Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Znowu te odległości i wysokości od sasiada.

Recommended Posts

Jak w temacie.Właśnie buduje sobie prostą ,zadaszoną drewutnię z tyłu domu w rogu siatki,taką w literę "L".Już zaczynam dmuchać na zimne,jak mi sąsiad powie ,że za wysoko za blisko itp.Dodam ,że drewutnia w kalenicy będzie mieć około 2,20 m.Dach dwuspadowy,przy czym ten drugi spadek będzie kończył się na granicy mojej siatki.O jakiej odległości-wysokości powinienem pamiętać aby nie "rozjuszyć" upierdliwego sąsiada.

pzdr.

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem w takiej, aby „zadowolić” przepisy p.poż (w zależności od materialu), lub (i) w takiej jakie są określone (jeśli są) w prawie miejscowym. Należy zgłosić ta budowę przed rozpoczęciem.

Tam jest mowa o budynku gospodarczym i garażu:

4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednia działka budowlana lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych ub drzwiowych.

Właśnie napisałem ,że daszek dwuspadowy i troszku będzie się lała ale .....

Gdy grodzili mi działkę siatką tą oddzielająca od sąsiada powiedziałem by odsunęli się bezpiecznie(upierdliwy człek) o jakieś 20 cm.od linii wyznaczonej(rozgraniczającej) przez geodetę.Tak więc woda będzie się lała na "moje" .

pzdr

Doskonale Was rozumiem ale owa drewutnia będzie stała na szpilkach-kotwach(takich co to można kupić w zwykłym sklepie ogrodniczym) wbitych w ziemię.Bez fundamentów itp.Dodam ,że tam ma suszyć sie tylko drzewo do kominka.

pzdr

Ale to też podlega zgłoszeniu - zwłaszcza jak się ma za sąsiada "uperdliwego człeka", zwłaszcza jeśli zakwalifikują "toto" jako wiatę ze względu nawyśokość i wielkość, a nie jako obiekt małej architektury.

Przyznam ,że nie chce mi się wertować przepisów.Zależy mi na tym aby ktoś precyzyjnie określił tą odl-wys.Pan od wyrabiania drzewa do drewutni pyta: na jaką w końcu wysokość ma ciąć belki?Nikt nie zna tych odległości?Żeby nie było tak ogólnikowo.

dzięki z góry

pzdr.

Doskonale Was rozumiem ale owa drewutnia będzie stała na szpilkach-kotwach(takich co to można kupić w zwykłym sklepie ogrodniczym) wbitych w ziemię.Bez fundamentów itp.Dodam ,że tam ma suszyć sie tylko drzewo do kominka.

pzdr

Ale to też podlega zgłoszeniu - zwłaszcza jak się ma za sąsiada "uperdliwego człeka", zwłaszcza jeśli zakwalifikują "toto" jako wiatę ze względu nawyśokość i wielkość, a nie jako obiekt małej architektury.

czekaj czekaj ....mam to zgłosić w Urzędzie?

Nie musisz zgłaszać, jeśli „udowodnisz”, że jest to „mała architektura”.

Jeszcze jedna sprawa. Ustawodawca nie przewidział odległości dla takiego „czegoś”. Najbliżej (przez analogię) będą – zgodnie z WT:

§ 22. 1. Na działkach budowlanych należy przewidzieć miejsca na pojemniki służące do czasowego gromadzenia odpadów stałych, z uwzględnieniem możliwości ich segregacji.

2. Miejscami, o których mowa w ust. 1, mogą być:

1) zadaszone osłony lub pomieszczenia ze ścianami pełnymi bądź ażurowymi,

§ 23. 3. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się zmniejszenie odległości określonych w ust. 1 od okien i drzwi do 3 m, od granicy działki do 2 m, a także sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń na granicy działek, jeżeli stykają się one z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy.

czekaj czekaj ....mam to zgłosić w Urzędzie?

Tak.

Polecam lekturę artykułu 29 i 30. I okolicznych :D

http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20061561118&type=3&name=D20061118Lj.pdf

A zwłaszcza punktów:

Art. 29.

1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz

przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do

25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać

dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

Art. 30.

1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3:

1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–3, pkt 5–19 i pkt 21;

Jeśli przyjąć, że jest to „mała architektura”, zwłaszcza z funkcją określoną w par.22.2.1 WT, zachowując podane wcześniej odległości od granic, dla takich obiektów - również, biorąc pod uwagę PB Art.3.4.c., oraz Art.29.1.22, to budowa nie wymaga zgłoszenia.

3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się:

4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych.

zinterpretujcie proszę ten przepis w moim przypadku. Mam na działce garaż blaszany o wymiarach 5mx3m i wysokości 2,20m, postawiony na wylewce betonowej, zakotwiony, zgłoszony do starostwa. W tej chwili stoi w odległości 3m od granicy (takie przepisy były w tamtym roku wg mojej architekt). Czy po zmianie przepisów mogę go postawić w odległości 1,5 metra czy dosunąć się z nim do granicy?

Zgłaszanie do starostwa to odrębna sprawa - zaniesie się, co trzeba.

Teoretycznie istnieje możliwość „nowej” lokalizacji dla tego garażu (po 15.06.2009r.).

Niemniej jednak:

- jeśli działka jest mała, to może zaistnieć sytuacja, że nie „załapuje się” na 2 szt takich obiektów na 500m2 działki (jeden stoi, drugi w budowie – mimo, ze dotyczy tego samego),

- przesuniecie garażu bliżej granicy z działką niż 3m, spowoduje objęcie sąsiedniej działki budowlanej obszarem oddziaływania w rozumieniu art. 3 pkt 20 ustawy Prawo Budowlane – czyli obrazowo mówiąc, sąsiad będzie miał możliwość „zablokowania” tej budowy.

sSiwy12 mam pytanie, w takim razie

przesuniecie garażu bliżej granicy z działką niż 3m, spowoduje objęcie sąsiedniej działki budowlanej obszarem oddziaływania w rozumieniu art. 3 pkt 20 ustawy Prawo Budowlane – czyli obrazowo mówiąc, sąsiad będzie miał możliwość „zablokowania” tej budowy

-czy ten obiekt- budynek gospodarczy będzie wymagał zgłoszenia czy już pozwolenia, w związku z pojawieniem się strony postępowania, skoro

przy zgłoszeniach nie ma procedury administracyjnej związanej z powiadamianiem stron postępowania, więc jak zapewnić stronie udział w postępowaniu?

Jeśli przyjąć, że jest to „mała architektura”, zwłaszcza z funkcją określoną w par.22.2.1 WT, zachowując podane wcześniej odległości od granic, dla takich obiektów - również, biorąc pod uwagę PB Art.3.4.c., oraz Art.29.1.22, to budowa nie wymaga zgłoszenia.

Kolega sSiwy12 ma sporo racji.

Moje wątpliwości budzi tylko to, czy planowany obiekt da się wpasować w przywolany art 3.4.

obiekt małej architektury – należy przez to rozumieć niewielkie obiekty, a

w szczególności:

a) kultu religijnego, jak: kapliczki, krzyże przydrożne, figury,

b) posągi, wodotryski i inne obiekty architektury ogrodowej,

c) użytkowe służące rekreacji codziennej i utrzymaniu porządku, jak: piaskownice, huśtawki, drabinki, śmietniki;

Zwłaszcza, jak sąsiad upierdliwy i skargę/donos pisać może.

Zgłoszenie to prościutka biurokracja i śpisz spokojnie. Tłumaczenie, że to mała architektura: można, może przejdzie, a może nikt nie zapyta.

Ponoć niektórzy doczepiają koła i twierdzą, że to obiekt mobilny, który tam tylko parkuje. :D

Ja to bym szedł w zaparte, że to obiekt użytkowy służący do utrzymania porządku :lol: – coby mi się drewno nie walało po obejściu. 8) Ale i odległość musiałaby wynosić, wymagane 2m od granicy, lub przy płocie, jeśli za płotem jest ulica (droga).

Natomiast budowa tego obiektu przy granicy i to bez zgłoszenia, może spowodować skuteczną interwencję urzędu.

sSiwy12 mam pytanie, w takim razie

-czy ten obiekt- budynek gospodarczy będzie wymagał zgłoszenia czy już pozwolenia, w związku z pojawieniem się strony postępowania, skoro

przy zgłoszeniach nie ma procedury administracyjnej związanej z powiadamianiem stron postępowania, więc jak zapewnić stronie udział w postępowaniu?

Będzie to nowy tryb, który z założenia przewiduje zgodę sąsiada w takim przypadku - tak wynika z uzasadnienia wprowadzonej zmiany w tym zakresie.