Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Też zastanawiam się nad białymi listwami do ciemnych podłóg i ciemnych drzwi, może ktoś ma już tak wykończone mieszkanie, czy miejsce gdzie listwa przypodłogowa styka się z drzwiami nie wygląda ... no właśnie jak to miejsce wygląda???

I czy te białe listwy to nie małe samobójstwo pod względem sprzątania?

Myślę, że odpowiednio pomalowane listwy na pewno nie stanowią problemu z czyszczeniem, przecież tysiące/ miliony Amerykanów i Anglików mają je w domach, i jakoś nie narzekają:)

Ja mam w mieszkaniu wszystkie białe drzwi i ościeżnice, do tego 2 koty i 2 malutkich dzieci, słowem: cztery szkodniki zdolne do wyrządzania szkód:)

Nie mam niestety białych listew, ale w domu na pewno będą, jak cała stolarka, jestem na 100% przekonana, że to najpiękniejsza opcja.

Moje córki mają w pokoju białe meble – wiszące szafki, białe podwójne wysuwane łóżko, skrzynię na zabawki,i mnóstwo dodatków białych (zasłony, poduszki)- uważam, że białe rzeczy są o niebo łatwiejsze w utrzymaniu porządku (tkaniny – zasłony, firanki, poduszki można odplamiać, prać w wysokich temperaturach, a niektóre nawet gotować). Żałuję, że duża szafa typu komandor, która stoi w ich pokoju, nie jest biała.

Własnie się zdecydowalismy na MDF. Boimi się tych zadrapań przy NMC. Dobrze, ze mieliśmy pórbki i mozna było sprawdzić.

Jutro zamawiamy MDF.

Dziękuję za wszystkie spostrzeżenia :D

Tak tylko że listwa z MDF dostanie trochę wody i napuchnie wtedy odejdzie folia i można ją wyrzucić. Dodatkowo po czasie kolor biały zżółknie i nie da się pomalować. Ja listwy pomalowałem farbą lateksową z Beckersa i jestem zadowolony. Listwy są na tyle twarde że nie ma śladów wgnieceń czy zarysowań. Jak coś to mogę podesłać kilka zdjęć na maila.

Własnie się zdecydowalismy na MDF. Boimi się tych zadrapań przy NMC. Dobrze, ze mieliśmy pórbki i mozna było sprawdzić.

Jutro zamawiamy MDF.

Dziękuję za wszystkie spostrzeżenia :D

Tak tylko że listwa z MDF dostanie trochę wody i napuchnie wtedy odejdzie folia i można ją wyrzucić. Dodatkowo po czasie kolor biały zżółknie i nie da się pomalować. Ja kupowałem listwy z nmc http://www.melagu.pl/sklep/floorstyl/fl2_dekoracyjne_i_latwe_w_montazu_listwy tak mi doradzono pomalowałem farbą lateksową z Beckersa i jestem zadowolony. Listwy są na tyle twarde że nie ma śladów wgnieceń czy zarysowań. Jak coś to mogę podesłać kilka zdjęć na maila.

mimo to kupilismy z MDF-u. Upewniłam się w dobrym wyborze, gdy zobaczyłam listwy NMC po 2 latach użytkowania u znajomych znajomego. Żółknąc raczej nie powinna, malujemy farbami PARA.

• 2 weeks później...
My w całym mieszkaniu w bloku zamiast zwykłych listew przypodłogowych mamy zamontowane ( na klej) kątowniki aluminiowe 25mmx25mm. Kupywaliśmy je na wagę w sklepie z metalami kolorowymi. Wybór rozmiarów jest ogromny. Później widziałam w Leroy Merlin podobne listwy tylko aluminium było czymś pociągnięte (chyba to się nazywa anodowane) aby nie ciemnieło. Były sprzedawane na metry i kolor był trochę ciemniejszy od "surowego" aluminium. Sprawują się dobrze tylko jakbyśmy kiedyś chcieli za listwą schować jakiś kabel to trzeba by je odrywać - takich planów na szczęśćie nie mamy.

• 2 weeks później...

Mam pytanie czy ktoś z Was ma u siebie wykładzinę dywanową i białe wysokie listwy?

Zastanawiam się jakie listwy zakłada się do wykładziny dywanowej? W całym mieszkaniu będę miała deskę bambusową z białymi wysokimi listwami natomiast w sypialni będzie wykładzina dywanowa w jasnym kolorze i zastanawiam się jakie listwy stosuje się do wykładzin? czy drewniane czy może jakieś małe plastikowe listewki?

Proszę doradzcie...

:)

Mam pytanie czy ktoś z Was ma u siebie wykładzinę dywanową i białe wysokie listwy?

Zastanawiam się jakie listwy zakłada się do wykładziny dywanowej? W całym mieszkaniu będę miała deskę bambusową z białymi wysokimi listwami natomiast w sypialni będzie wykładzina dywanowa w jasnym kolorze i zastanawiam się jakie listwy stosuje się do wykładzin? czy drewniane czy może jakieś małe plastikowe listewki?

Proszę doradzcie...

:)

jak najbardziej takie same listwy jak w reszczie domu