Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzieki, łosiowi nie zapłaciłam za całośc roboty i nie zamierzam, dopóki nie będę zadowolona z listew. Dodatkowo mam z nim problemy bo wkrótce po wycykolinowaniu i polakierowaniu na 3/4 długości jest przeurocze pęknięcie podłogi (od początku była strasznie duza szpara, on ja zakitował i mówił ze bedzie spoko, ale niestety pękło spoiwo i teraz łos sie zastanawia jak ma to naprawic bez powtórnego szlifowania całej podłogi).

Buuuu

Dzięki,

tylko gdzie mogę je dostać w Polsce?

Sprubój zapytać u producentów parkietów z drewna termicznie modyfikowanego. W Brusach (Pomorskie) jest producet parkietu termicznie modyfikowanego.

Sprubój poszukać w Googlach pod hasłem thermoparkett lub parkiet termicznie modyfikowany.

Ja osobiście bejcuję- podobnie jak Ghost- ponieważ osobiście dopasowuję kolor listwy do podłogi.

Prosty i łatwy sposób nastepnie kilka 2-3 razy lakier i gotowe. Przed ostatnią warstwą matuję listwy drobnoziarnistym paperem ściernym np.120 lub wełną stalową 3 do zdobycia w Castoramie.

No cóż ten błędów nie robi kto nic nie robi jak mu pękło to tylko akrylem może to poprawić ale może wyglądać sztucznie rzadko komu sie chce kombinować z kilkoma akrylami aby dobrać kolor właściwy do podłogi idealny rozwiązaniem są tak zwane woski stolarskie nawet słój mozna dorobić ale nie wierze aby w ogóle znał takie rzeczy widząc "jakość" jego "wykonania"...wrzuć no zdj tegoż pęknięcia...

Dajże sie przekonać do tegoż bejcowania jak mój przedmówca napisał ...i ja tez cały czas ci polecam...mała puszeczka zar-a kosztuje około 20zł pobejcujesz z 1 metr bieżący...dopasujesz do podłogi i po sprawie możesz jechać całość...termo drewno kupuje w tartak stefan..we włoszczakowicach wbij w google znajdzie...

hmm do poprawienia żadna tragedia ale jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia...spróbuj stanąć na jednej nodze przy te szczelinie z jednej a potem drugiej str i nacisnac mocno czy aby podłoga ci nie klawiszuje (nie chodzi w górę i w dół- nie ugina się) i opukaj te deski czy aby nie są głuche (odspoiły od podłoża) zwykle ta sie to zaczyna...to drugie zdj wygl lekko podejzanie mge sie mylic ( i mam nadzieje ze tak jest)...ale sprawdzic warto...jeśli tak jest kaz mu to naprawic klejem piankowym..

hmm do poprawienia żadna tragedia ale jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia...spróbuj stanąć na jednej nodze przy te szczelinie z jednej a potem drugiej str i nacisnac mocno czy aby podłoga ci nie klawiszuje (nie chodzi w górę i w dół- nie ugina się) i opukaj te deski czy aby nie są głuche (odspoiły od podłoża) zwykle ta sie to zaczyna...to drugie zdj wygl lekko podejzanie mge sie mylic ( i mam nadzieje ze tak jest)...ale sprawdzic warto...jeśli tak jest kaz mu to naprawic klejem piankowym..

A ja bym się bał mu to powierzyć. A jak weźmie wiertło dziesiatkę i walnie piankę do drzwi i nie obciąży ( powinien postawić sprosy od sufitu do podłogi) i jezeli te klepki są luźne jak przypuszczasz to co wtedy ghost. Zastanawiam się czy pianka to wypchnie.

Dla mnie te wszystkie spartolone miejsca nadaja się do poprawienia ale przez kogoś kto wie jak to zrobić. Wiertło powinno mieć średnicę 3mm bo taki jest wylot strzykawki. Strzykawką powinien wstrzyknąć specjalny klej reakcyjny. Wiercić nie powinien w środku klepki bo nie zaszpachluje tylko w rogu i najlepiej przez tasmę samoprzylepną.

Firma Witex ma naprawczy sprzęt do naprawiania wyszczerbień w laminacie doskonale nadaje sie do parkietów. Warunek: trzeba to co najmniej lubić.

vanitas vanitatum et omni vanitas

heheh no cóż wszystko prawda...ale jarekur toz to jest abecadło....też robię jeśli zdarzają się takie rzeczy ale ja to wiem zanim przystąpię do cyklinowania, a nie na już gotowej podłodze....3jka dwójka wiertło jest ok tak jak piszesz..obciążyć trzeba bardzo mocno fakt hmm od sufitu może nie mieć chłop takiej możliwości..zależy co tam mają na suficie..piankę później należy rzecz jasna ściąć a dziurkę najlepiej zawoskować na ciepło woskiem stolarskim pod kolor posadzki...ale mam nadzieję że nie ma konieczności..

tutaj tez serdecznie Wam dziekuje za uwagi.

Niestety pan parkieciarz mimo zapewnien sie nie pojawił. Podłoga miała byc skonczona 1/03 - juz ponad miesiac od terminu minął a ja nie mogę sobie mebli do salonu kupic bo przeciez maja to naprawic.

Ech.....

Poczekam jeszcze kilka dni i jesli tego nie zrobi to za kasę która mu została do zapłacenia wezmę innego fachowca.

tutaj tez serdecznie Wam dziekuje za uwagi.

Niestety pan parkieciarz mimo zapewnien sie nie pojawił. Podłoga miała byc skonczona 1/03 - juz ponad miesiac od terminu minął a ja nie mogę sobie mebli do salonu kupic bo przeciez maja to naprawic.

Ech.....

Poczekam jeszcze kilka dni i jesli tego nie zrobi to za kasę która mu została do zapłacenia wezmę innego fachowca.

Ech! Powiem Ci wstyd mi za niego.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

• 3 weeks później...
ja tez myśle że cokoliki z płytek odeszly juz do lamusa ale wazne co komu się podoba. ja tez mam dylemat co zastosować cokolik z płytek musiałby być wykończony od góry listwą chyba że cokolik jest fabrycznie fazowany bo w tym miejsu zbiera się brud i trudno to wyczyścić bez ubrudzenia ściany. Widziałem kiedyś takie rozwiązanie że nad cokolikiem robiono pasek wymalowany farbą emulsyjną dobraną pod kolor ściany co zabezpieczało ścianę przed zabrudzeniami wynikającymi z czyszczenia wystającegio cokołu.