niktspecjalny 05.05.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Jak w temacie.Właśnie buduje sobie prostą ,zadaszoną drewutnię z tyłu domu w rogu siatki,taką w literę "L".Już zaczynam dmuchać na zimne,jak mi sąsiad powie ,że za wysoko za blisko itp.Dodam ,że drewutnia w kalenicy będzie mieć około 2,20 m.Dach dwuspadowy,przy czym ten drugi spadek będzie kończył się na granicy mojej siatki.O jakiej odległości-wysokości powinienem pamiętać aby nie "rozjuszyć" upierdliwego sąsiada. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.05.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Moim zdaniem w takiej, aby „zadowolić” przepisy p.poż (w zależności od materialu), lub (i) w takiej jakie są określone (jeśli są) w prawie miejscowym. Należy zgłosić ta budowę przed rozpoczęciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.05.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 słyszałem, że nowa edycja WT coś zmieniła w temacie, ale to za dużo stron jeszcze nie przebrnałem. jak chcesz masz link:http://www.lex.com.pl/serwis/du/2009/0461.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.05.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Tam jest mowa o budynku gospodarczym i garażu: 4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednia działka budowlana lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych ub drzwiowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.05.2009 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Doskonale Was rozumiem ale owa drewutnia będzie stała na szpilkach-kotwach(takich co to można kupić w zwykłym sklepie ogrodniczym) wbitych w ziemię.Bez fundamentów itp.Dodam ,że tam ma suszyć sie tylko drzewo do kominka. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.05.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Jesli woda z dachu nie będzie się lała na działkę sąsiada to może sie nie wkurzy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.05.2009 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Właśnie napisałem ,że daszek dwuspadowy i troszku będzie się lała ale .....Gdy grodzili mi działkę siatką tą oddzielająca od sąsiada powiedziałem by odsunęli się bezpiecznie(upierdliwy człek) o jakieś 20 cm.od linii wyznaczonej(rozgraniczającej) przez geodetę.Tak więc woda będzie się lała na "moje" . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.05.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Doskonale Was rozumiem ale owa drewutnia będzie stała na szpilkach-kotwach(takich co to można kupić w zwykłym sklepie ogrodniczym) wbitych w ziemię.Bez fundamentów itp.Dodam ,że tam ma suszyć sie tylko drzewo do kominka. pzdr Ale to też podlega zgłoszeniu - zwłaszcza jak się ma za sąsiada "uperdliwego człeka", zwłaszcza jeśli zakwalifikują "toto" jako wiatę ze względu nawyśokość i wielkość, a nie jako obiekt małej architektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.05.2009 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Przyznam ,że nie chce mi się wertować przepisów.Zależy mi na tym aby ktoś precyzyjnie określił tą odl-wys.Pan od wyrabiania drzewa do drewutni pyta: na jaką w końcu wysokość ma ciąć belki?Nikt nie zna tych odległości?Żeby nie było tak ogólnikowo. dzięki z góry pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.05.2009 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Doskonale Was rozumiem ale owa drewutnia będzie stała na szpilkach-kotwach(takich co to można kupić w zwykłym sklepie ogrodniczym) wbitych w ziemię.Bez fundamentów itp.Dodam ,że tam ma suszyć sie tylko drzewo do kominka. pzdr Ale to też podlega zgłoszeniu - zwłaszcza jak się ma za sąsiada "uperdliwego człeka", zwłaszcza jeśli zakwalifikują "toto" jako wiatę ze względu nawyśokość i wielkość, a nie jako obiekt małej architektury. czekaj czekaj ....mam to zgłosić w Urzędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.05.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Nie musisz zgłaszać, jeśli „udowodnisz”, że jest to „mała architektura”. Jeszcze jedna sprawa. Ustawodawca nie przewidział odległości dla takiego „czegoś”. Najbliżej (przez analogię) będą – zgodnie z WT: § 22. 1. Na działkach budowlanych należy przewidzieć miejsca na pojemniki służące do czasowego gromadzenia odpadów stałych, z uwzględnieniem możliwości ich segregacji. 2. Miejscami, o których mowa w ust. 1, mogą być: 1) zadaszone osłony lub pomieszczenia ze ścianami pełnymi bądź ażurowymi, § 23. 3. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się zmniejszenie odległości określonych w ust. 1 od okien i drzwi do 3 m, od granicy działki do 2 m, a także sytuowanie zadaszonych osłon lub pomieszczeń na granicy działek, jeżeli stykają się one z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej bądź też przy linii rozgraniczającej od strony ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 05.05.