ifka13 06.05.2009 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Wykonane mam fundamenty (ściana monolityczna z betonu B20 o grubości 25cm i wysokości 150 z czego ok 70cm jest ponad grunt rodzimy a ok 100cm ponad grunt z którego zdjęta była wierzchniówka). Z uwagi na fakt, że szalunki wykonywałem od samego spodu tj. również ławicę o wymiarach 50x40 to wykop miałem szerszy tj 90cm, teraz przyszedł czas na zasypanie tego wszystkiego.Acha, grunt rodzimy to żwir.1 Pytanie: po jakim czasie mogę zaizolować ściany fundamentowe po ich wylaniu? czy wystarczą 3tygodnie od zalania? myślę o wewn i zewn izolacji pionowej czarnymi mazidłami bez rozpuszczalników- od środka chce dać styro na wysokości -0.5m od góry fundamentu, fundament od zewn zostawię bez izolacji do czasu wykonywania całej elewacji.2.następnie po jakim czasie mogę bezpiecznie zacząć nawozić i zagęszczać ten żwirek do środka fundamentów? czy wystarczą kolejne dwa dni po izolacji?3. Z waszego doświadczenia na ile warstw powinno być podzielone takie zagęszczanie?2?3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 06.05.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Witaj ad.1 Malować możesz, nie wiem tylko po co styropian od środka ad.2 Nawozić i zagęszczać możesz. ad.3 Zagęszczać pewnie będziesz małą płytą, więc po 20 cm na każdą warstwę. Masz tego sporo, ale to tym bardziej trzeba to dobrze zrobić. Jeszcze jedno. Obojętnie kiedy będziesz zagęszczać to pod samą ścianę nie podjeżdżaj zagęszczarką. Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 15.05.2009 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 no tak, wszytsko jasne, bedzie prawdopodobnie tylko na zewnątrz albo styropian fundmaent silver z termoorganiki, lub coś innego pokrewnego a jeżeli nie znajdę to styrodur na całą sciane fundamentową na zewnątrzdalej nie wiem, ile czasu muszę poczkeać zebym mógł zaizolować ściane dysperbitem i późnije ją ocieplić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts