Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki pożytek z Internetu?

Recommended Posts

Uważam że internet jest bardzo pomocny nie tylko przy budowie domu. Mieszkam w małym miasteczku w którym sklepy nie są zaopatrzone w artykuły różnych producentów i rodzajów. Dlatego też internet pomaga mi głównie w znalezieniu artykułów do budowy, wyposażenia domu i dokonaniu ostatecznego wyboru. W sklepach internetowych można również zorientować się do cen towarów. Odkąd trafiłam na forum budowlane muratora również tu śledzę tematy które mnie interesują i jestem otwarte na uwagi, sugestie forumowiczów dotyczące dokonywanych przez nich rozwiązań i wyborów. Moim zdaniem uwagi te są często bardzo cenne i pomocne.

Nie wyobrażam sobie budowy bez internetu.

Info o materiałach, producentach, technologiach, cenach itp.

Różnego rodzaju Fora dają możliwość znalezienia optymalnego wyjścia z trudnej sytuacji, porównania cen za podobną do naszej pracę (już nie tak łatwo zrobić kogoś finansowo w balona), znalezienia fachowca no i podtrzymywanie na duchu :wink: .

Internet czynny jest również po 19:00, a kurcze składany budowlne i firmy nie (dziwne) :o

Pozdrowienia

Przed podjęciem budowy przeczytałem wybiórczo 4 roczniki Muratora i oczywiście zacząłem czytać informacje na Forum. Co mi to dało ? Budować się nie nauczyłem ale łatwiej jest mi rozmawiać z wykonawcami i sprzedawcami w hurtowniach. Łatwiej jest mi się decydować na wybór konkretnej technologii wykonania i rodzaju użytych materiałów.

Przygotowuję artykuł o korzyściach z Internetu dla budujących. Proszę o relacje, opinie oraz dobre adresy, które pomogły w wyborze technologii, materiału, wykonawcy.

Pozdrawiam

Andrzej T. Papliński, MURATOR, dział publicystyki

Ja np. kupiłem dom z Internetu - na rynku wtórnym. Ale zanim go znalazłem to rozmawiałem z 2 firmami, których technologi mi odpowiadały o wybudowaniu przez nich mojego domu.

O wielu technologiach nie miałem pojecia. Gdy ktoś mi cos proponował szukałem podobnego rozwiazania innego producenta.

Bez Internetu byłoby nudno .... :)

Mi w zasadzie Internet w budowaniu tak realnie patrzac sprowadza/ł się do konsultowania wyborów firm, towarów rozwiązań technicznych, procesów technologicznych na budowie i to wszystko na forum...

Zamawianie, szukanie towarów, wykonawców to raczej się poza małymi wyjątkami działo się poza siecią...

Ja z reguły muszę mieć kontakt z człowiekiem lub też poznać opinię innych użytkowników aby móc sobie pozwolić na wykonawcę...

Faktycznie ciężko w sieci jeśli chodzi o atrakcyjne ceny mat. budowlanych. Jeśli już to raczej drogie, i stare niezaktualizowane ceny które pełnią w cennikach rolę raczej orientacji...

Zanim cokolwiek kupię,zwiedzam wszystkie strony z tej branży jakie znajdę.Plus aukcje.Przedwczoraj odebrałem kupiony na Allegro parkiet przemysłowy z jatoby po ok.32-35 zł/m2(sprzedawca "dorzucił" kilka metrów).Zainteresowani wiedzą ile taki parkiet kosztuje.Sprzedawca przesympatyczny,kupił za dużo,przy okazji obejrzałem go "na żywo".Znalazłem też wykonawcę co+cwu w moim domu (tu,na forum) i mieszkaniu teściowej(ona z kolei kupiła nowy,FV,gwarancja kocioł Vitopend 100 za 2100zł).Okna też dałem do wyceny mailem zamiast latać po mieście.Oprócz tego zwiedzam strony szukając ,no nie,nie inspiracji tego nam nie brakuje ,ale nowinek technicznych ,weryfikuję możliwości zarówno pod względem wykonania jak i ceny.

Dnia 17 lutego pisałem, iż nie mogę się doczekać na odpowiedź zadaną ekspertowi firmy Hepworth na stronie Muratora w dziale "zadaj pytanie ekspertowi", a dotyczącą cyrulacji c.w.u. Żaliłem się, że trwa to bardzo długo - w międzyczasie zdążyłem już skończyć instalację wodną.

Ponieważ wczoraj otrzymałem odpowiedź i niniejszym chciałem "odszczekać" iż nie raczono mi odpowiedzieć. Żeby jednak nie było zbyt różowo - sens jej zmieniony jest na tyle, że i tak nie rozwiała moich wątpliwości.

Nie będę orginalny, ale jeszcze nie zacząłem budowy a jakieś pojęcie na jej temat wykrystalizowało się już na pewno dzięki internetowi. Duża zasługa muratora, ale jeszcze większa tego forum. Już teraz wiem, że mnóstwo spraw związanych przynajmniej z zakupem materiałów załatwię przez internet - taniej, wygodniej i niekoniecznie mniej pewnie.

Nie wyobrażam sobie budowanie bez internetu. Uzyskaliśmy za jego pomocą naprawdę mnóstwo ważnych informacji tak, że przyjeźdżając do jakiej hurtowni, firmy czy spotykając się z jakimś wykonawcą nie jesteśmy już "zieloni" i nie dajemy się wykołować. Większość katalogów i ofert na materiały budowlane ściągnęliśmy z internetu, dostaliśmy pisemne odpowiedzi z wielu firm, na e-maile z zapytaniami, które wysyłaliśmy. Wreszcie - kupiliśmy z internetu projekt i poznaliśmy przez gg ludzi, którzy, którzy budują ten sam domek co my, co pozwala nam wymieniać sie doświadczeniami.

Co do Muratora - zagadzam się, że jest zdecydowanie za dużo reklam, to zaczyna być denerwujące. Bo jakby tak wycisnąć sama informacje to zostaje niewiele. I wiele artykułów jest zbyt ogólnikowych.

Nastomiast forum uważam za świetny wynalazeki bardzo je sobie cenię.

My inwestorzy nie mamy zbyt wiele czasu, a jak już jesteśmy na forum to po to aby znależć krótką, rzeczową odpowiedź. Zbyt dużo jest jałowej dyskusji i pseudofachowców. Też uważam,że Murator staje się powoli pismem bardzo uzależnionym od reklamodawców i coraz gorszym. Porównajcie roczniki z naczelnym p.Wiesławem Rudolfem. Pomimo to najważniejsze w tym wszystkim jest to,że jest ten Murator i jest to Forum! Pzdr.

Budowa domu to poważna sprawa i trzeba się do tego przygotować. Najlepiej dużo wcześniej, nawet kilka lat wstecz zacząć studiować literaturę, korzystać z internetu. Same z tego zalety. Dlaczego tak uważam? Ponieważ z moich obserwacji wynika, że kto tak nie robił przed wybudowaniem domu teraz nie ma np. odkurzacza centralnego a zdarza się że nawet nie wie, że coś takiego istnieje...

Pewnego razu buszowałam w EMPiK-u. Pewien starszy Pan zaczepił mnie, gdyż przeglądałam kolejne czasopismo budowlane. W trakcie naszej rozmowy na temat technologii budowania zapytał, czy skończyłam studia budowlane :D :oops: . A ja tylko czytałam forum "Muratora" :oops:

Okazało się, że ten starszy Pan wybudował dwa swoje domy i przymierzał sie do budowy trzeciego.