Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ADRIANA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Myślałem, że od 19 kwietnia uda mi sie rozpocząć budowę Adriany - niestety mam jeszcze makrą działke i po głębszym zastanowieniu przesunąłem termin rozpoczęcia budowy na maj. W jakich miesiącach rozpoczynaliście swoje inwestycje i ile potrzeba czasu na postawienie Adriany w stanie surowym. :wink:

Paweł

• Odpowiedzi 492
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Witam,

właśnie kłądę dachówkę (podwójna rzymska)!!! Domek nabiera włąściwego wyglądu :)

Jeśli chodzi o ten osławiony kibelek za kominkiem - to my również z niego zrezygnowaliśmy, ale za to na potrzeby takiego WC dla gości wygospodarowaliśmy miejsce w pomieszczeniu gospodarczym - wejście do WC w wiatrołapie. WC zajmuje dokładnie połowę pomieszczenia gospodarczego i jest OK.

POLECAM takie rozwiązanie.

Dawno mnie tu nie było i muszę przyznać, że fanów Adriany na forum przybywa. Widzę, że WC to dla każdego inwestora problem ale wszyscy w jakiś ciekawy sposób usiłują go rozwiązać. Ale mam pytanie z innej beczki. Czy nie przeszkadza Wam brak balkonu i czy dach nie jest zbyt przytłaczający? I drugie pytanie: na jak dużych działkach stawiacie swoje Adriany? Proszę podajcie powierzchnię i wymiary. Ja mam 1200m kw. (28x47). Nie jest to za mało na tak rozbudowany w poziomie dom? (13x16m). Mam szereg wątplwości przed ostateczną decyzją o zakupie projektu. :-?

Pzdr. Darex

Witam,

ja postawilem Adriane na dzialce 80x25, do tego z jednej strony mam droge 4m.

Nie jest najgorzej, z jednej strony pozostal mi jeszcze okolo metr (od strony drogi, ktora jest oddzielona ogrodzeniem), z drugiej strony, tam, gdzie mam wykusz (na szczescie od strony poludniowej), pozostalo rowniez okolo 4 metry.

Dach moze przytlaczac, ale z zewnatrz prezentuje sie naprawde super.

Dlatego tak wazne sa te okna dachowe, ktore powinny byc jak najwieksze (78x160), wtedy wnetrze jest naprawde OK.

A jakie macie okna w Waszych Adrianach?

U mnie beda 78x160, ale mam 190 cm wzrostu i zastanawiam sie, czy umiejscowienie okien zgodnie z projektem (czyli 120 cm od podlogi) nie bedzie za nisko.

Myslalem, aby je podniesc o jedna dachowke, wtedy dolna krawedz okna bylaby na wysokosci ok. 140 cm.

Jak macie u siebie?

Moja działka znajduje się na terenie parku krajobrazowego i dzisiaj w UG złożyłem wniosek o wypis i wyrys, żeby określono mi warunki jakim muszą odpowiadać przyszłe inwestycje. Zapytałem Pana w UG, pokazując mu Adrianę na fotkach, czy byłyby jakieś przeciwskazania do tego projektu (w szczególności do kształtu i wielkości dachu) i Pan Urzędnik (zresztą sympatyczny) odpowiedział, że raczej nie. Ale mojemu koledze po sąsiedzku w ubiegłym roku w warunkach określono kształt dachu - "tylko dwuspadowy". Więc zanim zianwestuję w projekt muszę mieć pewność, że Adrianę będę mógł realizować. I pytanko do KARO 1: jakie wymiary w oryginale ma taras, czy powiększona część będzie zadaszona i czy wymagało to zmian w projekcie dachu?

Pzdr. Darex

witam wszystkich !!

13/05 wbili pierwsze łopaty pod naszą adrianę. w ten poniedziałek (31/05) zalewali już strop i od wtorku bawię się w strażaka. jak się stoi na stropie to dopiero widać jaka duża będzie powierzchnia poszczególnych pokoi i łazienki.

kibelek został usunięty ze ściany kominka i przesunięty obok schodów.

wykusz mamy wysunięty prawie o 0,5 m - DZIĘKI KARO :D - polecam wszystkim.

co do schodów to jednak zdecydowaliśmy się że nie będą betonowe. będzie to ażur ale jeszcze nie wiemy czy tylko z drewna czy też łączony z metalem.

mam nadzieję, że w poniedziałek ruszą juz ścianki kolankowe.

acha, z wszystkich tu obecnych mam chyba najmniejszą działkę 22x35.

pozdro: lagerfeld :evil:

laferfeld: jaki wykusz wysunięty o 0,5 m? :o Coś nowego a wpostach nic nie znalazłem. :-? Przybliż temat.

pzdr. Darex

witam,

z wykuszem jest tak (w adrianie oryginalnej jest jeden - jadalnia), że gdyby trzymać się wymiarów projektu to niebyłby to wykusz z prawdziwego zdarzenia lecz lekkie "wygięcie" muru z trzema oknami. za radą Karo postanowiliśmy rozszerzyć wykusz (czyni się to trochę kosztem długości ściany bocznej kuchni z 2,7 na 2,3) oraz zwiększyć jego "głębokość" (czyli odległość pomiędzy końcem wykuszu a podstawową osią ściany zewnętrznej. obecnie nasz wykusz ma taki wymiar. że wchodzi w niego stół dla 4 osób wraz z krzesłami. daje to taki efekt, że między końcem wykuszu a kominkiem (czyli właściwa jadalnia) może nam się zmieścić swobodnie stół na jakieś 8 - 12 osób).

acha, jeszcze jedno. dziś byłem na budowie i majstry mi mówią, że zlikwidują mi ściany kolankowe i przeprojektują ściany zewnętrzne nad stropem aby mogły trzymać więźbę. kierownik mówi, że da się to zrobić bez szkody dla konstrukcji (wzmocnienie ścian). ciekawi mnie, co o tym sądzicie.

pzdro: lagerfeld :evil:

lagerfeld: dot. wykuszu - Ni w ząb "nie panimaju". Innymi słowy głębokośc wykuszu w kierunku zachodnim zwiększyła się o te właśnie 0,5m? Tzn., że łącznie z fundamentami musiałeś przeprojektować także dach?

Pzdr. Darex

sorka, że dopiero teraz odpowiadam ale byłem zajęty - bynajmniej nie na budowie.

nie jestem człekiem technicznym, dlatego też może trudno jest mi wytłumaczyć co zrobiłem z wykuszem. tak na dobrą sprawę pisząc o wysuniętym wykuszu miałem na myśli rozszerzenie (zwiększenie) jego powierzchni.

tak obrazow rzecz ujmując wykusz, wygląda mniej więcej tak :

1

----------

2 / \ 3

więc u mnie została wydłużona ściana 1 a ściany 2 i 3 zostały rozszerzone (rozsunięte zarówno wobec siebie jak i zwiększono kąt ich rozwarcia wobec osi budynku) - prawdopodobnie (bo tego nie sprawdzałem) ściany 2 i 3 także zostały wydłużone aby spotkać się z 1.

w związku z tym wykusz mam głebszy.

co do przeprojektowania, to niebyło nic specjalnie formalnego. powyższa zmiana pociągnęła za sobą zmianę fundamentu pod wykuszem, tzn. wykonawca wykopał go w taki już wydłużony (a właściwie rozszerzony) sposób. co do dachu, to zarówno na etapie rozmów jak i kopania fundamentów wykonawca i kierownik stwierdzili, że nie będzie to związane z jakimkolwiek przeprojektowaniem daszku lecz jedynie dostosowaniem przez cieślę krokwi do istniejących już ścian wykuszu, coby nie wtglądało tak, że daszek nad wykuszem jest zbyt krótki.

pozdr: lagerfeld

Witam,

co do usuniecia sciany kolankowej - to wrecz przeciwnie! proponowalbym podniesc sciany kolankowe z 1 do 2 rzedow cegiel, wtedy od razu podniesie sie nam dach i zyskamy na powierzchni uzytkowej.

