Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a powiedzcie mi ...listwy najpierw czy farba na ścianę.

Nie malowałem salonu docelowo (tylko zagruntowane śnieżka) bo przychodzą panowie cyklinować parkiet...ale chcą od razy w cenie montować listwy...

Najpierw farba, potem listwy. U mnie bylo malowane jeszcze przed panelami, bo nie chcialam zeby mi po panelach drabiny przesuwali...

Te wieksze listwy to cokoly

ja mam w calym domu 10cm ale one ladnie wygladaja jak jest przy nich cwiercwalek :D

Wieczorkiem jak mi sie uda to wstawie fotki o co mi chodzi

Jak zwal tak zwal;) Cwiercwalek masz przy podlodze dodatkowo?

U mnie to sugerowali, ale tylko w przypadku gdy podloga odsunieta jest od sciany o wiecej niz 1 cm, a tyle maja moje listwy. Mnie sie z cwiercwalkiem jednak nie podoba, ale moze nie do konca wiem czy to samo mamy na mysli?

Wstaw zdjecia:)

To kwestia gustu a po cześci i stylu urządzenia wnętrza. My chcielismy dac na parterze wysokie 20 cm cokoły ale niestety bardzo drogo wychodziły więc zdecydowaliśmy się na 6 cm. Wykanczaliśmy nimi parkiet i gres. natomiast na piętrze sa bardzo dyskretne 3 cm listwy.

Z tego wniosek, że to nie tylko kwestia gustu, ale i kosztów :)

Ja ma 3 cm.

To kwestia gustu a po cześci i stylu urządzenia wnętrza. My chcielismy dac na parterze wysokie 20 cm cokoły ale niestety bardzo drogo wychodziły więc zdecydowaliśmy się na 6 cm. Wykanczaliśmy nimi parkiet i gres. natomiast na piętrze sa bardzo dyskretne 3 cm listwy.

Z tego wniosek, że to nie tylko kwestia gustu, ale i kosztów :)

Ja ma 3 cm.

Najpierw gustu, potem kosztow, a potem znow gustu ;)

Listwa przypodłogowa ma profil. Za listwą przypodłogową można schować przewody (TV, Internet itp) Kryje na ok 20mm od ściany. Standartowe wysokości to 38, 50, 60 mm. Dostępne są praktycznie we wszystkich gatunkach drewna. Do podłogi drewnianej listwy montuje się gwoździkami. Na ceramice przykleja klejem montażowym lub na gorąco specjalnym pistoletem.

Odrębny sposób na wykończenie podłogi to cokół. Listwa cokołowa jest płaska, kryje do 10mm. Wysokości są tu już różne. Cokół daje efekt gdy są proste ściany i podłoga. Przy nierównościach podłoża trzeba dawać już ćwierćwałek a to połaczenie w praktyce po latach to miejsce gdze zbiera się bród. Cenowo też cokół jest ok dwukrotnie droższy od listwy.

Listwa przypodłogowa ma profil. Za listwą przypodłogową można schować przewody (TV, Internet itp) Kryje na ok 20mm od ściany. Standartowe wysokości to 38, 50, 60 mm. Dostępne są praktycznie we wszystkich gatunkach drewna. Do podłogi drewnianej listwy montuje się gwoździkami. Na ceramice przykleja klejem montażowym lub na gorąco specjalnym pistoletem.

Odrębny sposób na wykończenie podłogi to cokół. Listwa cokołowa jest płaska, kryje do 10mm. Wysokości są tu już różne. Cokół daje efekt gdy są proste ściany i podłoga. Przy nierównościach podłoża trzeba dawać już ćwierćwałek a to połaczenie w praktyce po latach to miejsce gdze zbiera się bród. Cenowo też cokół jest ok dwukrotnie droższy od listwy.Więcej:

cyklinowanie-parkietow.pl

Chyba obecna teoria mówi, że listwy przypodłogowe mocuje się do ściany, a nie do podłogi?

Kupowałem drewniane listwy przypodłogowe i żadnego profilu tam nie stwierdziłem (wcale się go nie spodziewałem zresztą). Kupwałem też plastykowe systemowe i też nie było tam profila. Możesz rozwinąć temat?

witam

mam problem, w moim domu mam wykusz ale!! półokrągły nie trapez i nie wiem jakie listwy zastosować t.z jak je zamontować,a na podłodze będzie parkiet przemysłowy może coś mi podpowiecie

jakoś mi się nie widzi aby listwe pociąć na malutkie kawałeczki i przypasowywac do siebie wolałabym w jednym kawałku tą listwe

Mam u siebie ścianę po łuku, więc z jednej strony wygięta, z drugiej wklęsła.

Drewniane listwy przypodłogowe były wyginane według przygotowanego szablonu, nie cięte. Wykonała je firma układająca parkiet.

U mnie są listwy 8 cm w kolorze ciemnego brązu

(pasują do płytek na przedpokoju, drzwi itp)

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ph/gd/7shz/GK1vL5gvaxOoiBZwgB.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ph/gd/7shz/UBwDvTNYezAQ0PjB2B.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ph/gd/7shz/iqnW7rkktSuiP82RoB.jpg

a przy parkiecie jest gubsza, ponieważ parkieciarze zostawili mi 2-2,5 cm odstępu od ścian

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ph/gd/7shz/walSxay7Ctj2WzK1QB.jpg