Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

znalazłem listwy MNC na allegro, cena flex 106zł za 2m i 36żł za 2 metry prostej listwy. Wygląda to całkiem dobrze. Szczególnie ze orac kosztuje ponad 150zł za 2m :(

Mam pytanko czy te listwy można czy należy malować? Chodzi o to ze przecież są białe. Może to wykorzystać.

• 2 weeks później...

Wybaczcie jeśli taki temat już był ale nie mogę się nic doszukać a jestem tu nowa. Otóż moje pytanie brzmi jakie listwy lepsze drewniane czy mdf? Chcę białe listwy przypodłogowe ale nie wiem czy lepsze drewniane czy z płyty....które trwalsze i lepsze w montażu/utrzymaniu...??

coś takiego jak na zdjęciach :) A i jeszcze pytanie: lepsze kwadratowe czy zaokrąglone górą? Z rowkami raczej bym nie brała bo może się w tych rowkach zbierać kurz...wydaje mi się że mdf jest lepszy do czyszczeni niż drewno ale może się mylę....doradźcie jeśli macie doświadczenia w tej materii:) co do koloru nie ma innej opcji tylko białe:)

classic-r20-listwa-przyp_7282.jpg

classic-r20-listwa-przyp_7281.jpg

classic-r20-listwa-przyp_7280.jpg

25030162_zdjecie049.jpg

listwy-przypodlogowe-02.jpg

Edytowane przez krcb

Poszukuję fotek listew wyższych niż szerokośc opaski w drzwiach. MA ktos taka sytuację i może pokazać fotkę ?

Moje opaski mają 6 cm a ja uparłam się na listwy 10 cm. Zastanawia mnie tak to będzie wyglądać.

Pomożecie ?

Mam:) i moim zdaniem to fajnie wygląda:)

z1.jpg

z2.jpg

Czy biały listwy przypodłogowe i białe opaski będą pasowały do drewnianej podłogi, drewnianych drzwi i okien? Czy może lepiej dać białe drzwi wewnętrzne? Nie będą się wtedy gryzły z drewnianymi oknami?

Szukam po necie zdjęć białych opasek przy drewnianych drzwiach i nic nie mogę znaleźć... Pomóżcie :(

mam - ja mam całą bazę zdjęć motywacji zaczęłam je gromadzić jak tylko podjęliśmy decyzje, że kupujemy mieszkanie:) białe listwy również pasują do drewnianych drzwi i ościeżnic/maskownic ale wydaje mi się że białe drzwi są same w sobie piękne a z białymi listwami to już w ogóle super:D i właśnie chcę tak u siebie mieć :)

z3.JPG

z4.jpg

Dzięki Gosiu, ale to nie jest jeszcze to, czego szukam. Chodzi mi o to, żeby listwy przypodogowe były białe, drzwi drewniane, ale opaska wokół drzwi też biała. Takch zdjęć nie mogę nigdzie znaleźć... Gdyby ci się coś nawinęło, to wklejaj :)

O nie, tak bym nie robiła, będzie dziwnie wyglądało jakby taki biały prostokąt okalający drzwi...nie...nie widzę tego...lepiej zostawić drewniane maskownice albo białe drzwi do białych maskownic...

Edytowane przez joliska
edytuj poprzedni post

Wybaczcie jeśli taki temat już był ale nie mogę się nic doszukać a jestem tu nowa. Otóż moje pytanie brzmi jakie listwy lepsze drewniane czy mdf? Chcę białe listwy przypodłogowe ale nie wiem czy lepsze drewniane czy z płyty....które trwalsze i lepsze w montażu/utrzymaniu...??

coś takiego jak na zdjęciach :) A i jeszcze pytanie: lepsze kwadratowe czy zaokrąglone górą? Z rowkami raczej bym nie brała bo może się w tych rowkach zbierać kurz...wydaje mi się że mdf jest lepszy do czyszczeni niż drewno ale może się mylę....doradźcie jeśli macie doświadczenia w tej materii:) co do koloru nie ma innej opcji tylko białe:)

[ATTACH=CONFIG]242644[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]242645[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]242646[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]242647[/ATTACH]

Normalnie z moich ust wyjęte pytanie :-) Też zastanawiam się jakie listwy - drewno czy mdf. Piszecie, że mdf ale jak wygląda kwestia mycia podłogi koło nich. Wiadomo, że na sucho się nie myje i czy ta woda, która zostaje na podłodze nie powoduje puchnięcia listew? Może wypowie się ktoś kto ma je już dłuższy okres, czy wszystko z nimi ok?

Czy polecacie listwy Lagrus? Czy może inne są lepsze?

Normalnie z moich ust wyjęte pytanie :-) Też zastanawiam się jakie listwy - drewno czy mdf. Piszecie, że mdf ale jak wygląda kwestia mycia podłogi koło nich. Wiadomo, że na sucho się nie myje i czy ta woda, która zostaje na podłodze nie powoduje puchnięcia listew? Może wypowie się ktoś kto ma je już dłuższy okres, czy wszystko z nimi ok?

Czy polecacie listwy Lagrus? Czy może inne są lepsze?

Ja znalazłam listwy z mdf a w opisie jest podane że mają dwie warstwy dobrego lakieru więc może jak są dobrze zabezpieczone to nic się z nimi nie dzieje?:D

Gdzieś widziałam, że było napisane, że mają zaimpregnowane spody- te na styku z podłogą. No właśnie nie wiem czy się coś dzieje z nimi czy nie. A jeśli chodzi o drewniane to kupujecie takie już gotowe tzn już pomalowane czy samemu trzeba je pomalować?

Ja kupię z mdf, sprzedający podaje: "Bardzo mocny włoski lakier (2x grunt + 2x lakier)" i mam nadzieję że nic się z tym nie będzie działo...no ale nie wiem...:) ale drewniane też widziałam tylko były nieco droższe...a po stolarzach biegać nie będę i tego malować czy coś dodatkowo ;)

Mam:) i moim zdaniem to fajnie wygląda:)

[ATTACH=CONFIG]243177[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]243178[/ATTACH]

mam - ja mam całą bazę zdjęć motywacji zaczęłam je gromadzić jak tylko podjęliśmy decyzje, że kupujemy mieszkanie:) białe listwy również pasują do drewnianych drzwi i ościeżnic/maskownic ale wydaje mi się że białe drzwi są same w sobie piękne a z białymi listwami to już w ogóle super:D i właśnie chcę tak u siebie mieć :)

[ATTACH=CONFIG]243179[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]243180[/ATTACH]

O nie, tak bym nie robiła, będzie dziwnie wyglądało jakby taki biały prostokąt okalający drzwi...nie...nie widzę tego...lepiej zostawić drewniane maskownice albo białe drzwi do białych maskownic...

Mam zdjęcie o które Ci chyba chodziło

foyer-staircase-611x259.jpg

Gość Ba***
Mam nietypowe pytanie. Przymierzam się do zamontowania listew przypodłogowych. Mam w domu gryzonie, które na pewno będą się do nich dobierać. Jaki materiał byłby najbardziej naturalny, żeby zwierzętom nic się nie stało w razie połknięcia? I może drugie pytanie - jakie listwy byłyby najtrwalsze w kontakcie z ostrymi zębiskami :)

No też jestem ciekawa ale chyba nie ma większej różnicy :) ...ewentualnie można samemu przejechać lakierem brzeg tych listew z mdf - tą krawędź która styka się z podłogą właśnie żeby woda tam nie wsiąkała i to chyba nie będzie duży koszt jak się tylko same brzegi polakieruje ale być może te listwy są już lakierowane też na brzegach - muszę dopytać sprzedającego...:)

Mam nietypowe pytanie. Przymierzam się do zamontowania listew przypodłogowych. Mam w domu gryzonie, które na pewno będą się do nich dobierać. Jaki materiał byłby najbardziej naturalny, żeby zwierzętom nic się nie stało w razie połknięcia? I może drugie pytanie - jakie listwy byłyby najtrwalsze w kontakcie z ostrymi zębiskami :)

hehe a ja też mam gryzonia:D szynszyle:D jak zobaczę że tyka moje bielusie listwy to będę gonić :D czy coś może im się stać...hmmm jak zjedzą kawałek lakieru to może im zaszkodzić bez znaczenia czy to drewno czy mdf, mi się wydaje że drewno mogę chcieć chętniej obgryzać bo moja szynszyla podgryza nam tylko te meble które są drewniane a takie z płyty jej nie interesują za bardzo :D

Edytowane przez joliska