W przeciwnym razie bardzo nisko bedzie strop, zmniejszy sie powierzchnia pomieszczen i nisko beda okna polaciowe.

pzdr

wemil

dzień dobry

przyczyną, dla której usunięto ściany kolankowe było zwiększenie powierzchni pomieszczeń (poprzez usunięcie tychże ścian brak jest trudnej do zagospodarowania przestrzeni pomiędzy ścianką kolankową a zewnętrzną - forma trójkąta) bez zmiany konstrukcyjnej dachu. wydaje mi się, że gdybym podwyższył ścianki kolankowe podwyższeniu uległaby wysokość dachu (co oczywiście związane jest ze zwiększeniem przestrzeni powierzchni ale też ze zmianą projektową dachu).

btw - na procesie adaptacji projektu, cały dach został podniesiony o 25 cm a w trakcie budowy doszło jeszcze jakieś 6 - 7 cm, czyli w stosunku do oryginalnego projektu poziom dachu podniesiony jest u nas o około 32 cm.

pozdro: lagerfeld

witam ponownie !

w związku z tym, że wątek staje się zaniedbany (mam nadzieję, że nie przeze mnie), postanowiłem napisać co u mnie słychać (a właściwie nie słychać bo zastój w robotach o czym niżej) i zweryfikować niektóre moje posty :oops:

obecnie czekam aż przyjedzie więźba i zaczną stawiać konstrukcję dachu. mam nadzięję, że to nastąpi w przyszłym tygodniu.

co do weryfikacji postów - moja najlepsza z żon chodziła jakaś zamyślona i zasępiona i w końcu wyznała, że martwi ją usunięcie tych ścianek kolankowych bo to dach będzie ważył 11 ton i w ogóle. tak więc ostatnio zaordynowała mi wycieczkę do architekta, który adaptował nam adrianę cobym zadał pytanie, czy kierownik i wykonawca mają rację usuwając te ścianki i wzmacniając wieniec pod więźbą. architekt - po przedstawieniu mu problemu - najpierw uraczył mnie wykładem o zmianach w prawie budowalnym ze szczególnym uwzględnieniem co jest a co nie jest istotną zmianą w projekcie a następnie po analzie rysunków zawyrokował, że tak być nie może jak proponuje mi kierownik i wykonawca. wtedy oblał mnie zimny pot ! pal licho większą kasę włożoną we wzmocniony wieniec ale tak się pomylić ??????

architekt następnie stwierdził, że jego zdaniem to na takie działanie musi być wyrażona zgoda autora projektu oraz złożony projekt zamienny. ale żeby się upewnić to powiedział, że skontaktuje się z autorem projektu (wrocław) telefonicznie i porozmawia na zadany temat. powiedział także, że do mnie oddzwoni pod koniec następnego tygodnia (nasze spotkanie odbyło się w czwartek). na moją nieśmiałą sugestię, że przecież można się telefonicznie zapytać w krótszym czasie, ponownie zapewnił mnie, że zadzwoni do mnie pod koniec przyszłego tygodnia (czy obecnego). - taki gość asertywny :D

no cóż, mam nadzieję że do mnie zadzwoni i coś mądrego powie aczkolwiek nadzieja matką ....

na szczęście nie kładą mi więźby już teraz bo bym chyba został przysłowiowym kłąbkiem nerwów.

oczywiście o dalszych losach ścianek kolankowych w mojej adrianie będę informował - mam nadzieję, że kogoś to interesuje.

pozdro: lagerfeld

• 3 weeks później...

Dwa tygodnie temu wylałem strop w swojej "adrianie" (tradycyjny) i obecnie przymierzam sie do wykonania dachu i poddasza. Ja nic nie zamierzam zmieniać w ścianach kolankowych. Wydaje mi się, że nie ma co sobie stwarzać dodatkowych problemów. Ja mam zamiar wykonać je zgodnie z projektem.

Mam natomiast pytanie do KARO - Ile drzewa weszło na wykonanie więźby dachowej ?

Paweł

Jak znajdę rozpiskę to powiem dokładnie. Postaram odpowiedzieć Ci w weekend.

Napewno mamy inne wymiary bo o ile pamiętam w projekcie były wielkie bale 24 x .... a my zastosowaliśmy max 18 x 18. Za to więcej.

Zrezygnowaliśmy również z kilku bali podtrzymujących dach. W projekcie jest ich mnóstwo i to w nietypowych miejscach. Przeszkadzałyby w poruszaniu się po domu.

Mimo tych zmian dach mamy solidny i wytrzymał dachówkę cementową.