gipsy2 05.05.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 http://images48.fotosik.pl/118/367adf7e8fe21188m.jpg Witam, Jakie zastosować zbrojenie ławy pod ściany fundamentowe z rysunku? Normlanie zbroi się pod ścianę nośną - byłyby to pręty : C,D,E,F ale co z ciężką ścianką z cegły klinkierowej co będzie na elewację? Czy dozbroić tą część prętami A oraz B ? Druga sprawa to obciążenie mimośrodowe ... czy starać się , aby środek ściany nośnej był na środku ławy i przysunąć się maksymalnie na zewnątrz ławy ze ścianką dociskową/elewacyjną (mniej więcej tak jak jest na foto)? Jakie rozwiązania byście polecali? Podobno ława musi wystawać min. 5cm na zewnątrz w stosunku do ścian fundamentowych. Dodam że ławy mam 70cm szerokie , 30cm wysokie. Ściany nadziemia to MAX 25cm gruby , 12cm izolacja, 2cm pustka oraz 12cm cegła klinkierowa - łącznie daje 51cm. Ściana fundamentowa podobnie : 25cm bloczek, 14cm izolacja, 12 cm bloczek na sztorc - czyli nie mam cokołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.05.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Wszedłem to była fota bez tekstu, .............teraz jest pytanie. Projekt koledze ukradli jak rozumiem i szuka porady. Nie ma sensu dodatkowe dokładnie zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gipsy2 05.05.2009 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Już poprawione W projekcie nie jest to opisane. Mam projekt po adaptacji ze ścian 2W na 3W. Ma to być konsultowane z kier budem i projektantem, ale wolę też Waszą opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gipsy2 07.05.2009 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts