Darex 08.11.2004 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Lagerfeld - bravo, bravo, bravo. A jak wyglądają okna dachowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 09.11.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 A jak wyglądają okna dachowe? są to takie prostokąciki w dachu zastosowaliśmy zgodnie z projektem ilość i markę okien tj. 11 szt. veluxa zaś wymiary mamy inne 94x140 (większa powierzchnia szyby niż przy projektowych 78x160) a w łazience i w pralni (w projekcie jest to garderoba koło schodów) 78x140. tak więc mamy 7 normalnych okien i 4 łazienkowe (laminowane). obecnie na kołnierzach i ościerznicach okien zamontowane są kratki z drewna powlekane folią a skrzydła są u mnie bezpieczne w domu (btw. nie wiem jak w innych oknach ale w veluxie bardzo prosto się zakłada/zdejmuje skrzydło (tylko że jest trochę cieżkie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 10.11.2004 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Lagerfeld. W którym miejscu dokładnie zlokalizowałeś na piętrze pralnię. Czyżby było to kosztem zmniejszonej łazienki?Darex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 10.11.2004 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Darex-pralnia będzie mieścić się w pomieszczeniu oznaczonym w oryginalnym projekcie cyfrą 1. u nas będzie się ono zaczynało na przedłużeniu tylnej krawędzi schodów (mam nadzieję, że jest to zrozumiałe). ścianka nad tą krawędzią będzie docelowo z luksferów - chociaż cały czas trwają konsultacje z architektem wnętrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 14.11.2004 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 Lagerfeld: Rozumiem, że ścianka z luksferów ma przepuszczać światło z okien na klatce schodowej. Jeśli tego nie zrobisz to faktycznie możesz mieć ciemno. Całkiem niezły pomysł. A czy wykorzystywałeś powierzchnię pod schodami na jakieś pomieszczenie gospodarcze?Pzdr. Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełJ 15.11.2004 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Pytanie do wszystkich którzy mają wybudowane Adriany Jak macie usytuowane Wasze budynki względem stron świata ?(od której strony wjazd do garażu ?) Jak w związku z tym wygląda naświetlenie budynków światłem słonecznym szczególnie teraz w okresie jesienno zimowym ?PawełJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 17.11.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 A czy wykorzystywałeś powierzchnię pod schodami na jakieś pomieszczenie gospodarcze? Pzdr. Darex jeszcze nie z uwagi na to, że nie wiem ile będzie tam miejsca. zdecydowaliśmy się na schody nie betonowe więc będzie to jeden z ostatnich elementów montowanych w domu (jeszczie nie wiemy czy będą one drewniane, metalowe czy drewniano-metalowe). obawiam się jednak, że pomieszczenia jako takiego nie da się wcisnąć ale możliwy będzie jakiś mały schowek. co do ustawienia mojej adriany względem stron świata to wjazd do garażu mam od północy a taras (i ogród) od południa. pzdr: lagerfeld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 17.11.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 wc w centrum to idiotyzm ,sam mam teraz blisko pokoju ubikacje i wiem co to znaczy .kibel jak najdelej w glad salonu bo roznie to bywa jak ktos zje ogórki i potem do tego smietanke i jeszcze Bog wie co wierzcie mi chybiony na 1000000000% precz z tym kiblem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam i Ela 20.11.2004 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 Witam serdecznie wszystkich,którzy upodobali sobie Adriane Ja również dołączyłem do miłośników tego projektu-jest the best!!! Ja będę zaczynał pierwsze roboty wczesną wiosną 2005.Miałem nic nie zmieniać w projekcie,ale postudiowałem sobie Wasze opinie i już wiem...WC na dole zlikwiduje!! A co? Niech goście chodzą na górę za potrzebą,bo ja nie zrezygnuje z prywatnej toalety na dole Wiecie-te wspólne kąpiele z żonką z ukochaną...w wannie z bąbelkami. No dosyć tych wywodów.Będę z uwagą śledził Wasze postępy w realizacjach Adriany oraz towarzyszace temu uwagi i spostrzeżenia. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 21.11.2004 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Adam i Ela - witajcie w klubie fanatyków Adriany. Widzę , że macie zamiar zacząć realizację marzeń na wiosnę. Podobnie jak ja. Życzę powodzenia i dzielcie się swoimi uwagami i opiniami. Pzdr. Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam i Ela 21.11.2004 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Darex-dziękujemy za reakcję na naszą wiadomość.Czyli na wiosnę zabieramy się wspólnie do roboty? My musieliśmy zrobic odbicie lustrzane projektu ze względu na usytuowanie domu wzgledem stron swiata.Teraz jestesmy w trakcie uzyskania pozw.na budowę,a pózniej już tylko będziemy oczekiwać na pierwsze cieplejsze dni po zimie i zaczniemy pierwsze wykopy.Mamy jeszcze dylemat-na jakie ogrzewanie się zdecydowac.Sieci z ziemnym nie mamy,wiec butla z gazem,a moze ekoterm? Kusi nas ta druga opcja.Ciekaw jestem Twojej opinii na ten temat.A może także kominek z płaszczem wodnym?? Naprawde mamy dylemat... Pozdr.Adam i Ela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełJ 22.11.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 Na początku Witam i Pozdrawiam Adama i Elę. Właśnie moja Adriana (stan surowy) została przykryta śniegiem. Tak jak się spodziewałem wszytkie okna dachowe są zasypane ! Na poddaszu panuje półmrok ! Mam nadzieję, że podczas ogrzewania budynku część ciepła będzie uciekać przez szyby i śnieg będzie się topił. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie ? PawełJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 23.11.2004 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 Adam i Ela. Widzę, że jesteśmy na tym samym etapie spełniania marzeń. Również czekam na pozwolenie na budowę oraz wyliczenie przez projektanta ilości materiałów na poszczególne etapy budowy. (Podobno teraz jest najlepszy okres na kupowanie).Co do ogrzewania - podobnie: będziemy się decydować na kominek z płaszczem wodnym choć projektant mówi coś również o kotle na paliwo stałe. Na razie mówi, że są to jeszcze odległe tematy i nie ma co sobie nimi na razie zaprzątać głowy. PawłJ. Nie mam doświadczenia w użytkowaniu okien dachowych ale to normalne takie zaśnieżenie skoro się nie ogrzewa budynku. Z chwilą uruchomienia grzania cały snieg ulegnie stopnieniu, a podczas opadów śniegu na skutek różnicy temperatur szyby będą mokre jak podczas opadu deszczu.Pzdr. Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dannyZ 23.11.2004 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 Witam Wszystkich!Już od jakiegoś czasu śledzę Wasze forum i bardzo się cieszę. że mogę znaleźć tyle rad na temat domu, który również mamy ochotę budować. Jak dobrze pójdzie to ruszamy z budową późną wiosną lub latem. Co do okien dachowych to w aktualnym mieszkaniu mam ich 5 i muszę Was zmartwić ale zimą śnieg ściągam ręcznie (nic nie topnieje). Okna są dwuwarstwowe. Pozdrawiam wszystkich dannyZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 24.11.2004 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 dannyZ: No toś mnie zmartwił. W Adrianie jest 11 (!) okien dachowych. Pzdr. Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełJ 24.11.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 Niestety okan dachowe mają pewne minusy - na dodatek wszystkiego produkują teraz coraz lepsze szyby, które mają za zadanie przepuszczać jak najmniej ciepła. Wszyscy budujący Adriane muszą się jednak do tych minusów przyzwyczaić - tym samym do zimowych utrudnień związanych z ich użytkowaniem. PawełJ - obecnie zasypany śniegiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dannyZ 26.11.2004 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Witam Wszystkich, klamka zapadła, projekt Adriany został zakupiony . Jesteśmy po spotkaniu z architektem i po omówieniu adaptacji (większość dzięki Waszym radom --> duże dzięki!!!). A oto one: 1) Tradycyjnie WC przenisione zotanie pod schody (moglibyście opisać dokładnie gdzie jest ono przeniesione i jak się sprawuje) 2) Powiększony wykusz 3) Likwidacja okapu nad tarasem (tam ma docelowo być oranżeria) 4) Dodatkowe drzwi na taras, który teraz będzie na tej ścianie co wykusz No i to chyba tyle zmian – pewnie na razie Teraz się będę przymierzał powoli do wyszukiwania ekip. Może moglibyście podać jakieś namiary – Okolice Krakowa. Z góry dzięki za wszystko dannyZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dannyZ 26.11.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Do PawełJ: Pawle czy mógłbyś mi dać namiary na ekipę która robiła ci dach (jestem pod wrażeniem ich szybkości). Wdzięcznybyłbym również za namiary na pozostałe ekipy (np. fundamenty, ściany itp) wraz z cenami. serdeczne dzięki dannyZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawełJ 28.11.2004 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 dannyZ - podaj e-mail (prześlę Ci informację o moich wykonawcach)PawełJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dannyZ 28.11.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 do PawłaJ Pawle z góry dzięki, a oto namiary na mnie:[email protected] pozdrawiam dannyZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts