Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kanaly prostokatne do wentylacji?

Recommended Posts

Witam

chcialbym zastosowac w wentylacji mechanicznej prostokatne kanaly wentylacyjne. Chce tak zrobic dlatego ze latwiej je zabudowac tzn zajmuja mniej miejsca i tak sie zastanaiwam czy tak robic czy moze jednak dac okragle?

Przy właściwym doborze wielkosci kanałów bez róznicy. Chyba kanały okrągłe są tańsze i łątwiej dostepne - ale tu tez głowy nie dam.

generalnei co bardziej pasuje do obudowy etc..

pozdrawiam

Piotrek

Witam

chcialbym zastosowac w wentylacji mechanicznej prostokatne kanaly wentylacyjne. Chce tak zrobic dlatego ze latwiej je zabudowac tzn zajmuja mniej miejsca i tak sie zastanaiwam czy tak robic czy moze jednak dac okragle?

Bardzo dobry pomysł - w ścianach zajmują mniej miejsca . Za póżńo się o nich dowiedziałem - tak mam dwa pokoje "spaprane" jakąś ślepą ścianką - bo trzeba było zabudować okrągłe rury. Dopiero wentylację do garażu i kotłowni zrobiłem płaską i tą udało się wkuć w suprex tak że nie widać ..

Kupowałem duże systemy bodaj na stronie sklepu Domus .

Witam

Bardzo dobry pomysł - w ścianach zajmują mniej miejsca . Za póżńo się o nich dowiedziałem - tak mam dwa pokoje "spaprane" jakąś ślepą ścianką - bo trzeba było zabudować okrągłe rury. Dopiero wentylację do garażu i kotłowni zrobiłem płaską i tą udało się wkuć w suprex tak że nie widać ..

Kupowałem duże systemy bodaj na stronie sklepu Domus .

Hmm eeerm - w sumie to zalezy o jakich kanałach prostokątnych mówimy ;) ja bym tam nie pchał kanałów w bruzdy - tak czy siak.

Tzn ja mowie o klasycznych kanałach z blachy ocynkowanej o rozsadnych proporcjach boków. Upychanie w bruzdy kanałów płaskich i szerokich nie jest zczesliwe hydraulicznie (taa powietrze to tez płyn ;D) ale kazdy robi to co lubi ;)

pozdrawiam

Piotrek

Okrągłe rury spiro wygodniejsze ale ponoć głośniejsze w użytkowaniu. Ja tylko okap chciałbym wpiąć do kanału i właśnie dumam jak przejść z okrągłego wylotu okapu na "rurę" prostokątną...[/code]

w Castoramie widzialem takie przejsciowki ale nei wiem czy w odpowiedniej srednicy

Dzięki. Myślałem o przekroju kwadratowym, żeby potem wejść kolanem z inox-u (będzie trochę na widoku) w komin z cegły. Pozostaje opcja nr 2: zabudowa K/G tego kawałka sufitu. I chyba tak sie skończy zamiast redukować, przebijać przez ścianę i wkuwać w komin z cegły. Przemyślę to jeszcze...