Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wypuszczacie izolacje poziomą do wewn budynku?

Recommended Posts

spotykam się z rożnymi opiniami na ten temat, a co mnie martwi to głównie mówią, żeby nie wypuszczać? byłem przekonany żeby zostawić coś na zakład z izolacją pozioma podłóg.

ściana fundamentowa 25cm monolit, powyżej BK24cm

Moim zdaniem trzeba połączyć, ale np. mój kierownik tą folię co wystaje z fundamentu wewn. budynku kazał obciąć nożem! Zdziwiło mnie to.

Ja chyba połączę, ale nie wiem czy to jest konieczne.

Problemem jest natomiast jak połączyć?

Wg wielu szkół, które słyszałem i czytałem, to izolacja pozioma powinna być ciągła na całej powierzchni zajmowanej przez budynek. Oznacza to jedno - izolacja pod ścianami powinna być trwale zespolona z izolacją podłogi. Dlatego lepiej stosować pod ściany papę podkładową, bo można ją spokojnie zgrzać z papą układaną na chudziaku.

Jeśli masz folię pod ścianami, to na chudziaku chyba też wypadało by folię i skleić ją (lub zgrzać jakimś żelazkiem) z tym, co wystaje spod ścian.

Ja dokładnie tak będę robić jak mówi poprzednik.

Papę z izolacji poziomej pod pustakami łączę z papą, którą będę układał na chudziaku. oczywiści jedna jak i druga papa to papy termozgrzewalne. Wykonałem już takie połączenie pod schody między chudziakiem i wyszło połączenie super.

Na ławie izolacja nie zaszkodzi, ale o ile masz dom bez piwnicy, to nie jest niezbędna. Można ją wykonać z grubej folii. Natomiast wskazane jest zastosowanie izolacji na poziomie chudziaka i tutaj najlepiej papę termozgrzewalną zarówno pod ściany, jak i na chudziaka. Łatwiej to połączyć (bo pod ścianami kładziesz paski tylko przed murowaniem - na chudziaku układasz po zakończeniu prac murarskich, żeby nie zniszczyli Ci murarze tej papy).

Są też inne metody - robisz izolację po całości na chudziaku i pod ściany przed murowaniem, całość zalewasz kilkucentymetrową szlichtą betonową i dopiero na tym murujesz - wtedy już na wierzchu nie potrzeba nic więcej, a masz pewność, że to co pod szlichtą nie zostanie zniszczone np. rusztowaniem :)

skoro temat sie rozwija, to doradźcie mi jeszcze w kwestii wyboru materiału na izolację poziomą fundamentu:

1 majster mówi: papa asfaltowa (bitumiczna) na lepiku zwinięta na pół i w środek przesmarować tym czarnym- paski szerokości 25 cm- tj. z jednego mb rolki mamy 2mb papy na fundament, acha papa układana na zaprawie cementowej dzięki czemu podłoże będzie równe i nie uszkodzi się papa-papa nie wypuszczana do wewnątrz

2 kierbud mówi: 1x papa termozgrzewalna - bez wypuszczania do wewn.

3 na składzie mówili mi o specjalnych foliach do poziomych izolacji poziomych- szczerze powiem, osobiście nie mam do tego rozwiązania przekonania

Ja myslalem wczesniej: papa 2xna lepiku na zimno z wypuszczeniem do środka ok 5-10cm, teraz juz chyba nie myśle;/

Co wy na to wszystko?

skoro temat sie rozwija, to doradźcie mi jeszcze w kwestii wyboru materiału na izolację poziomą fundamentu:

1 majster mówi: papa asfaltowa (bitumiczna) na lepiku zwinięta na pół i w środek przesmarować tym czarnym- paski szerokości 25 cm- tj. z jednego mb rolki mamy 2mb papy na fundament, acha papa układana na zaprawie cementowej dzięki czemu podłoże będzie równe i nie uszkodzi się papa-papa nie wypuszczana do wewnątrz

2 kierbud mówi: 1x papa termozgrzewalna - bez wypuszczania do wewn.

3 na składzie mówili mi o specjalnych foliach do poziomych izolacji poziomych- szczerze powiem, osobiście nie mam do tego rozwiązania przekonania

Ja myslalem wczesniej: papa 2xna lepiku na zimno z wypuszczeniem do środka ok 5-10cm, teraz juz chyba nie myśle;/

Co wy na to wszystko?

Każdy ma troche racji :wink:

Jeżeli zastosujesz pape termozgrzewalną podkładową na welonie szklanym, np. V60S35 lub V60S40 to w zupełności wystarczy jedna warstwa.

Ja u siebie kazałem przeciąć rolkę na pół i wypuścić do środka 25 cm. Ściane fundamentową posmarowali Izobudem WL (może być też dysperbit) i nic wiecej nie trzeba. Papa sama się zwulkanicuje pod ciężarem budynku.

Oczywiście jak kazałem wypuścić do środka to było wielkie zdziwienie, że po co, że się zniszczy itd. Ja dałem 25 cm bo nie miałem jeszcze chudziaka i jak tylko wymurowali kilka warstw to pape przybiłem deskami do ściany.

Osobiście polecam Ci pape bo jak widziałem co u sąsiada zrobili z folią :o cała poszarpana. Papa też się troche zniszczy ale zdecydowanie łatwiej ją później naprawić jakimś lepikiem łącząc z izolacja poziomą chudziaka.

Ja również dołączę do dyskusji :lol:

Jesteśmy właśnie na etapie decyzji, co z izolacją poziomą. mamy wybudowane fundamenty i wsypany piach. kierownik budowy mówi, żeby na całości położyć teraz folię i jakoś ją zgrzać, na to chudziak, na to papa termozgrzewalna i dopiero mury.

Majster mówi, żeby położyć paski folii na bloczkach i na tym budować mury. Chudziak zrobić później, jak piach się naprawdę dobrze ubije, na chudziaku dać folię i wywinąć ją na ściany. Mówi, że jak zrobimy tak jak mówi kierownik, to izolacje przedziurawimy przy wyprowadzaniu kanalizacji.

No i kogo słuchać. Dodam, że teren mamy dość wilgotny, wysoki poziom wód gruntowych.

z tym dziurawaniem izolacji podczas prac z kanalizacją to chyba ma racje,

ja mam podobnie, z tym, ze nie mam jeszcze zasypanych fundamentów- wylane zostały dopiero 1,5tyg temu, wiec jeszcze czekamy, podobno min 3 tyg przed zaizolowaniem i zasypaniem.

Planuję zrobic tak:

zaizolowac przed wilgocią z obu stron jakim czarnym ekologicznym smarowidłem

zaizolowac do głębokości 0,5m poniżej gruntu styrodurem od zewnątrz (wyjdzie mi nie wiele ponad 1m3, wiec wezme ten styrodur a nie styropian twardy),

zastanawiam sie jeszcze nad izolacja pasa 0,5m poniżej law od wewnątrz- ak mi doradza mój kierbud

nastepnie chce to zasypać- minimum na 2x bo wysokośc ścian to 1,5m

zagęścić

chudziaków chyba nie zrobie z uwagi na obawę przed późńiejszymi ewentualnym pęknięciami spowodowanymi osadzaniem się się świeżej zasypki (głównie to bedzie żwir)

na fundamencie ulożyć pape termozgrzewalną 1x ICOPAL- i tutaj sie zastnawiam nad szerokością - otóż fundmaent mam szer na 25cm, mur robiony bedzie z BK szer 24cm, chciałbym wypuścić jednak troche papy do środka, wówczas z 1mb papy wykonam 2mb izolacji poziomej, a gdybym pociął ją na 25cm to z 1mb papy wykonałbym juz 4mb izolacji poziomej i wówczas ta papa wcale nie wychodzi tak drogo... miał ktoś podobny dylemat?

inna sprawa też jest taka, ze poto cięcie nigdy nie bezie wykonane idealnie, i wystarczy że nóż omsknie się o 1cm i już jesteśmy na granicy muru... chyba jedna potne ja na pasy 0,5m i wypuszcze ją do środka

... chyba jedna potne ja na pasy 0,5m i wypuszcze ją do środka

Tak zrób. Dopóki nie będziesz miał chudziaka to po wymurowaniu pierwszych warstw bloczków podwiń pape do góry i przyciśnij deskami i przybij. Unikniesz w ten sposób zniszczenia jej przez rusztowanie. Chyba, że masz super wytrzymałą pape Fundament Szybki Profil SBS to wtedy można zaryzykować bez przybijania :wink:

własnie taka pape chce kupic, chyba że polecacie inne termozgrzewalne

ta szybki profil sbs z ICOPAL specjalna do fundamentów (mam kilka próbek, m.in byl w muratorze) jest mocna- biłem po niej młotem i trzeba dobrze uderzyć żeby ja przebić

cena jaka mi podali to 220PLN za rolke 10m2, więc szybko licząc potrzebuje 32,5m2 (65mb fundamentu szerokiego na 25cm)- tj 4 rollki tj ok 880PLN

tylko nie wiem jak wypuszczony pas późnije połączyć z folia pod ociepleniem podłogi? chyba że pape dawać, ale to kupa PLNÓW dla powierzchni pod podłogami?

Ja używałem papy firmy Werner - b. dobra i też modyfikowana SBS. Generalnie polecam szukać papy modyfikowanej SBS bez względu na firmę (papy mają w nazwie skrót PYE) - wszystkie się b. dobrze układa. Jeśli zależy Ci na mocnej papie, to na welonie szklanym. W innym przypadku, trochę słabsze ale też tańsze, są papy na welonie materiałowym, a na welonie papierowym są najsłabsze.

To takie resume wydaje mi się ;)

jakiej firmy ta papa termozgrzewalna zwykła?- nazwa papy to sobie poczytam, szczerze powiem, ze wczesniej sie tym nie interesowale, a teraz akurat jestem na tym etapie i akurat taką próbke icopala dostalem w muratorze;) reklama czyni cuda;)

Ja do izolacji poziomej fundamentów używałem pape podkładową Czarna Mamba V60S35 firmy Swisspor. Na chudziaka też ją położe bo zrobiła na mnie dobre wrażenie :wink: