brachol 06.05.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Witamchcialbym zastosowac w wentylacji mechanicznej prostokatne kanaly wentylacyjne. Chce tak zrobic dlatego ze latwiej je zabudowac tzn zajmuja mniej miejsca i tak sie zastanaiwam czy tak robic czy moze jednak dac okragle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 06.05.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Witam chcialbym zastosowac w wentylacji mechanicznej prostokatne kanaly wentylacyjne. Chce tak zrobic dlatego ze latwiej je zabudowac tzn zajmuja mniej miejsca i tak sie zastanaiwam czy tak robic czy moze jednak dac okragle? Przy właściwym doborze wielkosci kanałów bez róznicy. Chyba kanały okrągłe są tańsze i łątwiej dostepne - ale tu tez głowy nie dam. generalnei co bardziej pasuje do obudowy etc.. pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 06.05.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Witam chcialbym zastosowac w wentylacji mechanicznej prostokatne kanaly wentylacyjne. Chce tak zrobic dlatego ze latwiej je zabudowac tzn zajmuja mniej miejsca i tak sie zastanaiwam czy tak robic czy moze jednak dac okragle? Bardzo dobry pomysł - w ścianach zajmują mniej miejsca . Za póżńo się o nich dowiedziałem - tak mam dwa pokoje "spaprane" jakąś ślepą ścianką - bo trzeba było zabudować okrągłe rury. Dopiero wentylację do garażu i kotłowni zrobiłem płaską i tą udało się wkuć w suprex tak że nie widać .. Kupowałem duże systemy bodaj na stronie sklepu Domus . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 06.05.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Witam chcialbym zastosowac w wentylacji mechanicznej prostokatne kanaly wentylacyjne. Chce tak zrobic dlatego ze latwiej je zabudowac tzn zajmuja mniej miejsca i tak sie zastanaiwam czy tak robic czy moze jednak dac okragle? Bardzo dobry pomysł - w ścianach zajmują mniej miejsca . Za póżńo się o nich dowiedziałem - tak mam dwa pokoje "spaprane" jakąś ślepą ścianką - bo trzeba było zabudować okrągłe rury. Dopiero wentylację do garażu i kotłowni zrobiłem płaską i tą udało się wkuć w suprex tak że nie widać .. Kupowałem duże systemy bodaj na stronie sklepu Domus . Hmm eeerm - w sumie to zalezy o jakich kanałach prostokątnych mówimy ja bym tam nie pchał kanałów w bruzdy - tak czy siak. Tzn ja mowie o klasycznych kanałach z blachy ocynkowanej o rozsadnych proporcjach boków. Upychanie w bruzdy kanałów płaskich i szerokich nie jest zczesliwe hydraulicznie (taa powietrze to tez płyn ;D) ale kazdy robi to co lubi pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 06.05.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Okrągłe rury spiro wygodniejsze ale ponoć głośniejsze w użytkowaniu. Ja tylko okap chciałbym wpiąć do kanału i właśnie dumam jak przejść z okrągłego wylotu okapu na "rurę" prostokątną...[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 06.05.2009 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Okrągłe rury spiro wygodniejsze ale ponoć głośniejsze w użytkowaniu. Ja tylko okap chciałbym wpiąć do kanału i właśnie dumam jak przejść z okrągłego wylotu okapu na "rurę" prostokątną...[/code] w Castoramie widzialem takie przejsciowki ale nei wiem czy w odpowiedniej srednicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 06.05.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Okrągłe rury spiro wygodniejsze ale ponoć głośniejsze w użytkowaniu. Ja tylko okap chciałbym wpiąć do kanału i właśnie dumam jak przejść z okrągłego wylotu okapu na "rurę" prostokątną...[/code] Jak to jak są specjalne przejściówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 06.05.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 coś takiego np.: http://www.allegro.pl/item623601618_przejscie_prostokat_kolo_204x60_fi_125.html http://www.allegro.pl/item620819711_przejscie_kanal_rura_180_fi125_15x5_ocynk_gratis.html http://www.allegro.pl/item629058276_przejscie_90_st_z_prostokata_5x15cm_na_fi_125_mm.html http://www.allegro.pl/item623598061_kolanko_przekrojow_zmiennych_204x60_fi_125.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 07.05.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Dzięki. Myślałem o przekroju kwadratowym, żeby potem wejść kolanem z inox-u (będzie trochę na widoku) w komin z cegły. Pozostaje opcja nr 2: zabudowa K/G tego kawałka sufitu. I chyba tak sie skończy zamiast redukować, przebijać przez ścianę i wkuwać w komin z cegły. Przemyślę to jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts