Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MoYa budowa (Konkursowego)

Recommended Posts

Na beton papa albo folia. Powinna być połączona z izolacją pod ścianami.Betonu niczym nie gruntowałem ale trzeba go wyczyścić z ewentualnych resztek zaprawy czy tynku. Musi być maksymalnie równy i gładki.

Na to styropian typu dach -podłoga. Najlepiej nie w jednej warstwie. Kilka (2-3) warstw ułożonych na mijankę pozwala uniknąć szczelin . Ja w warstwie styropianu puściłem też rury od odkurzacza , wody i do grzejników na poddaszu.

Na styropian układasz folię pod ogrzewanie podłogowe - pewnie jakąś "systemową" np. z nadrukowaną kratką. Folię układasz na zakładkę i wywijasz na ściany trochę powyżej poziomu przyszłej wylewki.

Potem idą rury podłogówki.

No i już można układać wylewkę. Nie zapominając o taśmie dylatacyjnej.

Na poddaszu kładłem styropian typu akustyczny .

Na niego szła wylewka.

Powodzenia! :wink:

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na beton papa albo folia. Powinna być połączona z izolacją pod ścianami.Betonu niczym nie gruntowałem ale trzeba go wyczyścić z ewentualnych resztek zaprawy czy tynku. Musi być maksymalnie równy i gładki.

Na to styropian typu dach -podłoga. Najlepiej nie w jednej warstwie. Kilka (2-3) warstw ułożonych na mijankę pozwala uniknąć szczelin . Ja w warstwie styropianu puściłem też rury od odkurzacza , wody i do grzejników na poddaszu.

Na styropian układasz folię pod ogrzewanie podłogowe - pewnie jakąś "systemową" np. z nadrukowaną kratką. Folię układasz na zakładkę i wywijasz na ściany trochę powyżej poziomu przyszłej wylewki.

Potem idą rury podłogówki.

No i już można układać wylewkę. Nie zapominając o taśmie dylatacyjnej.

Na poddaszu kładłem styropian typu akustyczny .

Na niego szła wylewka.

Powodzenia! :wink:

Dzięki serdeczne. Już rozumiem. Ale kilka pytań:

Czy to znaczy, że na piętrze bez foli ?

Ya nie będę robił podłogówki (poza łazienkami) - czyli wystarczy folia zwykła.

A`propos - folia zwykła - to taka czarna 0,3 ?

Jaki gruby styropian (w sumie)?

W garażu tak samo jak w innych pomieszczeniach ?

I co z tą taśmą dylatacyjną ? :o

Dzięki serdeczne. Już rozumiem. Ale kilka pytań:

Czy to znaczy, że na piętrze bez foli ?

Ja dawałem bez. Folia w tym miejscu jest po to , żeby wylewka nie wchodziła między płyty styropianu. Moja wylewka była w stanie "półsuchym" i nie było takiego niebezpieczeństwa. Chociaż oczywiście nie zaszkodzi !

Ya nie będę robił podłogówki (poza łazienkami) - czyli wystarczy folia zwykła.

Jak wyżej.

A`propos - folia zwykła - to taka czarna 0,3 ?

Tak.

Jaki gruby styropian (w sumie)?

No tu jestem zaskoczony. Nie zakładałeś konkretnej grubości styropianu przy montażu drzwi tarasowych , wylewaniu schodów wewn. , montowaniu nadproży w drzwiach wewnętrznych?

w skrócie trzeba dać tyle styro , żeby po wykonaniu na nim wylewki i położeniu paneli , kafli, itp , można było swobodnie otworzyć drzwi tarasowe. Dlatego nie ma jednej dobrej odpowiedzi na pytanie ile ? .

W garażu tak samo jak w innych pomieszczeniach ?

Właściwie tak samo. Można dać twardszy styropian.

I co z tą taśmą dylatacyjną ? :o

Taśma powinna iść wzdłuż wszystkich ścian. Oddziela od nich wylewkę i pozwala jej pracować . Dylatacje trzeba też zrobić pod drzwiami , dookoła kominka i w salonie dzieląc go w poprzek.

Posadzkarze będą wiedzieć co i gdzie. Przynajmniej powinni !

:wink:

• 2 weeks później...

Panowie! Co do garazu to dalismy 12 cm styro i 13 czy 14 cm wylewki, bo jednak samochod troche wazy, w pozostalej czesci dołu jest 20 cm styro (2x 10 cm) i 5 czy 6 cm wysypki zwanej wylewką :)

na gorze wyszlo nam 4 cm styro i 4 cm wylewki.

wylewka w calym domu jest z włóknina (groszowa sprawa) dla wzmocnienia. a tam gdzie podlogówka jest jeszcze siatka zatomiona w wylewce.

Pzdr

K

Panowie! Co do garazu to dalismy 12 cm styro i 13 czy 14 cm wylewki, bo jednak samochod troche wazy, w pozostalej czesci dołu jest 20 cm styro (2x 10 cm) i 5 czy 6 cm wysypki zwanej wylewką :)

na gorze wyszlo nam 4 cm styro i 4 cm wylewki.

wylewka w calym domu jest z włóknina (groszowa sprawa) dla wzmocnienia. a tam gdzie podlogówka jest jeszcze siatka zatomiona w wylewce.

Pzdr

K

Od razu widać, że budujecie energooszczędny :) U nas będzie mniej styropianu na dole... gdzieś o połowę mniej.

Na górze wyjdzie tak samo.

My tez budujemy Konkursowego - teraz jestesmy na etapie wykańczającej wykończeniówki...

Trzymamy kciuki, podglądamy dziennik i kibicujemy :D

Dzięki :)

Pochwalcie się jakimiś fotkami!

Miło podpatrzeć u innych - zawsze można się zainspirować.

Pozdrawiam

Ya

Jeszcze jeden problem co do tej poziomej izolacji - pod wylewkę na dolę daję:

1. 2Xfolia

2. Styropian 4cm

na to instalacja co (do kaloryferów)

3. 4 albo 5 cm styropianu (w nim te instalacje)

4. folia

i na to wylewka 6-7 cm

a co przy podłogówce ( w kuchni i wiatrołapie)

Czy dobrze myślę:

1. 2xfolia

2. Styropian (ile cm?)

3. folia albo styropian z folią

na to podłogówka ? i wylweka

Sorry że tak się dopytuję ale podłogówka to nowy nasz pomysł i nic o tym nie wiem. :oops: :oops: :oops:

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Tyle pracy, że nie ma czasu pisać dziennika.

Na razie: kotłownia zrobiona, CO rozprowadzone, gaz również. Wszystko (prawie) przygotowane pod wylewki (została tylko warstwa folii).

I cały czas walczę z gazownią. Może jutro się uda wreszcie podpisać umowę handlową i umówić na założenie licznika, aczkolwiek nie jestem pewien.

Trzymajcie za mnie kciuki jutro od samego rana idę na Uniwersytecką walczyć!

Pozdrawiam

Ya

PS. Fotki będą wkrótce.

Witam ja z takim pytaniem z innej beczki jaki masz kolor okien i czy to sa plastiki? Jesli jest to kolor orzech to fajnie by bylo jakbys podeslal mi fotke z najbardziej odpowiadajacym kolorem rzeczywistosci! Jesli to nie jest problem dla Ciebie!!! Pozdrowienia i wesolych swiat!!!

Plastiki. Na zewnątrz orzech. Wewnątrz białe. Poszukam zdjęcia i wkleję.

Pozdrawiam

Ya