Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U nas też miały być cokoliki z płytek, ale sprawa wykończenia górnej krawędzi cokolika załatwiła problem - będą listwy. Jest w czym wybierać, oferta róznych firm pozwoli dobrać odpowiedni kolor. Dobrze jest pochodzić po róznych sklepach, bo w niektórych mają ofertę tylko jednej firmy, a z jednej oferty trudniej wybrać pasujący kolor.

Udanych łowów :wink:

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cały poziom otwartej przestrzeni /kuchnia, wejście, pokój/ mam wyłożony kaflami. Do tego listwy drewniane. Taki zestaw sprawdza się od 15 lat. Drewniane listwy mają rowek, w którym ukrywają sie kabelki / między listwą i ścianą/. Całość wygląda elegancko i jest praktyczna.

Teraz wymieniam podłogę i zdecydowałam się ponownie na drewniane listwy.

Polecam :)

drewniane wysłyby mnie taniej niż z gresu ale nie podobało mi sie zestawienie. Przyłóż i sprawdż:) będziesz wiedział. Ja miałam gotowe cokoliki-natomiast cięcie gresu to kupa roboty a listwa pcv od góry z zaokrągleniem wygląda mało elegancko przy gresie:(

Przecież jest taka gama listew, że nie ma problemu, począwszy od kształtu, aż po kolor. Wybaczcie, ale cokoliki kojarzą mi się z miejskim szaletem z lat 70-tych, do tego płytki były przeważnie białe, z góra cokolików (płytka ma pewna grubość) ochydna i brudna.

A dlaczego PCV, nie zabezpieczone drewno. Zproponowałam mamie i od ok. 10 lat (kuchnia), mają sie dobrze. Rzecz gustu.

drewniane wysłyby mnie taniej niż z gresu ale nie podobało mi sie zestawienie. Przyłóż i sprawdż:) będziesz wiedział. Ja miałam gotowe cokoliki-natomiast cięcie gresu to kupa roboty a listwa pcv od góry z zaokrągleniem wygląda mało elegancko przy gresie:(

Przecież jest taka gama listew, że nie ma problemu, począwszy od kształtu, aż po kolor. Wybaczcie, ale cokoliki kojarzą mi się z miejskim szaletem z lat 70-quote]

w minimalistycznych wnetrzach (gres+marmur+stal) listwa drewniana wygląda idiotycznie. A ja mam ładne cokoły:) I lubię minimalistyczne wnętrza:) niezbyt wysokie> Moim zdaniem wyglądają ok ale jak napisalam -wszystko musi grać:)

Nie zrozumielismy się-pisząc o zaokrąglonej listwie pcv mialam na myśli zakończenie ciętych z płytki cokołów-to jest wizualna masakra i odradzam

również nie wyobrażam sobie listwy pcv takiej od paneli:) na kaflach

listwa drewniana wygląda dobrze przy płytkach większego formatu , najlepiej przy gresie lub kaflach z matem...Jeden z forumowiczów ma położone płytki szkliwione z cyklu marmurek i do tego brązowe listwy drewniane- bije po oczach i pasuje jak wół do karety-dlatego należy dobrać kolor listwy i jej format. U mnie listwa nie pasowała (przykładałam i wypowiadało się kilka sensownych osób i orzekli: cokół:) też miałam takie zdanie -ale to odnosi sie indywidualnie do mebli, wystroju itd

Jeżeli chodzi o nierobienie cokołów to zgadza sie w 100 proc w odniesieniu do łazienek-teraz płytka podłogowa styka sie w rogach ze scienna (jesli kaflujemy sciany) natomiast w starych blokach byl w łazienkach dziwaczny cokół i to wwymuszało cokołowanie niezaleznie od plytek na scianie

Generalnie tu na forum każdy lis swój ogon chwali

• 3 weeks później...

Mam pytanko.

Mam okazje nabyć drewnane (czy też jakieś drwnopodobne :roll: ) listwy przypodłogowe z Classena . Szkopuł w tym, że one są montowane na klamry ...a ja nie chcę na klamry bo sie to cholerstwo potem luzuje, klekocze, odpina :roll: .

Więc pomyślałam sobie, że zamontuję je na klej montażowy ...montowaliśmy ościeżnice do ściany i trzyma się super....ale listwy mają tylko taki niewielki paseczek (może centymetrowy) miejsca na styku ze ścianą....czy klej montażowy da radę?

zalezy który

ja kleiłem takie kawałki klejem FIX ALL, ale to ponad 20PLN tuba 310g. Faktycznie trzyma. Uwazać nalezy tylko, by się nie pokleić, bo trudno go usunąć. Uważam, że ten trzymał bedzie. Tylko nie pamietam ile trzeba czekać zanim złapie.

Dzięki za odpowiedź... czyli jest światełko nadziei że się będzie trzymać :lol:

Mam okazję kupić te listwy po 3 zł za sztukę (2,5m) ...więc cena jest trzykrotnie niższa niż listew systemowych np. z PCV ...tylko właśnie zależy mi coby to nie było na klamry mocowane.

Czy ktoś jeszcze kleił i po miesiącach / latach użytkowania ma jakieś doświadczenia?

noż kurcze, faktycznie nie pomyślałam o tej farbie.... a może po prostu "porysować" do tynku w miejscach przyklejenia listew? Oczywiście nie myslę tu o jakichś drastycznych rysach robionych siekierą...tylko o delikatnych ryskach do tynku robionych np. śrubokrętem lub nożykiem ? :roll:

co myślicie?