Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ktoś powyżej wspominał o przepisach p.poż. Ja z kolei gdzieś parę dni temu wyczytałem że opał (między innymi drewno kominkowe) można składować w drewutni oddalonej o 4 metry od granicy. Pamiętam te 4 metry bo w tym roku też stawiam drewutnię. Jak znajdę artykuł to dam znać i powiem dokładnie które przepisy to regulują.
Ktoś powyżej wspominał o przepisach p.poż. Ja z kolei gdzieś parę dni temu wyczytałem że opał (między innymi drewno kominkowe) można składować w drewutni oddalonej o 4 metry od granicy. Pamiętam te 4 metry bo w tym roku też stawiam drewutnię. Jak znajdę artykuł to dam znać i powiem dokładnie które przepisy to regulują.

Urząd powinien o tym wiedzieć bo to ich praca.

Inwestor przecież nie musi się znać na przepisach. Skoro złożył pismo zgłoszenia i organ nie wyraził sprzeciwu to skąd inwestor ma wiedzieć, że coś jest nie tak.

Popraw link. Nie widać pigułki ;)

:o - ja widzę ... - ktoś jeszcze nie widzi obrazka ??

Ja nie widzę :( Ale to nie pierwszyzna. Czasami tak mam.

Qrna ...

- poprawione - klikać na miniatutkę .

Też jestem przed budową tego roku drewutni / w lecie chcę budować / - i bardzo mnie uwiera te 4m od granicy dla takiego budynku :evil:

Chcąc być zgodnym z przepisami - sprawa jasna. Chcąc być zgodnie z własnym sumieniem sprawdź odległość planowanej drewutni to sąsiedniego budynku za granicą działki. Ta odległość jest najważniejsza (8m).

Też jestem przed budową tego roku drewutni / w lecie chcę budować / - i bardzo mnie uwiera te 4m od granicy dla takiego budynku :evil:

Chcąc być zgodnym z przepisami - sprawa jasna. Chcąc być zgodnie z własnym sumieniem sprawdź odległość planowanej drewutni to sąsiedniego budynku za granicą działki. Ta odległość jest najważniejsza (8m).

Nie ma nic na sąsiednich działkach ...

Nie jestem pazerny - wystarczyłoby mi 3 m , no może góra 2,5 m od granicy ... 8)

Nie jestem pazerny - wystarczyłoby mi 3 m , no może góra 2,5 m od granicy ... 8)

A ta drewutnia to z solidnym fundamentem? Bo jak nie to...

Zawsze można:

- wybudować ścianę „bez otworów okiennych i drzwiowych” w stronę granicy (nawet ażurową, ale z materiału „nierozprzestrzeniającego” ogień – wtedy w odległości 3m,

- iść w zaparte i wybudować „miejsce gromadzenia odpadów” – wtedy 2m,

- jeśli sąsiednia działka nie jest budowlana, to można (teoretycznie) budować w granicy, bo wszędzie wymagania dotyczą odległości od działki budowlane lub z prawem do zabudowy,

- zgodnie z przepisami, odległości dotyczą budynku.

Jak ktoś lubi wyzwania – może sprobować. :lol:

Zawsze można:

- wybudować ścianę „bez otworów okiennych i drzwiowych” w stronę granicy (nawet ażurową, ale z materiału „nierozprzestrzeniającego” ogień – wtedy w odległości 3m,

a z czego wynika, ze ma byc NRO?

A ta drewutnia to z solidnym fundamentem? Bo jak nie to...

Bez fundamentu - budyneczek będzie stał na czterech stopach fundamentowych - podłoga nad gruntem - planuję wymiary 2,5x3m - wszystkie ściany będą ażurowe przykryte dachem dwuspadowym .

Drewutnia będzie budowana w narożu mojej działki - naroże mojej działki w tym miejscu graniczy z jedną działką budowlaną , jedną nie .

Jeśli tak - to co mogę ... ?

Zawsze można:

Moim zdaniem, pośrednio - z par. 271.2, bo jeśli ściana będzie z materiału rozprzestrzeniającego ogień, to tym samym ograniczamy możliwości zabudowy sąsiedniej działki, bo spowoduje to, że sąsiad z ewentualną zabudową będzie musiał odsunąć się od granicy na minimum 9m. Z tego tez powodu urząd, w zasadzie powinien wyrazić sprzeciw.

Jest to tylko możliwość, bo w zasadzie ten obiekt nie jest budynkiem, ale spełnia warunki par.271.13.

Zawsze można:

Moim zdaniem, pośrednio - z par. 272.2, bo jeśli ściana będzie z materiału rozprzestrzeniającego ogień, to tym samym ograniczamy możliwości zabudowy sąsiedniej działki, bo spowoduje to, że sąsiad z ewentualną zabudową będzie musiał odsunąć się od granicy na minimum 9m. Z tego tez powodu urząd, w zasadzie powinien wyrazić sprzeciw.

Jest to tylko możliwość, bo w zasadzie ten obiekt nie jest budynkiem, ale spełnia warunki par.271.13.

Nie ma takiego wymogu. Możesz wykonać np. ścianę drewnianą, która nie będzie miała NRO i będzie Ok.

"2. Budynki jednorodzinne, rekreacji indywidualnej oraz budynki mieszkalne zagrodowe i gospodarcze, ze ścianami i dachami nierozprzestrzeniającymi ognia, powinny być sytuowane w odległości nie mniejszej od granicy sąsiedniej, niezabudowanej działki, niż jest to określone w § 12."

Punkt ten, jak wiele innych jest oczywiście idiotyczny, przeczytaj go uważnie i podziel się wnioskami

pzdr

:D

Nie ma takiego wymogu. Możesz wykonać np. ścianę drewnianą, która nie będzie miała NRO i będzie Ok.

"2. Budynki jednorodzinne, rekreacji indywidualnej oraz budynki mieszkalne zagrodowe i gospodarcze, ze ścianami i dachami nierozprzestrzeniającymi ognia, powinny być sytuowane w odległości nie mniejszej od granicy sąsiedniej, niezabudowanej działki, niż jest to określone w § 12."

Punkt ten, jak wiele innych jest oczywiście idiotyczny, przeczytaj go uważnie i podziel się wnioskami

pzdr

:D

Był błąd, który poprawiłem. Oczywiście chodziło o zapisy par.271.2.- przepraszam. :oops:

Nad wymogiem dotyczącym NRO w stosunku do budynków, dyskutował bym, do par.12 przywołuje ten wymóg – czyli par.271 w całości.

Jeśli chodzi o zapisy par.272. to w chwili obecnej nie jest on przywołany, tak więc jego stosowanie jest problematyczne, tym bardziej, ze nie można powiedzieć, ze jest to przepis odrębny – moim zdaniem, oczywiście.

Tam, też moim zdaniem, jest babol dotyczący ścian i dachów.

Nowela załatwia obie sprawy, tz: przywołuje w par.12, par, 272, oraz zmienia treść, cytowanego przez Ciebie par.272.2 z „ nierozprzestrzeniającymi ognia” na „ przykryciami nierozprzestrzeniajacymi ognia”.

8)