Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wziąść pędzelek grunt akrylowy zagruntować po obrysie około 1 cm ponizej wysokości listwy kupij klej montażowy z soudala(w panel specu np) i po problemie zawsze tak robię tylko jeszcze strzelam szpilkami stolarskimi ale to tylko dla dociągu zawsze możesz docisnąć jakimi.ś kafelkami czy czymkolwiek bedzie trzymać na 200%

Bardzo dziękuję za rady....na pewno przydadzą się niejednemu forumowiczowi.

Jednak zdecydowałam się na system listew z pcv montowanych na kołki do ściany z listewką maskującą. Są elastyczne przy brzegach ... idealnie maskują nierówności ścian i podłoża . Cena trzy razy wyższa (10zł za listwę+ gadżety wykańczające), ale przynajmniej nie będe się stresować że mi się odklei jak trzasnę mocniej rurą od odkurzacza :wink: :D .

• 3 weeks później...
Prosze o pomoc. Pilnie poszukuje biale listwy przypodlogowe. Prosilabym bardzo o jakies namiary na sklepy, stolarza (Warszawa i okolice).

Dość wysokie, z pianki jakowejś specjalnej, białe (w zasadzie to za dopłatą dowolny kolor) na Bartyckiej. Na tym starym terenie z małymi pawilonami trezba dojść do końca i w ostatniej tej szerokiej alei (równoległej do ulicy Bartyckiej) po prawej stronie. Lepiej nie umiem wyjaśnic, ale są na wystawie - od razu widać.

Coś ok. 16 zł/m.

A z MDF-u do pomalowania (są też i z drewna róznego), gładkie tylko u góry zaokrąglone, różnej wysokości tez na Bartyckiej, tez w tej ostatniej szerokiej alei ale na lewo, takie jakby wejście do hali.

najlepiej jak by były pomalowane czymś kryjącym (żeby nie było widać struktury drewna) :oops: Przy lakierobejcy niestety widać słoje.

Ja listwy z mdf-u malowałam farbą akrylowa Fluggera przy pomocy wałeczka (dwu, trzykrotnie). W zasadzie to mozna każdą akrylówką do drewna, tyle że ja akurat lubie Fluggera (ładnie kryje i dobrze się nakłada, polecam).

Tylko dobrze by było sprawdzic przed malowaniem listwy, czy jest dobrze wyszlifowana, jesli jest trochę chropowata np. na zaokrągleniu to koniecznie doszlifowac papierem ściernym. Bo po pomalowaniu zostaje takie szorstkie i gorzej się czyści z kurzu.

Ja listwy z mdf-u malowałam farbą akrylowa Fluggera przy pomocy wałeczka (dwu, trzykrotnie). W zasadzie to mozna każdą akrylówką do drewna, tyle że ja akurat lubie Fluggera (ładnie kryje i dobrze się nakłada, polecam).

Tylko dobrze by było sprawdzic przed malowaniem listwy, czy jest dobrze wyszlifowana, jesli jest trochę chropowata np. na zaokrągleniu to koniecznie doszlifowac papierem ściernym. Bo po pomalowaniu zostaje takie szorstkie i gorzej się czyści z kurzu.

Stolarz który nam robi listwy też wspomniał coś o farbie akrylowej ale na poczatku powiedział że nie ma zbytniego doświadczenia w malowaniu listew tak żeby nie było widocznych słojów więc sobie tego specjalnie do serca nie wzięłam :D Dzięki, spróbujemy pewnie akrylową :) Aa tego fluggera można kupić w marketach typu castorama bądź leroy?

Ja montuje listwy z bardzo twardej pianki są one białe ale trzeba je i tak pomalować aby nie widać było połączeń wtedy zgrywają sie w całość.Coraz więcej tego montuje bo naprawde wygląda super.Przy suficie listwa styropianowa biała i przy podłodze piankowa biała a na ścianie kolor.Twardość tej listwy jest większa niż listwy z MDF i nawet drewnianej.