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 czekaj czekaj ....mam to zgłosić w Urzędzie? Tak. Polecam lekturę artykułu 29 i 30. I okolicznych http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20061561118&type=3&name=D20061118Lj.pdf A zwłaszcza punktów: Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3: 1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–3, pkt 5–19 i pkt 21; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.05.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Jeśli przyjąć, że jest to „mała architektura”, zwłaszcza z funkcją określoną w par.22.2.1 WT, zachowując podane wcześniej odległości od granic, dla takich obiektów - również, biorąc pod uwagę PB Art.3.4.c., oraz Art.29.1.22, to budowa nie wymaga zgłoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paul997 06.05.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się:4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych. zinterpretujcie proszę ten przepis w moim przypadku. Mam na działce garaż blaszany o wymiarach 5mx3m i wysokości 2,20m, postawiony na wylewce betonowej, zakotwiony, zgłoszony do starostwa. W tej chwili stoi w odległości 3m od granicy (takie przepisy były w tamtym roku wg mojej architekt). Czy po zmianie przepisów mogę go postawić w odległości 1,5 metra czy dosunąć się z nim do granicy? Zgłaszanie do starostwa to odrębna sprawa - zaniesie się, co trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 06.05.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.05.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Teoretycznie istnieje możliwość „nowej” lokalizacji dla tego garażu (po 15.06.2009r.).Niemniej jednak:- jeśli działka jest mała, to może zaistnieć sytuacja, że nie „załapuje się” na 2 szt takich obiektów na 500m2 działki (jeden stoi, drugi w budowie – mimo, ze dotyczy tego samego),- przesuniecie garażu bliżej granicy z działką niż 3m, spowoduje objęcie sąsiedniej działki budowlanej obszarem oddziaływania w rozumieniu art. 3 pkt 20 ustawy Prawo Budowlane – czyli obrazowo mówiąc, sąsiad będzie miał możliwość „zablokowania” tej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 06.05.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 sSiwy12 mam pytanie, w takim razie przesuniecie garażu bliżej granicy z działką niż 3m, spowoduje objęcie sąsiedniej działki budowlanej obszarem oddziaływania w rozumieniu art. 3 pkt 20 ustawy Prawo Budowlane – czyli obrazowo mówiąc, sąsiad będzie miał możliwość „zablokowania” tej budowy -czy ten obiekt- budynek gospodarczy będzie wymagał zgłoszenia czy już pozwolenia, w związku z pojawieniem się strony postępowania, skoro przy zgłoszeniach nie ma procedury administracyjnej związanej z powiadamianiem stron postępowania, więc jak zapewnić stronie udział w postępowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 06.05.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Jeśli przyjąć, że jest to „mała architektura”, zwłaszcza z funkcją określoną w par.22.2.1 WT, zachowując podane wcześniej odległości od granic, dla takich obiektów - również, biorąc pod uwagę PB Art.3.4.c., oraz Art.29.1.22, to budowa nie wymaga zgłoszenia. Kolega sSiwy12 ma sporo racji. Moje wątpliwości budzi tylko to, czy planowany obiekt da się wpasować w przywolany art 3.4. obiekt małej architektury – należy przez to rozumieć niewielkie obiekty, a w szczególności: a) kultu religijnego, jak: kapliczki, krzyże przydrożne, figury, b) posągi, wodotryski i inne obiekty architektury ogrodowej, c) użytkowe służące rekreacji codziennej i utrzymaniu porządku, jak: piaskownice, huśtawki, drabinki, śmietniki; Zwłaszcza, jak sąsiad upierdliwy i skargę/donos pisać może. Zgłoszenie to prościutka biurokracja i śpisz spokojnie. Tłumaczenie, że to mała architektura: można, może przejdzie, a może nikt nie zapyta. Ponoć niektórzy doczepiają koła i twierdzą, że to obiekt mobilny, który tam tylko parkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.05.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Ja to bym szedł w zaparte, że to obiekt użytkowy służący do utrzymania porządku – coby mi się drewno nie walało po obejściu. Ale i odległość musiałaby wynosić, wymagane 2m od granicy, lub przy płocie, jeśli za płotem jest ulica (droga). Natomiast budowa tego obiektu przy granicy i to bez zgłoszenia, może spowodować skuteczną interwencję urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.05.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 sSiwy12 mam pytanie, w takim razie -czy ten obiekt- budynek gospodarczy będzie wymagał zgłoszenia czy już pozwolenia, w związku z pojawieniem się strony postępowania, skoro przy zgłoszeniach nie ma procedury administracyjnej związanej z powiadamianiem stron postępowania, więc jak zapewnić stronie udział w postępowaniu? Będzie to nowy tryb, który z założenia przewiduje zgodę sąsiada w takim przypadku - tak wynika z uzasadnienia wprowadzonej zmiany w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts