Darex 16.07.2004 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Wreszcie kupiłem projekt i przekazałem do adptacji. Problem gwałtowny do rozwiązania na wczoraj: jakie ściany i jakie ogrzewanie. Skłaniam się do ścian 3w oraz turbokominka, bojlera i kotła elektrycznego (pracującego jedynie w ostateczności) To dopiero pomysł świeży i pewnie drogi i inwstycyjnie i eksploatacyjnie. Ale nie chcę gazu (bo ziemnego nie ma i nie będzie), a chcę mieć zabezpieczenie ogrzewania w przypadku dłuższej nieobecności. A jak Wy rozwiązaliście te problemy?Pzdr. Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełJ 19.07.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Ja zdecydowałem się wybudować adriane w technologi ścian dwuwarstwowych (porotherm 30 p+w oraz 10 cm ocieplenia) Co do ocieplenia to chciałbym aby była to wełna mineralna ale nie wykluczam styropianu. Wewnętrzne sciany nośne porotherm 25 p+w a ścianki działowe porotherm 11,5 p+w. Na poddaszu wykonawcy zalecili mi wykonać ścianki działowe z maxa (układany po długości) otrzymuje wtedy ścianke o grubości około 20 cm. W projekcie jest 12 cm. Na tych ścianach również opiera się więźba dachowa dlatego zaproponowali mi wykonanie bardziej solidnych ścian. Dałem się przekonać. Ogrzewanie - w kotłowni wykonałem komin z dwoma przewodami: docelowo gazowy i drugi awaryjny (na paliwo stałe - jak Rosjanie odetną nam dopływ gazu ) Mam zamiar wykonać również kominek z rozprowadzeniem ciepła. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 22.07.2004 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Wemil, w innym wątku widzę, że już tynkujesz ściany od wewnątrz - może mógłbyś przybliżyć koszty poszczególnych etapów budowy? A ta ekipa, która u Ciebie tynkuje, to wykonuje inne roboty budowlane? Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trzarek 23.07.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Witam miłośników Adriany. Czy ktoś buduje Adrianę na Śląsku?Czy ktoś wie jak jest rozwiązany problem wentylacji pomieszczeń 9/10 i 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 25.07.2004 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2004 KARO - czekam na odpowiedź i proszę odbierz pocztę - napisz też na forum czy pomieszczenia na poddaszu są duże/małe ? - czy dokanaliście tam zmian ? czy budowaliście zgodnie z projektem ? Paweł Czesc Paweł, Sorry ze musiales czekać na tak długo na moja odpowiedz. Jeśli nie za późno to odpowiadam. Pomieszczenia na górze zbudowaliśmy zgodnie z projektem. Są super. Nic bym nie zmieniła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wemil 02.08.2004 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2004 Darex, sorry za pozna odpowiedz, bylem na urlopie. Adriana juz wytynkowana w srodku na dole, teraz koncza gore - tez mieli tydzien przerwy. Jestem bardzo zadowolony, rogi jak zylety, sufity i sciany jak lustro za tydzien przychodzi hydraulik, a pozniej wylewki i zagipsowanie tynkow znow bedzie mi robila ekipa od tynkowania. U mnie cena za tynki to 10 pln za metr - kiedy szukalem ekipy, to znajdywalem ceny pomiedzy 8 a 12 pln. Z tej ekipy naprawde jestem bardzo zadowolony i uwazam, ze chociaz raz wiem, ze place moze nie najmniej, ale za to widze w tej robocie dobra jakosc Umowilem sie z ta ekipa od razu na ocieplanie dachu Obiecalem, ze podam do nich kontakt, ale pan Zygmunt wlasnie zmienia telefon i siec, wiec podam od razu nowy numer. Aha, dol tynkowali siedem dni roboczych (bez niedzieli). pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 04.10.2004 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Odświeżam zapomniany wątek. Karo1, Wemil, lagerfeld co na Waszych budowach? Na jakim etapie jesteście, jak przygotowania do zimy? U mnie "subiektywne trudności z urzędnikami w strostwie. Kłopoty z uzyskaniem pozwolenia na budowę choć dokumentacja opracowana przez architekta dopieszczona. Niestety problemy na linii UG - Starostwo. Co innego w planach zagospodarowania w gminie a co innego w strostwie. Trzeba odkręcać, a to trwa. Nic to - jak mawiał Michał W. do Baśki. Będę musiał przesunąć termin rozpoczęcia budowy na wiosnę. Jak napieszecie to będę emocjonował się Waszymi Budowami. A może w międzyczasie przybyli nowi fani Adriany?. Piszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 05.10.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Witam, U nas właśnie zakończono tynki zew. tzn połozono siadke i klej. Zaimpregnujemy to zeby deszcze nieuszkodziły a skrukture połozymy w przyszłym roku. W tej chwili mój maz upycha wate miedzy krokwie. Nawet sprawnie mu to idzie. W tym roku położymy jeszcze płyty karton-gips i czekamy na fachmena od kominka. Bedzie kominek z rozprowadzeniem ciepła. W zime troche spokuju na budowie ale zaczniemy jazde za glazurą, tarakota, panelami, parkietem. A co u Was sie dzieje. Legerfeld co u Ciebie słychać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 05.10.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 dzień dobry wszystkim !!! rzeczywiście nasz wątek był przez jakiś czas zapomniany - no ale cóż wakacje ... u mnie obecnie bardzo dużo słychać ! otóż po szumnych zapowiedziach, puszeniu się szybkością prac w lipcu i w sierpniu nadszedł kryzys, bessa i wszystko co najgorsze czyli NIC NA BUDOWIE SIĘ NIE DZIAŁO !!!!!!!!! i jest mi wstyd, że do czegoś takiego doszło jak będą miał więcej czasu to skrobę cosik na ten temat choć jak pomyślę o tym wszystkim na wrzesień przecież planowałem zaprosić Karo na wizytację naszej budowy i co ..... i od wczoraj kładą mi folię na więźbę i mam nadzieję, że do końca października położą mi całą dachówkę. po przerwnie 2 miesięcznej, we wrześniu zrobili mi więźbę, rozprowadzili kanalizę, wyprowadzili kominy, zalali chudziaka i wylewki pod taras - tempo coraz szybsze ale wymagające ode mnie większego zaangażowania na budowie. to tyle w telegraficznym skrócie. pzdr: lagerfeld PS1> jak na domku powstała więźba od razu nabrał takiego domowego wyglądu PS2> co do ścianek kolankowych, to aż się śmieję sam do siebie oczywiście zostały (no może niezupełnie w 100 % zgodnie z projektem) ale są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 06.10.2004 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Jestem strasznie ciekawy jak wyglądają Wasze Budowy. Może tak z pewną dozą nieśmiałości poproszę o jakieś fotki? Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 06.10.2004 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Wemil, Trzarek, PaweJ - a co u Was? Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełJ 11.10.2004 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Dwa miesiące czekałem na cieśli. Było warto. Ekipa świetnie zorganizowana. Na wykonanie: więźby, foliowania, krycia, obróbek blacharskich, orynnowania, założenie okien połaciowych potrzebowali 5 dni. Dach został przykryty dachówką ceramiczną w kolorze miedzianym. Muszę przyznać, że dach z kominami i filarami wejściowymi, które wykonałem z cegły kinkierowej "podpalane" prezentuje się bardzo ładnie i jest całą ozdobą budynku. Na miesięc listopad umówiony jestem z elektrykiem na wykonanie instalacji elektrycznej. Obecnie własnymi siłami wykonuje ocieplenie poddasza. Te prace mam zamiar doprowadzić do momentu założenia foli paroizolacyjnej. Z regipsami się nie spieszę bo teraz dopiero słychać jak pracuje konstrukcja dachu -charakterystyczne "strzały" - obawiam się, że regipsy mogłyby popękać. W tym roku już nic więcej nie zamierzam wykonywać. Po założeniu okien połaciowych zastanawiam się kto je będzie utrzymywał w czystości - wadą tych okien jest to, że szybko się brudzą o czym wszyscy miłośnicy Adriany wcześniej czy później się przekonają Ps. ostatni zauważyłem, że coraz więcej osób zwraca uwagę na Adrianę - domek się podoba !!!- już kilka osób zupełnie przypadkowych oprowadzałem po budowie i opowiadałem o projekcie - muszę przyznać, że to miłe !!! pozdrawiam: PawełJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pol_Paweł 11.10.2004 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 PawleJ witam i pochwalam wybór projektu. Zamierzam zacząć budowę Adriany jesienią przyszłego roku i również planuję jej pokrycie dachówką ceramiczną. Martwi mnie oczywiście koszt tej operacji. Wiele słyszałem obecnie również o wzroście cen drewna. Czy byłbyś tak uprzejmy i przybliżył szacunkowy koszt pokrycia Adriany wraz z oknami dachowymi ? Jaka jest szansa, nie narzucając się i nie powodując kłopotów, obejrzeć Twój domek? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełJ 12.10.2004 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Moje koszty wykonania dachu: (jak wcześniej pisałem zrezygnowałem z zadaszenia tarasu w formie jaka została zaproponowana w projekcie) - ceramika firmy Roben - miedziana angobowana (dachówka podstawowa, gąsiory, dachówki systemowe) - kupione w styczniu 2004 z 7% vatem - 15000 zł - drzewo na więźbę, łaty, kontrłaty - 5300 zł- okna dachowe velux z ciepłą szybą 78x140 - do łazienki okno poliuretanowe - okna kupione z 7% vatem - 9700 zł (zrezygnowałem z jednego okna oświetlającego klatkę schodową i jednego okna do łazienki- blacha na okucia - 800 zł- rynny - 2500 zł- folia wstępnego krycia, gwoździe, śruby, środek do zabezpieczenia drzewa, stugane deski na trójkątny daszek nad wejściem do budynku oraz dodatkowe niespodziewane wydatki - ?- robocizna za wykonanie dachu - 6600 zł PawełJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 14.10.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Na miesięc listopad umówiony jestem z elektrykiem na wykonanie instalacji elektrycznej. Obecnie własnymi siłami wykonuje ocieplenie poddasza. Te prace mam zamiar doprowadzić do momentu założenia foli paroizolacyjnej. dzień dobry - mam pytanie, czy w związku z tym, że rozprowadzasz elektrykę i ocieplasz poddasze to masz wstawione okna i drzwi na dole, czy zostawisz jedynie tymczasowe zasłony foliowe na zimę ? poza tym podziwiam tempo prac - u mnie stawianie więźby trwało cały tydzień a dachówkę układają nam od początku października i w przyszłym tygodniu skończą (btw - dziś zamówiłem wszystkie okna na górę - będą w poniedziałek mam nadzieję zgodnie z planami w listopadzie zostało mi wykopanie szamba (już mam człowieka) oraz ocieplenie zewnętrzne ścian (prawie mam człowieka chciałbym jeszcze w tym roku robić ogrodzenie jednak nie mam jeszcze decyzji, gdzie będzie skrzynka gazowa tak więc ogrodzenie będzie czekało do przyszłego roku. a szkoda, bo chciałem wszystkie roboty tzw. ciężkie wykonać w tym roku. lagerfeld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełJ 14.10.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Cześć lagerfeldNa dole mam tylko "ofoliowane ramki" . Stolarkę mam zamiar zamontować dopiero po wykonaniu tynków wewnętrznych i wylewek. Polecam takie rozwiązanie - sprawdzone przez wielu znajomych (odpada zabezpieczanie okien przed tynkowaniem, usuwanie pyłu z zamków i zawiasów, usuwanie kleju po taśmie, czyszczenie, budynek lepiej schnie itp). Muszę jednak zaznaczyć, że ja buduje Adriane na sąsiedniej działce i mam praktycznie całodobowy "monitoring" budowy i nie muszę się martwić o tak "dokładne" zabezpieczenie budynku przed nieproszonymi gośćmi.Ja też mam pytanie - jakie duże szambo masz zamiar wybudować ? ile będzie miało m3 ? czy bedzie to betonowy silos czy studzienki z kręgów betonowych ?Pozdrawiam PawełJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 15.10.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 witam, no cóż jak się ma działkę obok to jest to dla mnie zrozumiałe, że zakładasz elektrykę przed zimą chociaż to różnie bywa - por. różne doświadczenia forumowiczów. w każdym razie, ja życzę jak najlepiej ! co do szamba to zarówno projekt jak i szambo będę miał 10 m3 w postaci wkładanej do ziemi gotowej formy betonowej. szambo będzie dwukomorowe. obecnie zastanawiam się, czy rurę, która będzie odprowadzała wodę z garażu także podłączyć do szamba czy też wyprowadzić ją hen w ziemię. hydraulik, który rozprowadzał mi kanalizę radził - z przyczyn praktycznych - ściekanie zimnej wody w zamarźniętym gruncie - abym jednak podłączył rurę do szamba -wiele się nie naleje a nie będę miał ewentualnych kłopotów. będzie jednak większy koszt - kilka ładnych metrów dodatkowej rury (100) z garażu do szamba (będzie usytuowane ok. 6 m. od kuchni) ale cóż - chyba się zdecyduję. pozdr: lagerfeld btw - mam pytanie, czy zastosowaliście w swoich adrianach łańcuchy do spływania wody z rynien czy też zwykłe rury spustowe ? ja będę robił to drugie ale chcę rury spustowe odprowadzić do ziemi (w betonowy krąg) i tam zostawić aby wsiąkało. może ktoś wie, czy to można robić samemu czy też lepiej wziąść ekipę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 15.10.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 acha wiem, że szambo będzie miało głębokość ok 120 cm - sąsiad z naprzeciwka (nie buduje adriany ) zamontował także gotowe szambo ale jednokomorowe - głębokie na 2 m (taki właśnie silos betonowy). lagerfeld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 18.10.2004 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Nie dajcie się prosić! Dajcie jakieś fotki. Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 02.11.2004 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Nie dajcie się prosić! Dajcie jakieś fotki. Darex sorry ale fotek dość mało robię a po drugie nie za bardzo mam gdzie publikować w necie. ale ja w inne sprawie ! khmm, khmm szanowni współforumowicze i budowniczowie adriany spieszę donieść, że moja adrana jest już w całości zadaszona !!!!!!!!! wygląda super mimo tego, że zrobiliśmy wiele zmian wpływających na zewnętrzną elewację. pzdr: lagerfeld (zadaszony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts