Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Białe listwy przypodłogowe są bardzo ładne i ja nie wyobrażam sobie innych u siebie :D

Tylko zastanawiam się, bo do białych listew to tylko białe drzwi i ościeżnice ?

Chciałabym brązowe drzwi i tu mam problem czy będzie to razem pasowało :roll:

jak myślicie?

Też jestem bardzo ciekawa jakie jest Wasze zdanie na temat koloru listew.U mnie biało-beż melanż płytki podłogowe,ściany koloru????? drzwi jasny brąz a jakie listwy??Ciemne ograniczaja kolorem powierzchnię ale są pod drzwi,białe ładne moje ulubione ale jak na scianie będzie jakis kolor piaskowy to będą jak nie z tej bajki chyba że sciany konsekwentnie białe??Meble, schody drzwi taki miodowy brąz więc może ciemne??

Dobrze wyglądają dwa warianty:

1) listwy w tym samym kolorze, co ściana (np. u mnie białe do białego), wtedy kolor drzwi i ościeżnic może być dowolny

2) listwy w tym samym kolorze, co ościeżnice i (albo) drzwi. Chyba raczej jasne i mogą być kontrastowe w stosunku do ściany. To daje efekt jak w amerykańskich, dobrze utrzymanych domach. Oni do tego jeszcze dokładają panele lamperiowe i inne dodatki w malowanym drewnie.

W galerii forumowiczow u Piskoor-a, na przedostatniej stronie mozna poogladac biale listwy do ciemniejszego parkietu, bardzo ciemnych drzwi i kolorku na scianach.

U mnie na pietrze beda tez biale listwy do ciemniejszych paneli, ale do bialych scian, bialych drzwi i bialych schodow.

• 4 weeks później...
Gość O-boska

takie coś znalazłam, mozna nawet w sklepie internetowym kupić:

(listwy od np. klimek i kluś kosztują od 15 do 60 zł za mb)

Emalia poliuretanowa MELAMINE

Producent: PARA PAINTS

opakowanie 3,78L

polecana do malowania płytek ceramicznych

emalia poliuretanowa o połysku przypominającym laminat (pomiędzy eggshell a pearl)

posiada doskonałą przyczepność do różnych rodzajów podłoży

rekomendowana do malowania mebli oraz elementów narażonych na uderzenia

Cena netto/brutto

163.20/199.10 PLN

O wyborze listew było dużo - o mocowaniu nie widzę wątku, a mam dylemat.

Czy użyć tzw. klipsów? Czy przykleić?

Klipsy mam w mieszkaniu i ciągle odkurzaczem zachaczam o listwę lub uderzam i ta odczepia się - skutek: ciągle mam listwy nieumocowane lub klekoczące.

Klej wydawałby się dobrym rozwiązaniem, ale co z malowaniem ścian ponownym? Nie podoba mi się oklejenie listew i malowanie tylko nad nimi, trzebaby je zdjąć i pomalować do dołu, a potem zamontować. I co w tedy z przyklejonymi?

Jak macie mocowane listwy przypodłogowe? Jeżeli klejone do ściany, to jakiś klej czy silikon?

Poza tematem: nie miała baba problemu, to go znalazła :p :p

witam. dziś większość listew jest mocowana na kołki szybkiego montażu. blaszki, klipsy nie do końca sie sprawdzają. polecam listwy pcv korner. ich górne i dolne krawędzie mają gumowe końcówki i świetnie ta guma dolega do nierównych ścian czy podłóg. zasada budowy taka jak w kuchennych listwach przyblatowych z tym, że tu guma jest w kolorze całej listwy i praktycznie nie widać że to jest guma.

• 5 weeks później...

Poradźcie, bo muszę mieć odpowiedź na "już". Parkieciarz chce położyć już przed malowniem podłogi, i razem wszystko malować. Ja wolałabym najpierw pomalować podłogi, później ściany i dopiero przybić listwy.

Ja mam swoje "bo tak chcę", on, że tak się robi, że będzie lepiej, bo super dokładnie domocują do podłogi, że później ze ścianą to się połączy akrylem.

A jak lepiej faktycznie?