Keer 19.11.2003 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Lada dzień chcemy zamawiać szafę wnękową do przedpokoju. Marzą mi się tam drzwi z listwek czyli tzw. lamelkowe, jednak projektanci-doradcy twierdzą, że to zły patent: - nikt nie zrobi, bo nie mają w ofercie - nic nie gwarantują, bo takie drzwi sie wypaczą itp. Może to naiwność, ale podglądam tak wykończone szafy na filmach, w czasopismach i łudzę się, że to jednak realne. Mam nawet opis jak samodzielnie takie drzwi wykonać z półproduktów typu Obi, Leroy itp. Oczywiście za nic, żadne z nas się za to niż zabierze - ale to dodało mi nadziei... Mam wrażenie, że firmy po prostu promują systemy suwane (takie moje wymarzone drzwi byłyby otwierane, a może nawet "łamane w połowie") i nie chcą zabierac się za drzwi otwierane. Ale może się mylę... Czy macie takie drzwi w swojej lub znajomej szafie? Co sadzicie o takim pomyśle (może ma podstępne wady typu wchodzący kurz itp.)? czy znacie firmę, która wykonuje taka zabudowę? Będę bardzo wdzięczn za info!!! Pozdrawiam, Keer PS: Jeżeli taki temat już jest gdzieś opisany, to serdecznie proszę o odnośnik - pomimo dłuższych poszukiwań nie udało mi się nic znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 20.11.2003 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 http://www.classen.plDostępne np. w Castoramie, Praktikerze i LM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 20.11.2003 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Dokładnie takie drzwi możesz też kupić w NOMI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 20.11.2003 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Mialam kiedys takie drzwiczki szafek kuchennych i odradzam.Potworna dlubanina przy wyciaganiu kurzu miedzy listwami.Juz teraz zacznij zbierac szczoteczki do zebow,ktore przydadza sie do czyszczeniu na stykach listew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.11.2003 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Marbo - juz (czyli zaraz po informacji z forum) sprawdziłam w classen i nawet do nich napisałam... trochę niewymiarowe... ale zobaczymy co mi napiszą ... Skorpionka chyba takiej informacji było mi trzeba, żeby się "oduroczyć" Dzięki wszystkim! Chodziałam z tym jak z jajkiem nie mogąc się zdecydować, a tu myk-myk i wiem o 200% więcej!!! Jeszcze raz dziękuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keer 20.11.2003 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 No tak - napisałam bez logowania... "Ale to pisałem ja - Jarząbek Wacław" Mam jeszcze kolejne pytanie? Jak sprawdzają się drzwi rattanowe, czy do czyszczenia też potrzebna jest szczoteczka do zebów Szczególnie w przypadku jasnych kolorów... Podrawiam Keer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 21.11.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 SkorpionkaJak myślisz, to uciążliwe czyszczenie będzie dotyczyło także pozakuchennych zastosowań takich drzwi. Zamierzałam się z takimi do wiatrołapu i garderoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2003 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Keerjak kilka lat temu zaczynalismy wpolne zycie to moj maz zrobil sam meble i uzyl wlasnie takich drzwiczek. Nie wiem jak w kuchni, ale w reszcie mieszkania sprawuja sie napawde dobrze. Szafa wyszla tak ladnie, ze po 5 latach dalej stoi. I nic sie nie wypacza. Czyszcze ja baardzo rzadko i to tylko przy uchwytach. Jedyne co zle wspominam to lakierowanie tych szczebelkow, cieniutkim pedzelkiem, jeden po drugim, wrrr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysioK 21.11.2003 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 A ja np. wlasnie montowalem drzwi z golej plyty wiorowej (nie laminowanej) obklejone tapeta z wlokna szklanego (wzor a'la rattan). Potem pomalowalem lateksowa farba pod kolor sciany (ciemny zielony) i miod! Wyszlo znacznie taniej i mam odcien, ktorego w rattanie nie bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 21.11.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Krzysio, a czym kleiłeś tą tapetę do płyty, i jak rozwiązałeś problem narożników (taka tapeta jest dość sztywna). Ja też miałam taki pomysł, w przedpokoju mam tapetę szklaną i taką chcialam mieć na drzwiach szafy, ale wykonawca się zbiesił i wybił pomysł z głowy... a może jeszcze do tego pomysłu wrócę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysioK 21.11.2003 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Kleilem (a wlasciwie dostarczylem klej) klejem do tapety z wlokna zdaje sie Beckersa (gotowym) - byl w Castoramie obok tapet . Jak wspomnialem zeby klej lepiej trzymal wykonawca zaproponowal tania plyte wiorowa nielaminowana. Krawedzie boczne drzwi sa wykonczone profilami aluminiowymi "L". Wyglada swietnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysioK 21.11.2003 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Aha, w Castoramie mowili, zeby po przyklejeniu tapety jeszcze raz z wierzchu posmarowac klejem, ale pominalem ten etap i malowalem od razu na wierzch farba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 21.11.2003 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 dzięki... już wiem jak będę mieć wykończone szafy w holu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keer 21.11.2003 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 I znowu zadaliście mi klina A już się stopniowo żegnałam za pomysłem "listewkowym" - i co teraz? Pytanie - jak takie drzwi zdobyc do naszej szafy (przyszłej) o wymiarach 140 na 256,4 Skoro producent całej zabudowy marudzi, a nikt z moich domowników (tak chyba będzie najzręczniej napisać) takich sztuczek nie potrafi robić... Mogłabym pogłówkować i kupić, a najlepiej poszukac firmy, któa nie marudzi tylko doradza i wstawia coś wymarzonego, ale sensownego... Co radzicie? Pozdr. Keer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magośka 21.11.2003 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Cześć, to ja też się podczepię pod ten wątek, może ktoś coś podpowie- mi marzą się drzwi szafy "schowane" czyli pomalowane na ten sam kolor, co ściany - i tu mam jeszcze nadzieję, że nie będzie kłopotu. Ale w przedpokoju chcę mieć też boazerię, niewysoko, 1m, może mniej i zastanawiam się czy to jest wykonalne, tzn przyklejenie boazerii do drzwi szafy (w końcu to mała pow) nie wiem tylko ja zachowa się boazeria płycinowa - na razie jeszcze nie gadałam o tym ze stolarzem. Drugi jeszcze bardziej szalony pomysł to nalejenie lub umocowanie w inny sposób na skrzydle szafy (lustrze) JMComandora ramy z drewna- bo te ich obramowania firmowe są okropne - ale tu jestem pewna, że będzie ciężko- ale co tam- jeden dziwny pomysł odważyłam się zaproponować i jest- może tym razem też tak będzie. A i jeszcze parę uwag zasłyszanych o systemie drzwi suwanych- jest to wygoda, ale dla stolarza, jeżeli lubi montować gotowe systemy. Ma to też oczywiście swoje plusy, kiedy szafa jest długa i nie ma miejsca na otwarte drzwi. Ale mimo wszystko lepiej wygląda płaszczyzna szafy bez uskoków (chyba, że jest jakiś pomysł aranżacyjny) kurzy się nawet ze "szczoteczkami" (to akurat wiem z doświadczenia) i na dodatek zajmuje więcej miejsca - bo trzeba doliczyć szerokość szyny. Zatem uważam, że tam, gdzie się da, warto robić tradycyjne drzwi.Pozdr.Gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.11.2003 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2003 I znowu zadaliście mi klina A już się stopniowo żegnałam za pomysłem "listewkowym" - i co teraz? Pytanie - jak takie drzwi zdobyc do naszej szafy (przyszłej) o wymiarach 140 na 256,4 Skoro producent całej zabudowy marudzi, a nikt z moich domowników (tak chyba będzie najzręczniej napisać) takich sztuczek nie potrafi robić... Mogłabym pogłówkować i kupić, a najlepiej poszukac firmy, któa nie marudzi tylko doradza i wstawia coś wymarzonego, ale sensownego... Moze zadzwon bezposrednio do producenta tych drzwiczek? Mysle, ze zrobiliby Ci gotowe na wymiar, jaki Ci odpowiada. Albo w zaprzyjaznionym sklepie sie umow. Wg mnie lamelki w garderobie to swietny pomysl, nawet po zimie ubrania w szafie nie maja brzydkiego zapachu, bo caly czas "sie wietrza" a jak dasz lamelkami w dol, to nie bedzie sie kurzylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keer 24.11.2003 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Powinnam to pisac chyba w dziale psychologicznym! Jestem paskuda Zawsze tak długo sie zastanawiam, rozważam, anlizuje, trawie itp., że teraz "rzutem na taśmę" zamówiłam drzwi rattanowe. Za to w takim sympatycznym jasnym kolorze (będzie więcej mycia ), żeby jakos powetowac sobie lamelki... Uznałam, że starczy już tego czekania nad górą przedmiocików, ciuszków, wieszaczków, kartoników itd. Wszystko buch do szafy, zasunąć i po sprawie! Nic to, że nie do końca takie jak wymarzyłam, ale nie mam sił na ustalanie terminów, wymiarów, zawiasów, kolorów, lakierów... Chyba dorastam... Z góry przepraszam wszystkich za wywody nie do końca związane z tematem - chciałam jednak podac Wam "wynik" końcowy moich rozterek. Za miesiąc może podam Wam główne wady i zalety rattanu! Bez odbioru, Keer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 24.11.2003 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Czekamy, czekamy...Mnie się też marzą takie rattanowe drzwi w gaderobie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 25.11.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2003 Drzwi lamelkowe są szczelne (choć wyglądają jak drzwi ażurowe), które umożliwiają przepływ powietrza.Takie rozróżnienie stosuje w nazewnictwie Classen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keer 13.12.2003 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2003 Zgodnie z obietnicą opisuje finał moich "poszukiwań pomysłu na szafę wnękową"... Szafa jest!!! Jest śliczna, szybciutko zrobiona (ok. 2-3 godzin z wniesieniem gratów na początek i zamieceniem pyłków na koniec ), pięknie pachnie (to chyba kwestia tego rattanu), mieści mnóstwo szpargałów, o które cały czas się obijałam (choć wcale nie jest duża: szer. 140 cm) itp. ... Kolor GOLDOS, rattan naturalny. Cały czas (czekając na dzień montażu) obawiałam się efektu i swojej własnej marudnej natury :twisted: Ciągle mam też lekkie obawy co do bieli drzwi - już widzę oczami wyobraźni: flamastry, rączki upaciane keczupem, zabłocone kółka rowerowe itp. Postanowiliśmy jednak, że nie ma co się stresować i "w razie czego przemalujemy w kwiatki" (chyba farbą akrylową - jak coś - to będę pisać o wsparcie ) Życzę odwagi wszystkim planującym szafy wnękowe!!! Pozdrawiam, Keer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts