymi wnękami. Dzięki temu jest swobodne przejście do kuchni i do salonu. Jest OK. Nie wyobrażam sobie żeby stał tu kibelek. 3. Chyba nie mamy nie pamiętam ale sprawdzę. W projekcie chyba też nie ma. 4. Kominy hmmm. chyba pytasz o rury? My kupiliśmy kwasówki (2szt tyle co trzeba) 800 zł u producenta. schiedela też chcieliśmy kupić ale cena to 5000 zł za 2szt. Różnica jest kolosalna Jeśli Cię stać to kup schildela podobno najlepsze. 5. Zdjęcia mam i mało tego kasete na wideo też. Pozdrawiamy Kasia i Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełJ 19.02.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 W sprawie zestawienia drzewa na więźbę dachową jeszcze sie odezwę. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregfriz13 24.02.2004 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 adriana moj slodki dom w bialymstoku,piszcie ,pytajcie ,sporo zmienilem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzichu 24.02.2004 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 1. Czy kuchnia jest faktycznie zbyt mała? 2. Co zrobiłeś z WC - zastanawiamy się nad podziałem łazienki na parterze i wydzielenie z niej WC dla gości. 3. Ile kosztował cię fundament? 4. Z czego zrobiś ściany? 5. Czy masz zdjęcia swojego domku? To tak na dzień dobry. Resztę w późniejszym terminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 25.02.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Witaj Gregfriz A co zmieniłeś ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregfriz13 26.02.2004 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 witam! Lazienka to problem kazdego ktory buduje ADRIANE.Osobiscie zrezygnowalem z toalety ,natomiast lazienke ktora w projekcie byla laczona z sypialnia na dole zaadoptowalem na potrzeby mieszkancow i ewentualnych gosci.Zrobilem nawet wiecej,garderobe owej sypialni polaczylem z lazienka i bedzie to w przyszlosci sauna.Wejscie do lazienki jest przy schodach. Odnosnie kuchni to na potrzeby mojej rodziny jak i potrzeb zwiazanych z jej urzytkowaniem jest wystarczajaco duza.Lecz mysle ze to kwestia dla kazdego osobna. Zrezygnowalem z jednego okna polaciowego na korytarzu,jednego polaciowego w lazience,jednego polaciowego w pokoju .Za wykuszem w salonie postawilem scianke ,ktora laczy sie z kominkiem.Poszerzylem i wydluzylem wiatrolap,a zamiast typowych scian,urzylem szklanych elementow.Pomieszczenie gospodarcze polaczylem z garazemi jest o stopien nizej od pozostalosci budynku.NO i sciany zamiast 38 porothermu dalem 25+ styropian,a wiec jak sie domyslacie fundament jest 25 bloczek+5 styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregfriz13 26.02.2004 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 moj fundament czyli lawy, beton b20 , stal 12,deski ,bloczek betonowy gr.25 cm,styropian na ocieplenie 5cm,folia pod lawy ,izolacja pozioma i pionowa to koszt 8.200 zl. Wykop robilem sam kopiac recznie co zajelo mi rowno 14 dni od rana do zmierzchu,wszystkie prace pozostale zwiazane z fundamentem rowniez.Lecz prosze pamietac ze w moim przypadku koszt sie pomniejszyl o bloczek 12cm.Wliczylem oczywiscie zwir i cement.POZDROWIENIA .GREG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdzichu 26.02.2004 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Witaj GregDzieki za info. Co do sauny - pomysł palce lizać. Troszkę luksusu dla starych kości nie zawadzi.Cieszy mnie, że da się zejść z ceną fundamentu poniżei 1o zeta. zaczynamy w lecie, w małopolsce.pozdr.Zd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełJ 08.03.2004 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Pytanie do KARO ! ile kosztowało orynnowanie domu (piszesz że macie rynny brązowe Marleya) taż sie nad nimi zastanawiam ! Chodzi mi o cene materiału: rynny, rury spustowe, haki, kotwy itp. bez robocizny. Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 21.03.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Materiał na orynnowanie Marley brązowy calość: rynny, rury spustowe, haki, kotwy, opaska wokół dachu (Lindab blacha płaska brązowa) ok 3 500,00 PLN. Za tyle kupiliśmy materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 05.04.2004 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 witam !!! tak sobie przeglądam forum i znalazłem fanów adriany. nie chcę nic zapeszać ale po długim łikendzie jedziemy z budową - okolice łomianek. za jakiś tydzień czeka mnie zdjęcie humusu. w tym roku zamierzamy zrobić stan surowy otwarty (pokryty braasem) a w przyszłym roboty wykończeniowe i przeprowadzka. tak przy okazji to dowiedziałem się, że do lipca jest zastój z cegłami buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, nie wiem czy coś, poza fundamentami, podciągniemy do wakacji. karo - jeśli to nie jest kłopot to może byś zrzucił mi na priva namiary na twoje cudo. chętnie zobaczę !! pozdro dla wszystkich fanów adriany PS> z grubsza rzecz ujmując przerobiliśmy adrianę w następujący sposób: 1) przenieśliśmy - o c z y w i ś c i e - kibelek ze środka w okolice schodów; 2) garaż z jedno stał się dwu stanowiskowy; 3) pomieszczenia 14, 11 i 10 są w amfiladzie (w 10 są dodatkowe drzwi); 4) na piętrze zamiast 10 metrowego korytarza mamy mieć pralnię w skosie (+ likwidacja 1 okna połaciowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 05.04.2004 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 tak sobie właśnie przypomniałem - braas (który zamawiam teraz) namawia mnie na orynnowanie i nie wiem co wybrać: - metal ?? - plastik ?? podobno lepsze (trwalsze) są te pierwsze. zastanawiam się miezy marleyem a kaczmarczykiem. proszę o poradę ! pozdro: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 06.04.2004 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Metal dużo lepszy ale dużo droższy. Ja mam Marleya brązowego. Wygląda bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 06.04.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 karo - dzięki za odpowiedź. podobno jest właśnie tak, że metalowe są trwalsze i trzeba więcej wysiłku włożyć w ich obróbkę niż w plastiki. dlatego dachowcy sugerują plastiki choć od niedawna zaczyna się odchodzić od plastików. z tego co wiem, to jak pokryją dach to należy zamontować orynnowanie. jednak mam wątpliwość, czy to się opłaca - w moim przypadku - jak pisałem - rozkładam inwestycję na 2 lata i nie chcę przyjść na wiosnę 2005 a to już po rynnach. karo - mam też drugie pytanie - jak zrozumiałem też rozłożyłeś inwestycję na 2 lata. pierwszy sezon: stan surowy otwarty. co zrobiłeś z oknami dachowymi ?? czy przezimowały zimę na dachu ? czy też gdzieś je zmagazynowałeś, a jeśli tak, to czy w dachu zamontowałeś kołnierze (+ folia lub deski) czy też pełny dach i w tym sezonie dopiero będą zdejmowali dachówki i montowali okna. moi przyszli dachowcy mówią, że lepiej jest obrobić kołnierze a po zimie wstawić okna. z kolei wykonawca radzi, żeby wstawić okna od razu bo i tak nikt nie ukradnie a jak się zostawi dziurę, to potem mogą być kłopoty ze szczelnością i dopasowawniem. pozdr: karo - jeśli to nie jest kłopot i tajemnica to może byś zrzucił mi na priva namiary na twoje cudo w błoniu. chętnie zobaczę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 06.04.2004 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Tak dom postawiliśmy w zeszłym roku w stanie surowym otwartym.W momencie gdy fachowcy robili mi dach to razem z orynnowaniem i wstawieniem okien dachowych. Zamontowaliśmy same kołnierze i zabezpieczyliśmy je folią bo baliśmy się, że złodzieje się zainteresują. Okna przechowaliśmy w domu w którym e tej chwili mieszkamy. Tak też doradzili nam nasi fachowcy, których szczerze mogę polecić. Kiedy nas odwiedzisz? Może zdąrzysz zobaczyć nasze zabezpieczenia na okna. Dostałeś wiadomość na priva? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 06.04.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 sorka karo, ale w mojej skrzynce nic nie ma. napisz proszę na: [email protected] pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts