Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
  • 5 months później...
Witam! Chciałabym zapytać posiadaczy listew przypodłogowych z mdf-u jak one się sprawują, czy się rysują, jak z wilgocią - czy nie puchną, ogólne wrażenia po zamontowaniu czy jeżeli docinamy listwy żeby je spasować czy widać łączenia, bo wszyscy mnie straszą ze są beznadziejne, ze mogą wciągać wilgoć i puchnąć, ze jeżeli źle spasujemy to wszystko na ńich będzie znać, ze się strasznie rysują i takie tam . Proszę o opinie posiadaczy. Pozdrawiam

witam forumowiczów :)

kupiliśmy ostatnio drewniane listwy przypodłogowe (surowe nie malowane) wys 10cm. sami będziemy je malować na biało. może ktoś nam doradzi jak to prawidłowo wykonać? pierwsze malowanie, lekkie przetarcie papierem ściernym i na to druga warstwa farby. czy przed pierwszą warstwą stosować jakiś impregnat/podkład? łączenia wypełnimy szpachlą do drewna i zamalujemy. taki jest plan. jaką farbę wybrać? najbardziej zależy nam aby była nieżółknąca. co najlepszego możecie polecić? czy akrylowa do drewna firmy tikkurila jest dobra? czy znacie coś lepszego? z góry dziękuje za pomoc i rady.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam,

Na starej drewnianej podłodze ułożyliśmy podkład i panele, teraz niestety jest problem z montażem listew, z powodu pozostawionych starych listew, niestety nie chce ani obcinać naddatku wystającego ze ściany ani usuwać ich całkowicie. Czy istnieją jakieś listwy którymi można to zakryć, w kształcie kątownika o szerokości około 2cm i wysokości 6-7 cm?

Ewentualnie myślałem żeby wykorzystać normalne listwy przypodłogowe natomiast przerwę od góry między ściana a listwą wypełnić panelem podłogowym, pytanie tylko jak przymocować panel czy może komuś udało się to wykonać jakoś estetycznie?

Z góry dziękuję za pomoc.

listwa_wym..jpg

listwa.jpg

• 4 weeks później...

Podpowiedzcie proszę, bo mam dylemat:

podłoga: panele w kolorze dąb alpejski: https://komfiro.pl/wp-content/uploads/2015/04/files-Dekore81991285x192cmykDecorlarge.jpg

Drzwi i framugi: pol-skone w kolorze Klon Royal: http://rcsb.pl/uploads/images/Gallery/Drzwi-wewnetrzne/Pol-Skone/Sempre-Verse/Kolory/klon-royal.jpg

Zagwozdka jaką mamy, to kolor listew przypodłogowych (kształt preferowany to prostopadłościenne, wys. 8-10cm).

Liczyliśmy wcześniej na to, że kolor listew będzie identyczny jak drzwi, ale niestety pol-skone nie ma w ofercie listew. Jak to rozwiązać, jak dobrać kolor listew?

Dodam, że ściany (zapewne) będą w lekkich odcieniach szarości/beżu.

• 2 weeks później...
Szukam białych listew podłogowych wysokich, min. 6cm. Z jakiego materiału najlepiej jeśli są wykonane, żeby uniknąć wgnieceń na wstępie? Jaki producent? Warto kupować w Praktikerze? Mają być nie drogie, raczej z tej dolnej półki cenowej. Chodzi jedynie o odświeżenie salonu, podłoga (panele) będzie za jakiś czas wymieniana. Może ktoś coś polecić?

Ja nie doradzę, jedynie mogę odradzić.

U siebie mam białe listwy te szersze to są kronopol p85 bodajże i mają 9 cm ( kosztowały ok 23 zł po promocji, normalnie koło 30 ) a węższe 6 cm krono 10 zł za listwę. Nie wiem kto będzie u was montował te listwy, u nas robiliśmy to sami i może to jest przyczyną tego, że użeraliśmy się z nimi strasznie i dalej nie są jeszcze skończone. Zaczepy są beznadziejne, ale łatwiejsze i lepsze w tych węższych, do tego listwy nie wiem czy są pokrzywione ale w wielu miejscach ciężko je przytwierdzić - jak z 1 strony przylegają to podnoszą się z 2 :/ Zaczepialiśmy je na zaczepach plus jeszcze klej uniwersalny, nie wiem może wina kleju bo wcale się super nie trzymają np w korytarzu nam odchodzi ale tak jak mówię czekają nas jeszcze poprawki.

Dodatkowo nasze ściany nie mają idealnego kąta 90 i na łączeniach wygląda to nie ciekawie, a nasza maszyna do cięcia kątów nie była super nowoczesna żeby się o 1 czy 2 stopnie dało, zresztą przy każdym kącie coś innego więc chyba byśmy zwariowali jakbyśmy chcieli idealnie. Więc teraz te dziury będziemy albo jakimś akrylem albo silikonem wypełniać.

Powodzenia, daj znać jak wybierzecie i jak wyszło :)

20151115_105354.jpg

20151115_105404.jpg

20151115_105413.jpg