Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Proszę o pomoc, nie wiem jakiej grubości listwy mam kupić, tak żeby nie było uskoku na styku ościeżnica i listwa. Zamówiłam drzwi przylgowe Fiord z ościeżnicą regulowaną DIN Polskone i przyjadą dopiero za 3 tygodnie, nie mogę czekać tak długo z listwami (majster kończy pracę i już chce zacząć montować listwy, przynajmniej tam gdzie nie ma drzwi). A chciałabym, aby wszystko do siebie pasowało. Może ktoś z Was ma taką ościeżnicę, kupował listwy i mógłby mi doradzić?

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Filemonka ja też mam drzwi Pol-Skone (inne niż Ty) i do nich ościeżnicę regulowaną DIN. Ja mam listwy 16mm, ale "bezpieczniej" wziąć 15mm. Wysokość mam 8cm, ościeżnica ma szerokość 6cm. Jak ktoś ma większą przestrzeń niż u mnie :), to jeszcze wyższe listwy "fajniejsze" :yes: .

U mnie tak to wygląda :) , zbliżenia niestety nie mam:

http://i58.tinypic.com/hunaxi.jpg

Edytowane przez krystynajoanna

Moja listwa też ma wysokość 8cm. Wyższa listwa rzeczywiście fajniejsza. Ja swoją kupowałam pod tym kątem, żeby było w niej więcej miejsca na kable. Moje listwy kupiłam białe, ale i tak je dodatkowo pomalowałam, może to je bardziej zabezpiecza przed wodą. Nic się z nimi nie dzieje, a nie wyciskam mopa jakoś specjalnie.

Dowiedziałam się od producenta, że listwy które chcę u nich zakupić są malowane i lakierowane a nie oklejane tak jak niektóre, spody są zabezpieczone izolacją więc chyba powinny być ok:) Decyduje się na listwy 10 cm :) ale mam inny problem - te listwy są pewnie bardziej białe od drzwi które zamówiliśmy bo drzwi są bardziej kremowe tak naprawdę chociaż jest napisane ,że to białe drzwi...no ale wiadomo, że jest wiele odcieni bieli...w rzeczywistości kolor jest bardziej lekko kremowy. Do tego pójdą w okół drzwi ościeżnice z tej samej serii co drzwi...no ale teraz mam problem bo nie wiem czy jaśniejsze listwy będą pasować do lekko kremowych drzwi? Niby producent może mi pomalować te listwy za dopłatą ale jak jak dobiorę kolor skoro ciężko tak przez neta a te uniwersalne wzorniki kolorów np. RAL też się różnią...mimo że powinno być to samo...

Pomóżcie proszę... Nie mogę się zdecydować, jakie wybrać listwy. MDF widziałam po kilku latach i trochę zwątpiłam w jego praktyczność. Myślę więc o drewnianych, malowanych na biało, tak by nie były widoczne słoje. Podłoga dąb finishdeska. Ponieważ mam nowoczesny wystrój domu i nie lubię żadnych zaokrągleń, wymyśliłam sobie, że chciałabym coś maksymalnie delikatnego, listwy o wymiarach 1,5x1,5 cm, w przekroju czworokąt. Może widzieliście gdzieś takie rozwiązanie? Nie będą "za" delikatne? Nie będzie "łyso"? Może ktoś coś takiego widział? Załączam zdjęcia poglądowe podłogi.

20140129_095848.jpg20140226_150628 (1).jpg

Edytowane przez interona

krcb,

oczywiście, że kremowe drzwi będą się odcinać od białych listew:(

O jakich drzwiach piszesz, czy możesz podać nazwę?

Nie pamiętam jaka to nazwa ale drzwi są Castoramy. Listwy chcę zamówić przez internet ale nie wiem co z tym kolorem...nie wiem czy się tym przejmować bo i tak idealnie tego samego koloru nie dobiorę...zwłaszcza przez neta;/

Pamiętam, że drzwi mają w opisie kolor biały ale to nie jest śnieżnobiały. To jest złamana biel.

Drzwi takie jak na zdjęciu (to są dwa zdjęcia sklejone razem więc odcień drzwi pokojowych i łazienkowych jak widać jest inny ale w rzeczywistości kolor jest ten sam):

Zrzut ekranu_drzwi.jpg

Edytowane przez krcb

• 2 weeks później...
Ja z rozmyslem wybralam 10 cm, wg mnie wygladaja super, ale kwestia gustu. Moje wygladaja tak:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/cWxbhPshWG1BKS5ASX.jpg

Przy gresie takie same, drewniane listwy:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/nHw0zkDMhFf3Ld3pRB.jpg

mam chyba identyczne drzwi tylko z mlecznymi szybkami i chcę zamówić też 10 cm listwy białe lakierowane. Mam pytanie czy twoje listwy różnią się znacząco kolorem od drzwi? Drugie pytanie - czy Twoje listwy są leciutko zaokrąglone górą czy zupełnie pod kątem prostym? :)

Zakupiliśmy listwy z mdf lakierowanego, kolor odrobinę jaśniejszy niż drzwi ale różnica naprawdę mało zauważalna, podejrzewam że większość osób nie zwróci na to uwagi:) mam tylko pytanie o uszczelki sylikonowe na spody listew - gdzie można zakupić takie uszczelki? czy są w sieciówkach typu obi, Castorama itp.? czy to się dobiera do listwy czy jest to uniwersalne rozwiązanie?? Zależy mi na tych uszczelkach zwłaszcza w przypadku listew które będą przy gresie w przedpokoju i kuchni. Druga opcja to może pomalować te spody listew lakierem żeby przypadkiem nie naciągały wody?

Zakupiliśmy listwy z mdf lakierowanego, kolor odrobinę jaśniejszy niż drzwi ale różnica naprawdę mało zauważalna, podejrzewam że większość osób nie zwróci na to uwagi:) mam tylko pytanie o uszczelki sylikonowe na spody listew - gdzie można zakupić takie uszczelki? czy są w sieciówkach typu obi, Castorama itp.? czy to się dobiera do listwy czy jest to uniwersalne rozwiązanie?? Zależy mi na tych uszczelkach zwłaszcza w przypadku listew które będą przy gresie w przedpokoju i kuchni. Druga opcja to może pomalować te spody listew lakierem żeby przypadkiem nie naciągały wody?

Kupiliśmy bezbarwny lakier i malujemy listwy na styku na wypadek gdyby woda się tam dostała ponieważ uszczelek nie było ani w casto ani w obi....

• 2 weeks później...

Drzwi już są, kolor drzwi nieco różni się od listew ale idzie to przeboleć...no muszę:D Na zdęciu różnica jest praktycznie niezauważalna ale na żywo ją widać...jednak na ścianach są też inne białe elementy i mają różne odcienie - zarówno bielutkie jak i w kolorze złamanej biele więc zarówno drzwi jak i listwy do czegoś pasują odcieniem. Dodaje fotki:

SAM_6050kk.jpgSAM_6052.jpgSAM_6053.jpgSAM_6055.jpg