Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej Wszystkim,

Właśnie jestem przed zakupem cokołów mdf lakierowanych. Wiem ,że chce białe i kolor ich będzie taki sam jak drzwi czyli RAL 9003 . Ościeżnica drzwi ma 8cm i 19mm. Cokoły 8cm bym wzięła spokojnie , takie wg mnie będą ok to mojego mieszkania ,ale już 19mm ich gł mnie przeraża. Jak to się będzie kurzyć to aż boję się pomyśleć :/

Doradźcie mi proszę czy na moim miejscu brałybyście węższe listwy np 15/16mm ? bo wiadomo ,że będą odstawać od drzwi , a drugie pytanie , czy ktoś mi poleci dobre i tanie listwy na terenie Warszawy bądź z internetu. Jest tego sporo ,ale wolałabym coś sprawdzonego poleconego. jak nikt mi nic nie poleci w wawie to pewnie kupie te co koleżanki wcześniej polecały z allegro.

Pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

domqasek miałam podobny dylemat jak Ty z tą różnicą, że u mnie na podłodze balterio a nie deska :). Poszłam jednak w dość niepopularną listwę przypodłogową w kolorze paneli (nie białą jaka jest obecnie modna). Nie lubię nadmiaru bieli i fakt, że będę miała białe meble kuchenne i białą zabudowę szafek w łazience w zupełności mi wystarcza. Do tego dojdą pewnie białe ściany przełamane szarością. Mam szary gres półmat w korytarzu, podłoga będzie się niedługo układać, do tego takie same listwy i w podobnym odcieniu drzwi. Listwy połączą zarówno gres jak i panelową podłogę. Doszłam do wniosku, że będzie za dużo kolorów i materiałów jeśli będę bazować na docinkach w stylu tam panel - tam gres - a tam coś jeszcze jak biała listwa przypodłogowa. Wybiegłam myślami w przyszłość co będzie jeśli za parę lat będę chciała mieć kolorowe ściany to co wtedy? Podłoga drewnopodobna, podobne drzwi, szary gres, ściana np turkus i biała listwa :sick:?. Inaczej byłoby gdybym miała białe drzwi i białe listwy. Wtedy kolor ścian nie rzutuje...Połączenie drewnianej podłogi, szarych płytek na podłodze i drewnopodobnych drzwi listwą w kolorze podłogi nie razi, bo zachowana jest kolorystyka tych wszystkich elementów. Tak przynajmniej mi się wydaje. Nie tworzysz pstrokatości, te elementy współgrają ze sobą. Jeżeli nie spieszy Ci się to poczekaj. Wkleję zdjęcie jak już będzie wszystko gotowe :) Edytowane przez agathas

• 2 weeks później...

Dzięki za odpowiedź - ja dalej myślę ;) podłoga będzie za ok dopiero w sierpniu więc jeszcze mam chwilkę, ale chyba bardziej mi pasują białe listwy do szarego gresu, nawet jeśli będą się gryzły z drzwiami niż listwy w kolorze parkietu do gresu szarego. W przedpokoju będę miała dużą białą szafę więc te listwy będa w miarę pasowały. Co do koloru ścian- nie zamierzam iśc w mocne kolory bo mieszkanie wschodnie więc zdecydowanie postawiłam na jasne barwy na ścianach a kolory w dodatkach, chyba , że mi szajba do głowy strzeli ;D bo jak to mówią nigdy nie mów nigdy. hehe

Pozdawiam i czekam na zdjęcia.

domqasek miałam podobny dylemat jak Ty z tą różnicą, że u mnie na podłodze balterio a nie deska :). Poszłam jednak w dość niepopularną listwę przypodłogową w kolorze paneli (nie białą jaka jest obecnie modna). Nie lubię nadmiaru bieli i fakt, że będę miała białe meble kuchenne i białą zabudowę szafek w łazience w zupełności mi wystarcza. Do tego dojdą pewnie białe ściany przełamane szarością. Mam szary gres półmat w korytarzu, podłoga będzie się niedługo układać, do tego takie same listwy i w podobnym odcieniu drzwi. Listwy połączą zarówno gres jak i panelową podłogę. Doszłam do wniosku, że będzie za dużo kolorów i materiałów jeśli będę bazować na docinkach w stylu tam panel - tam gres - a tam coś jeszcze jak biała listwa przypodłogowa. Wybiegłam myślami w przyszłość co będzie jeśli za parę lat będę chciała mieć kolorowe ściany to co wtedy? Podłoga drewnopodobna, podobne drzwi, szary gres, ściana np turkus i biała listwa :sick:?. Inaczej byłoby gdybym miała białe drzwi i białe listwy. Wtedy kolor ścian nie rzutuje...Połączenie drewnianej podłogi, szarych płytek na podłodze i drewnopodobnych drzwi listwą w kolorze podłogi nie razi, bo zachowana jest kolorystyka tych wszystkich elementów. Tak przynajmniej mi się wydaje. Nie tworzysz pstrokatości, te elementy współgrają ze sobą. Jeżeli nie spieszy Ci się to poczekaj. Wkleję zdjęcie jak już będzie wszystko gotowe :)

a sa jakies sugestie jak dobierać??

Ivy nie mam pojęcia :) Kiedyś dawno temu, facet w salonie z parkietami powiedział że listwa powinna być przedłużeniem ościeżnicy, czyli do dębowej-dębowa, do białe biała etc.

Nasza projektantka jest zdania że drzwi z kolei powinny pasować kolorem do podłogi, czyli do debowej - dębowe drzwi. Jako że te kolory często ciężko zgrać, zwłaszcza gdy dojdą jeszcze inne meble, i okna w jeszcze innym kolorze;) bardzo popularne są drzwi białe. Do białych drzwi sygerowała nam albo białe listwy (do drzwi) albo dębowe (do podłogi). Wybrałam białe.

Tutaj jednolite drzwi i listwy, oraz drzwi w innym kolorze, i listwy w innym kolorze..

drzi dąb listwy białe.jpgdrzwi białe.jpg

Edytowane przez oliwkawawa

Witajcie,

To wizualizacja :) Drzwi na niej to VASCO Madera, finalnie wstawiliśmy drzwi Porty Koncept B1 (bardzo podobne).

Kolor na wizce nie wiem jaki jest ;) Na żywo mamy Beckersa Light Grey.

Dzięki za odpowiedź :)

To będą też moje drzwi :yes:, napiszesz mi w jakiej masz okleinie? Portadecor czy Super Matt? Brałaś zamki magnetyczne?