Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Faktycznie, przeszkadzać to nie mają jak :D Ale to są po prostu dodatkowe i niepotrzebne koszty - cokołu i jego ułożenia :wink:

Niepotrzebne to pojęcie względne. Równie dobrze można by powiedzieć, że malowanie ścian jest to dodatkowy niepotrzebny koszt, bo tak jak cokoły nie służy niczemu innemu jak tylko estetyce.

Faktycznie, przeszkadzać to nie mają jak :D Ale to są po prostu dodatkowe i niepotrzebne koszty - cokołu i jego ułożenia :wink:

Niepotrzebne to pojęcie względne. Równie dobrze można by powiedzieć, że malowanie ścian jest to dodatkowy niepotrzebny koszt, bo tak jak cokoły nie służy niczemu innemu jak tylko estetyce.

Nie do końca się zgodzę :roll: :wink: Estetyka również służy, inaczej nie zwracalibyśmy na nią uwagi :D A cokoły nie służą wyłącznie estetyce, ale również chronią ścianę przy podłodze przed uszkodzeniem podczas sprzątania np. Faktem jest, że pod szafkami w kuchni też się sprząta od czasu do czasu, więc można powiedzieć, że tam również przydadzą się cokoły. Natomiast na pewno za szafkami nie służą estetyce :lol: A przy małej częstotliwości sprzątania pod szafkami funkcja ochronna też raczej się nie przyda, a mogą nawet przeszkadzać. Więc, wg mnie :wink: , cokoły za szafkami są to niepotrzebne koszty.

Ja zrezygnowałam z cokołów w miejscach, gdzie stoją szafki. Traf chciał, że miała miejsce mała powódź. Zastanawiam się, czy gdybym posiadała cokoły sufit i ściany w pomieszczeniu znajdującym się pod kuchnią ucierpiałyby tak samo, czy jednak mniej

Ja zrezygnowałam z cokołów w miejscach, gdzie stoją szafki. Traf chciał, że miała miejsce mała powódź. Zastanawiam się, czy gdybym posiadała cokoły sufit i ściany w pomieszczeniu znajdującym się pod kuchnią ucierpiałyby tak samo, czy jednak mniej

Zastanawiasz się, ale nie wiesz :roll: W takich sytuacjach i tak większość wody leci po instalacjach, a po murach tylko się "rozchodzi". Cokoły mają różne funkcje, być może troszkę też chronią przed zalaniem (niewielkim), ale to nie jest ich funkcja :-? Niestety przy wypadku typu zalanie chałupy, nigdy nie wiadomo, gdzie ta woda wypłynie, jakich szkód narobi, ani dlaczego właśnie w tym miejscu :-? Równie dobrze mogłyby tak skutecznie tę wodę zatrzymać, że wychodowałyby grzyba i szafki zaśmierdło :-?

Nastawiłam sie na drewniane listwy...szerokie w kontrastowym kolorze do gresu...Ale teraz zastanawiam się, na podstawie sugestii znajomych, czy nie lepiej zrobić cokół z płytek gresowych...Dylematy ?

- listwy wymagają niemal idealnej równości ścian

- ze względu na sposób mocowania ( spinki?) są słabe mechanicznie

To poglądy moich bliskich...

Stąd pytanie : Co macie u siebie i jak to wygląda z perspektywy czasu ?

Ja zrobiłam cokół z listew drewnianych. Kolor zbliżony do koloru drzwi. Efekt jest super. W poprzednim domu miałam cokół z płytek. Miejscami siadła podłoga i to bardo brzydko wyglądało. Do tego nie wiadomo jak wykończyć górną krawędź cokołu z płytek, żeby było ładnie. Tamten cokół zrywalimy i też połoyliśmy listwy.

Ja mam do kompletu - przy gresie cokół z gresu, przy drewnianej podłodze - listwy drewniane.

Kubaimycha, tak przy okazji zapytam : skąd masz taki cudny zegar, który widać na zdjęciu z kominkiem???? Chcę taki powiesić w przejściu między kuchnią i jadalnią, ale wszystkie jakie znalazłam, były stylizowane na stare :cry:

Nastawiłam sie na drewniane listwy...szerokie w kontrastowym kolorze do gresu...Ale teraz zastanawiam się, na podstawie sugestii znajomych, czy nie lepiej zrobić cokół z płytek gresowych...Dylematy ?

- listwy wymagają niemal idealnej równości ścian- ze względu na sposób mocowania ( spinki?) są słabe mechanicznie

To poglądy moich bliskich...

Stąd pytanie : Co macie u siebie i jak to wygląda z perspektywy czasu ?

:o To ja powinnam mieć lamperię z olejnej do sufitu - gdyby równość ścian decydowała o wykończeniu podłogi :o Dobrze, że już mam zrobione listwy... :wink:

Słabe mechaniecznie?? :o W jakim sensie? Bo jeśli w takim, że po gresie się często jeździ mokrym mopem, to tak, ale w żadnym innym :-?

Gość BEATA-BETI
U nas są listwy drewniane pomalowane na kolor ścian. Jest OK.

Jaki masz kolor ścian i podłogi ?

Mam dylemat czy zrobić listwy w kolorze ścian czy w kolorze drzwi wewnętrznych.

Ja zrobiłam cokół z listew drewnianych. Kolor zbliżony do koloru drzwi. Efekt jest super. W poprzednim domu miałam cokół z płytek. Miejscami siadła podłoga i to bardo brzydko wyglądało. Do tego nie wiadomo jak wykończyć górną krawędź cokołu z płytek, żeby było ładnie. Tamten cokół zrywalimy i też połoyliśmy listwy.

Jak mocowane były Twoje listwy do ścian ?

W poprzednim domu miałam w sypialni listwy mocowane na jakieś spinki i ciągle gdzieś listwa wypinała się z w/w mocowania...

W korytarzu miałam cokół. Sprawował sie ok, tylko estetycznie jakoś tak... :roll:

Ja mam do kompletu - przy gresie cokół z gresu, przy drewnianej podłodze - listwy drewniane.

Kubaimycha, tak przy okazji zapytam : skąd masz taki cudny zegar, który widać na zdjęciu z kominkiem???? Chcę taki powiesić w przejściu między kuchnią i jadalnią, ale wszystkie jakie znalazłam, były stylizowane na stare :cry:

Zegar "dworcowy" :lol: , jak mówią znajomi dostałam od teściowej z Holandii. Też długo szukałam dwustronnego bez stylizacji na stary...

U nas są listwy drewniane pomalowane na kolor ścian. Jest OK.

Jaki masz kolor ścian i podłogi ?

Mam dylemat czy zrobić listwy w kolorze ścian czy w kolorze drzwi wewnętrznych.

W dziennym - ściany jasna oliwka, drzwi i okna mahoń, podłoga bardzo jasna (co to za kolor ? - jakby kremowy pomieszany z bardzo, bardzo jasny popielem). U mnie przy jasnych ścianach i jasnej podłodze listwy w kolorze mahoniu zupełnie nie pasowałyby.