Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ADRIANA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Wreszcie kupiłem projekt i przekazałem do adptacji. Problem gwałtowny do rozwiązania na wczoraj: jakie ściany i jakie ogrzewanie. Skłaniam się do ścian 3w oraz turbokominka, bojlera i kotła elektrycznego (pracującego jedynie w ostateczności) To dopiero pomysł świeży i pewnie drogi i inwstycyjnie i eksploatacyjnie. Ale nie chcę gazu (bo ziemnego nie ma i nie będzie), a chcę mieć zabezpieczenie ogrzewania w przypadku dłuższej nieobecności. A jak Wy rozwiązaliście te problemy?

Pzdr. Darex

• Odpowiedzi 492
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja zdecydowałem się wybudować adriane w technologi ścian dwuwarstwowych (porotherm 30 p+w oraz 10 cm ocieplenia) Co do ocieplenia to chciałbym aby była to wełna mineralna ale nie wykluczam styropianu. Wewnętrzne sciany nośne porotherm 25 p+w a ścianki działowe porotherm 11,5 p+w. Na poddaszu wykonawcy zalecili mi wykonać ścianki działowe z maxa (układany po długości) otrzymuje wtedy ścianke o grubości około 20 cm. W projekcie jest 12 cm. Na tych ścianach również opiera się więźba dachowa dlatego zaproponowali mi wykonanie bardziej solidnych ścian. Dałem się przekonać. :-?

Ogrzewanie - w kotłowni wykonałem komin z dwoma przewodami: docelowo gazowy i drugi awaryjny (na paliwo stałe - jak Rosjanie odetną nam dopływ gazu :lol: ) Mam zamiar wykonać również kominek z rozprowadzeniem ciepła.

Paweł

KARO - czekam na odpowiedź i proszę odbierz pocztę - napisz też na forum czy pomieszczenia na poddaszu są duże/małe ? - czy dokanaliście tam zmian ? czy budowaliście zgodnie z projektem ?

Paweł

Czesc Paweł,

Sorry ze musiales czekać na tak długo na moja odpowiedz. Jeśli nie za późno to odpowiadam.

Pomieszczenia na górze zbudowaliśmy zgodnie z projektem.

Są super. Nic bym nie zmieniła.

Darex,

sorry za pozna odpowiedz, bylem na urlopie.

Adriana juz wytynkowana w srodku na dole, teraz koncza gore - tez mieli tydzien przerwy.

Jestem bardzo zadowolony, rogi jak zylety, sufity i sciany jak lustro :)

za tydzien przychodzi hydraulik, a pozniej wylewki i zagipsowanie tynkow znow bedzie mi robila ekipa od tynkowania.

U mnie cena za tynki to 10 pln za metr - kiedy szukalem ekipy, to znajdywalem ceny pomiedzy 8 a 12 pln.

Z tej ekipy naprawde jestem bardzo zadowolony i uwazam, ze chociaz raz wiem, ze place moze nie najmniej, ale za to widze w tej robocie dobra jakosc :)

Umowilem sie z ta ekipa od razu na ocieplanie dachu :)

Obiecalem, ze podam do nich kontakt, ale pan Zygmunt wlasnie zmienia telefon i siec, wiec podam od razu nowy numer.

Aha, dol tynkowali siedem dni roboczych (bez niedzieli).

pzdr

• 2 months później...
Odświeżam zapomniany wątek. Karo1, Wemil, lagerfeld co na Waszych budowach? Na jakim etapie jesteście, jak przygotowania do zimy? U mnie "subiektywne trudności z urzędnikami w strostwie. Kłopoty z uzyskaniem pozwolenia na budowę choć dokumentacja opracowana przez architekta dopieszczona. Niestety problemy na linii UG - Starostwo. Co innego w planach zagospodarowania w gminie a co innego w strostwie. Trzeba odkręcać, a to trwa. Nic to - jak mawiał Michał W. do Baśki. Będę musiał przesunąć termin rozpoczęcia budowy na wiosnę. Jak napieszecie to będę emocjonował się Waszymi Budowami. A może w międzyczasie przybyli nowi fani Adriany?. Piszcie.

Witam,

U nas właśnie zakończono tynki zew. tzn połozono siadke i klej. Zaimpregnujemy to zeby deszcze nieuszkodziły a skrukture połozymy w przyszłym roku.

W tej chwili mój maz upycha wate miedzy krokwie. Nawet sprawnie mu to idzie. W tym roku położymy jeszcze płyty karton-gips i czekamy na fachmena od kominka. Bedzie kominek z rozprowadzeniem ciepła.

W zime troche spokuju na budowie ale zaczniemy jazde za glazurą, tarakota, panelami, parkietem.

A co u Was sie dzieje. Legerfeld co u Ciebie słychać?

dzień dobry wszystkim !!!

rzeczywiście nasz wątek był przez jakiś czas zapomniany - no ale cóż wakacje ...

u mnie obecnie bardzo dużo słychać !

otóż po szumnych zapowiedziach, puszeniu się szybkością prac w lipcu i w sierpniu nadszedł kryzys, bessa i wszystko co najgorsze czyli NIC NA BUDOWIE SIĘ NIE DZIAŁO !!!!!!!!!

i jest mi wstyd, że do czegoś takiego doszło :oops: :oops: :oops: jak będą miał więcej czasu to skrobę cosik na ten temat choć jak pomyślę o tym wszystkim :evil: :evil: :evil:

na wrzesień przecież planowałem zaprosić Karo na wizytację naszej budowy i co ..... :wink: i od wczoraj kładą mi folię na więźbę i mam nadzieję, że do końca października położą mi całą dachówkę.

po przerwnie 2 miesięcznej, we wrześniu zrobili mi więźbę, rozprowadzili kanalizę, wyprowadzili kominy, zalali chudziaka i wylewki pod taras - tempo coraz szybsze ale wymagające ode mnie większego zaangażowania na budowie.

to tyle w telegraficznym skrócie.

pzdr: lagerfeld

PS1> jak na domku powstała więźba od razu nabrał takiego domowego wyglądu :D

PS2> co do ścianek kolankowych, to aż się śmieję sam do siebie :D :D oczywiście zostały (no może niezupełnie w 100 % zgodnie z projektem) ale są.

Dwa miesiące czekałem na cieśli. Było warto. Ekipa świetnie zorganizowana. Na wykonanie: więźby, foliowania, krycia, obróbek blacharskich, orynnowania, założenie okien połaciowych potrzebowali 5 dni. Dach został przykryty dachówką ceramiczną w kolorze miedzianym. Muszę przyznać, że dach z kominami i filarami wejściowymi, które wykonałem z cegły kinkierowej "podpalane" prezentuje się bardzo ładnie i jest całą ozdobą budynku. Na miesięc listopad umówiony jestem z elektrykiem na wykonanie instalacji elektrycznej. Obecnie własnymi siłami wykonuje ocieplenie poddasza. Te prace mam zamiar doprowadzić do momentu założenia foli paroizolacyjnej. Z regipsami się nie spieszę bo teraz dopiero słychać jak pracuje konstrukcja dachu -charakterystyczne "strzały" - obawiam się, że regipsy mogłyby popękać.

W tym roku już nic więcej nie zamierzam wykonywać.

Po założeniu okien połaciowych zastanawiam się kto je będzie utrzymywał w czystości - wadą tych okien jest to, że szybko się brudzą o czym wszyscy miłośnicy Adriany wcześniej czy później się przekonają :wink:

Ps. ostatni zauważyłem, że coraz więcej osób zwraca uwagę na Adrianę - domek się podoba !!!- już kilka osób zupełnie przypadkowych oprowadzałem po budowie i opowiadałem o projekcie - muszę przyznać, że to miłe !!! :wink:

pozdrawiam: PawełJ

PawleJ witam i pochwalam wybór projektu. Zamierzam zacząć budowę Adriany jesienią przyszłego roku i również planuję jej pokrycie dachówką ceramiczną. Martwi mnie oczywiście koszt tej operacji. Wiele słyszałem obecnie również o wzroście cen drewna. Czy byłbyś tak uprzejmy i przybliżył szacunkowy koszt pokrycia Adriany wraz z oknami dachowymi ? Jaka jest szansa, nie narzucając się i nie powodując kłopotów, obejrzeć Twój domek? Pozdrawiam

Moje koszty wykonania dachu: (jak wcześniej pisałem zrezygnowałem z zadaszenia tarasu w formie jaka została zaproponowana w projekcie)

- ceramika firmy Roben - miedziana angobowana (dachówka podstawowa, gąsiory, dachówki systemowe) - kupione w styczniu 2004 z 7% vatem - 15000 zł

- drzewo na więźbę, łaty, kontrłaty - 5300 zł

- okna dachowe velux z ciepłą szybą 78x140 - do łazienki okno poliuretanowe - okna kupione z 7% vatem - 9700 zł (zrezygnowałem z jednego okna oświetlającego klatkę schodową i jednego okna do łazienki

- blacha na okucia - 800 zł

- rynny - 2500 zł

- folia wstępnego krycia, gwoździe, śruby, środek do zabezpieczenia drzewa, stugane deski na trójkątny daszek nad wejściem do budynku oraz dodatkowe niespodziewane wydatki - ?

- robocizna za wykonanie dachu - 6600 zł

PawełJ

Na miesięc listopad umówiony jestem z elektrykiem na wykonanie instalacji elektrycznej. Obecnie własnymi siłami wykonuje ocieplenie poddasza. Te prace mam zamiar doprowadzić do momentu założenia foli paroizolacyjnej.

dzień dobry - mam pytanie, czy w związku z tym, że rozprowadzasz elektrykę i ocieplasz poddasze to masz wstawione okna i drzwi na dole, czy zostawisz jedynie tymczasowe zasłony foliowe na zimę ?

poza tym podziwiam tempo prac - u mnie stawianie więźby trwało cały tydzień a dachówkę układają nam od początku października i w przyszłym tygodniu skończą (btw - dziś zamówiłem wszystkie okna na górę - będą w poniedziałek :D :D :D mam nadzieję :roll:

zgodnie z planami w listopadzie zostało mi wykopanie szamba (już mam człowieka) oraz ocieplenie zewnętrzne ścian (prawie mam człowieka :)

chciałbym jeszcze w tym roku robić ogrodzenie jednak nie mam jeszcze decyzji, gdzie będzie skrzynka gazowa tak więc ogrodzenie będzie czekało do przyszłego roku. :cry:

a szkoda, bo chciałem wszystkie roboty tzw. ciężkie wykonać w tym roku.

lagerfeld

Cześć lagerfeld

Na dole mam tylko "ofoliowane ramki" . Stolarkę mam zamiar zamontować dopiero po wykonaniu tynków wewnętrznych i wylewek. Polecam takie rozwiązanie - sprawdzone przez wielu znajomych (odpada zabezpieczanie okien przed tynkowaniem, usuwanie pyłu z zamków i zawiasów, usuwanie kleju po taśmie, czyszczenie, budynek lepiej schnie itp). Muszę jednak zaznaczyć, że ja buduje Adriane na sąsiedniej działce i mam praktycznie całodobowy "monitoring" budowy i nie muszę się martwić o tak "dokładne" zabezpieczenie budynku przed nieproszonymi gośćmi.

Ja też mam pytanie - jakie duże szambo masz zamiar wybudować ? ile będzie miało m3 ? czy bedzie to betonowy silos czy studzienki z kręgów betonowych ?

Pozdrawiam PawełJ

witam,

no cóż jak się ma działkę obok to jest to dla mnie zrozumiałe, że zakładasz elektrykę przed zimą :lol: chociaż to różnie bywa - por. różne doświadczenia forumowiczów. w każdym razie, ja życzę jak najlepiej !

co do szamba to zarówno projekt jak i szambo będę miał 10 m3 w postaci wkładanej do ziemi gotowej formy betonowej. szambo będzie dwukomorowe.

obecnie zastanawiam się, czy rurę, która będzie odprowadzała wodę z garażu także podłączyć do szamba czy też wyprowadzić ją hen w ziemię. hydraulik, który rozprowadzał mi kanalizę radził - z przyczyn praktycznych - ściekanie zimnej wody w zamarźniętym gruncie - abym jednak podłączył rurę do szamba -wiele się nie naleje a nie będę miał ewentualnych kłopotów. będzie jednak większy koszt - kilka ładnych metrów dodatkowej rury (100) z garażu do szamba (będzie usytuowane ok. 6 m. od kuchni) ale cóż - chyba się zdecyduję.

pozdr: lagerfeld

btw - mam pytanie, czy zastosowaliście w swoich adrianach łańcuchy do spływania wody z rynien czy też zwykłe rury spustowe ? ja będę robił to drugie ale chcę rury spustowe odprowadzić do ziemi (w betonowy krąg) i tam zostawić aby wsiąkało. może ktoś wie, czy to można robić samemu czy też lepiej wziąść ekipę ??

• 3 weeks później...
Nie dajcie się prosić! Dajcie jakieś fotki. :)

Darex

sorry ale fotek dość mało robię :cry: a po drugie nie za bardzo mam gdzie publikować w necie.

ale ja w inne sprawie !

khmm, khmm

szanowni współforumowicze i budowniczowie adriany spieszę donieść, że moja adrana jest już w całości zadaszona !!!!!!!!!

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

wygląda super mimo tego, że zrobiliśmy wiele zmian wpływających na zewnętrzną elewację.

pzdr: lagerfeld (zadaszony) :)