Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

chciałbym zamontować listwy przypodłogowe do paneli - najchętniej drewniane. Zależy mi na prostym montażu. Wiem, że Barlinek ma spory wybór mocowanych na takich metalowych zaczepach, ale maksymalne krycie tych listew to 22mm, a ja potrzebuję 25mm, a w jednym pokoju 30mm. Czy możecie doradzić coś prostego w montażu? Nie bardzo chcę się bawić w PCV - wydaje mi się, że takie listwy są strasznie tandetne... Być może mam utrwalony obraz sprzed kilku lat, ale chyba niewiele się w ich technologii zmieniło...

Z góry dziękuję za pomoc

elNino

Witam . Właśnie jestem na etapie montażu podłóg z paneli i list przypodłogowych. Montuje listy z PCV , wcale nie tandetne , jest tego duży wybór , w różnych kolorach i kształtach .Jestem z tych list zadowolony . W przypadku listw drewnianych muszą być bardzo równe ściany bo każdą nie równość będzie widać . Decyzja należy do Ciebie .

• 3 weeks później...

Bardzo chciałam zachować oryginalny przedwojenny parkiet - udało się, ale niestety zostały 3 cm szpary przy ścianach.

Parkieciarz twierdzi, ze w takim wypadku jedyna możliwa opcja to brzydki ćwierćwałek i drewniany cokół. A mnie się marzył biały wysoki mdf.

Czy naprawdę nie ma możliwości połozenia mdf-u bez ćwiercwałka? chciałabym mieć tak obrazowo pisząc prostokąt a nie coś zaokrąglonego a nad tym prostokąt ;/

Pomocy :)

Bardzo chciałam zachować oryginalny przedwojenny parkiet - udało się, ale niestety zostały 3 cm szpary przy ścianach.

Parkieciarz twierdzi, ze w takim wypadku jedyna możliwa opcja to brzydki ćwierćwałek i drewniany cokół. A mnie się marzył biały wysoki mdf.

Czy naprawdę nie ma możliwości połozenia mdf-u bez ćwiercwałka? chciałabym mieć tak obrazowo pisząc prostokąt a nie coś zaokrąglonego a nad tym prostokąt ;/

Pomocy :)

Możesz zamówić u producenta odpowiednią grubość.

a nie da się wyciąć kawałka parkietu i wkleić na posadzkę opaskę z drewna na 10 cm zostawiając potrzebną dylatację od sciany, a na to juz listwę mdf, dajmy na to 19 mm? To kawałek żmudnej roboty, ale efekt by był. Stare parkiety są przepiękne i wymagają rasowej oprawy

Ta propozycja jest godna uwagi. Takie rozwiązania proponowałem wstawiając fryz przyścienny z desek lub trzech rzędów parkietu. Przy jodełce wygląda to bardzo ładnie nadaje pomieszczeniu większej klasy.

hej, pięknie dziekuję za pomoc :) .....głupio mi, ale co to znaczy wyciąć kawałek parkietu? Kupić deski parkietowe z identycznego drewna jak oryginalna podłoga i wkleić opaskę? a czy uda się wtedy zachować ten sam kolor drewna? Chciałąbym, zeby był olejowany

na 90 % uda się. Jeżeli są bardzo stare i sfatygowane może być trudniej. Wtedy należy przybejcować nowe pod kolor starych.

• 2 weeks później...
ja bym takie chciała, i już się zabrałam za kupowanie, a tu się okazuje, że w większości sklepów i sprzedawców na allegro odbiór tylko osobisty i to najczęsciej w Wawie. Czy niezna ktoś sklepu internetowego gdzie nie ma problemu z zakupem listew z dostawą? Przejrzałam juz ogormna ilośc stron i lipa!

Np tu jest możliwość wysyłki kurierem: http://allegro.pl/cokoly-przypodlogowe-cokol-l15-1-listwy-mdf-i1229314148.html

Ja też zamawiałam (akurat u kogoś innego) i z dostawą.

Znalazłam - ja zamawiałam u tego pana http://allegro.pl/listwy-przypodlogowe-cokol-mdf-model-c10-i1231081104.html super pomalowane, dobrze zabezpieczone. Mam je niecały rok i nie zamieniłabym na inne. Jeśli będę jeszcze zamawiała (a prawdopodobnie będę) to tylko tu.

Edytowane przez kolinki