Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wrzucać gruz w wylewkę?

Recommended Posts

Mam sporo gruzu ceglanego i betonowego, a poniewaz będę niedługo wylewał chudziaka (płyte betonową, podkład betonowy, jak zwał tak zwał chodzi o pierwwszą warstwe w podłodze na grunice), chciałbym sie dowiedzieć czy można ten gruz wrzucić w wylewkę. Projekt nakazuje wylać płyte grubości 15cm z betonu B15. Ja natomiast wymyśliłem sobie żeby ułożyć około 5cm gruzu ( nie za gęsto) i wylać na to beton tak żeby przykrył gruz z 10cm. Dodam że ścianki działowe będą wznoszone na tej płycie betonowej. I jeszcze jedno pytanko projekt znakazuje oddylatować płyte betonową od ścian budynku 2 warstwami papy. ja przejrzałem kupe gazet oraz forum i nic na temat takiej dylatacji nie znalazłem. Dylatować czy nie?

Pozdrawiam

dylatować to osczędza dużo cipepła a co za tym idzie pieniedzy

gruzu teoretycznie nie powinno się wrzucać któregoś dnia ktoś mądry udowodnił że ważna jest spójnośc materiału i bardziej jednolita struktra lepiej wiąże i jest mocniejsza, natomiast wiele ludzi ma to gdzieś i wrzucają gruz do posadzek stropów wylewek etc.

pzdr.

dylatować to osczędza dużo cipepła a co za tym idzie pieniedzy

gruzu teoretycznie nie powinno się wrzucać któregoś dnia ktoś mądry udowodnił że ważna jest spójnośc materiału i bardziej jednolita struktra lepiej wiąże i jest mocniejsza, natomiast wiele ludzi ma to gdzieś i wrzucają gruz do posadzek stropów wylewek etc.

pzdr.

Żeby gruz... Ktoś mi parę lat temu opowiadał, że skuwając wylewkę na podłodze piwnicy znaleźli m.in. ramę od roweru :-) O ile pamiętam, były tam zalane betonem różności, ale ten rower bil wszystko na głowę :lol:

J.

Witam

Absolutnie odradzam tego typu praktyki. Kończą się podsiąkaniem wilgoci do górnych warstw i z czasem zawilgoceniem murów, ścianek itd. Czas pracuje tu przeciwko nam! Mam za sobą kilka remontów i usuwania skutków takich wynalazków. Gruz można dodawać do mas betonowych, ale po jego skruszeniu co w warunkach małej budowy jest nie wykonalne. Czysty (!) gruz można wykorzystać na podbudowę skalniaka, nieobciążonej skarpy itp.

I jeszcze jedno do przemyślenia: co z wytrzymałością takiej śmieciowej mieszanki? Obciążona ściankami nie pęknie?

Pozdrawiam

Witam

Absolutnie odradzam tego typu praktyki. Kończą się podsiąkaniem wilgoci do górnych warstw i z czasem zawilgoceniem murów, ścianek itd. Czas pracuje tu przeciwko nam! Mam za sobą kilka remontów i usuwania skutków takich wynalazków. Gruz można dodawać do mas betonowych, ale po jego skruszeniu co w warunkach małej budowy jest nie wykonalne. Czysty (!) gruz można wykorzystać na podbudowę skalniaka, nieobciążonej skarpy itp.

I jeszcze jedno do przemyślenia: co z wytrzymałością takiej śmieciowej mieszanki? Obciążona ściankami nie pęknie?

Pozdrawiam

I pod tym się podpisuję.

Witam

Pozdrawiam

Ad czerwone. Hmmmm.... od podsiąkania wilgoci /konkretnie blokowania tegoż/

to raczej stosuje się izolację przeciwwilgociową....

jej skuteczność niespecjalnie zależy od wrzucenia

czy też niewrzucenia -

w beton pod spodem ram od rowerów i gruzu.... :roll:

Słuszna uwaga kol. betona44. Izolacja i jeszcze raz izolacja plus staranność w jej wykonaniu. Jednakże gruz zawierający np. metalowe ścinki drutów zbrojeniowych itp. może spowodować uszkodzenie izolacji i wtedy może dojść i niestety dochodzi do sytuacji jaką opisałem. Niestety to nie teoria, ale obserwacja "na żywo" na budowach. Więc może sobie nie fundować tego za własne pieniądze?

Pozdrawiam

Słuszna uwaga kol. betona44. Izolacja i jeszcze raz izolacja plus staranność w jej wykonaniu. Jednakże gruz zawierający np. metalowe ścinki drutów zbrojeniowych itp. może spowodować uszkodzenie izolacji i wtedy może dojść i niestety dochodzi do sytuacji jaką opisałem. Niestety to nie teoria, ale obserwacja "na żywo" na budowach. Więc może sobie nie fundować tego za własne pieniądze?

Pozdrawiam

Ad czerwone. Owszem -gdy wyjdzie ten gruz z ścinkami drutów zbrojeniowych

na spacer

jak już sobie odpocznie w betonie :roll:

• 10 years później...

Chcę wylać sobie płytę zbrojoną grubości 20cm pod zejście zewnętrzne do piwnicy ale koparka nierówno wykopała. Na zdjęciu widać zrobioną przeze mnie łatę o grubości 20 cm. Pod nią jest jeszcze ok 20 cm przestrzeni. Nie wiem czym to wypełnić. Grunt rodzimy to twarda glina. W innym miejscu wykopu jest prawie na równo z płytą czyli 20 cm. Czy mogę te doły zasypać gruzem i na tym układać zbrojenia albo wstępnie wylać gruz-chudziak i dopiero na tym zbrojenie?

22bfd3e183c7a17cgen.jpg