Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi szafy wn?kowej (p?yta, ratan, listewki-lamelki)?

Keer

Recommended Posts

Lada dzień chcemy zamawiać szafę wnękową do przedpokoju. Marzą mi się tam drzwi z listwek czyli tzw. lamelkowe, jednak projektanci-doradcy twierdzą, że to zły patent:

- nikt nie zrobi, bo nie mają w ofercie

- nic nie gwarantują, bo takie drzwi sie wypaczą itp.

Może to naiwność, ale podglądam tak wykończone szafy na filmach, w czasopismach i łudzę się, że to jednak realne. Mam nawet opis jak samodzielnie takie drzwi wykonać z półproduktów typu Obi, Leroy itp. Oczywiście za nic, żadne z nas się za to niż zabierze - ale to dodało mi nadziei...

Mam wrażenie, że firmy po prostu promują systemy suwane (takie moje wymarzone drzwi byłyby otwierane, a może nawet "łamane w połowie") i nie chcą zabierac się za drzwi otwierane. Ale może się mylę...

Czy macie takie drzwi w swojej lub znajomej szafie? :)

Co sadzicie o takim pomyśle (może ma podstępne wady typu wchodzący kurz itp.)?

czy znacie firmę, która wykonuje taka zabudowę?

Będę bardzo wdzięczn za info!!!

Pozdrawiam, Keer

PS: Jeżeli taki temat już jest gdzieś opisany, to serdecznie proszę o odnośnik - pomimo dłuższych poszukiwań nie udało mi się nic znaleźć :cry:

Marbo - juz (czyli zaraz po informacji z forum) sprawdziłam w classen i nawet do nich napisałam... trochę niewymiarowe... ale zobaczymy co mi napiszą ...

Skorpionka chyba takiej informacji było mi trzeba, żeby się "oduroczyć"

Dzięki wszystkim! Chodziałam z tym jak z jajkiem nie mogąc się zdecydować, a tu myk-myk i wiem o 200% więcej!!!

Jeszcze raz dziękuje! :p

Keer

jak kilka lat temu zaczynalismy wpolne zycie to moj maz zrobil sam meble i uzyl wlasnie takich drzwiczek. Nie wiem jak w kuchni, ale w reszcie mieszkania sprawuja sie napawde dobrze. Szafa wyszla tak ladnie, ze po 5 latach dalej stoi. I nic sie nie wypacza. Czyszcze ja baardzo rzadko i to tylko przy uchwytach. Jedyne co zle wspominam to lakierowanie tych szczebelkow, cieniutkim pedzelkiem, jeden po drugim, wrrr.

Krzysio, a czym kleiłeś tą tapetę do płyty, i jak rozwiązałeś problem narożników (taka tapeta jest dość sztywna). Ja też miałam taki pomysł, w przedpokoju mam tapetę szklaną i taką chcialam mieć na drzwiach szafy, ale wykonawca się zbiesił i wybił pomysł z głowy... a może jeszcze do tego pomysłu wrócę...

Kleilem (a wlasciwie dostarczylem klej) klejem do tapety z wlokna zdaje sie Beckersa (gotowym) - byl w Castoramie obok tapet ;). Jak wspomnialem zeby klej lepiej trzymal wykonawca zaproponowal tania plyte wiorowa nielaminowana.

Krawedzie boczne drzwi sa wykonczone profilami aluminiowymi "L".

Wyglada swietnie!

I znowu zadaliście mi klina :evil:

A już się stopniowo żegnałam za pomysłem "listewkowym" - i co teraz?

Pytanie - jak takie drzwi zdobyc do naszej szafy (przyszłej) o wymiarach 140 na 256,4 :wink:

Skoro producent całej zabudowy marudzi, a nikt z moich domowników (tak chyba będzie najzręczniej napisać) takich sztuczek nie potrafi robić...

Mogłabym pogłówkować i kupić, a najlepiej poszukac firmy, któa nie marudzi tylko doradza i wstawia coś wymarzonego, ale sensownego...

Co radzicie?

Pozdr. Keer

Cześć, to ja też się podczepię pod ten wątek, może ktoś coś podpowie- mi marzą się drzwi szafy "schowane" czyli pomalowane na ten sam kolor, co ściany - i tu mam jeszcze nadzieję, że nie będzie kłopotu. Ale w przedpokoju chcę mieć też boazerię, niewysoko, 1m, może mniej i zastanawiam się czy to jest wykonalne, tzn przyklejenie boazerii do drzwi szafy (w końcu to mała pow) nie wiem tylko ja zachowa się boazeria płycinowa - na razie jeszcze nie gadałam o tym ze stolarzem.

Drugi jeszcze bardziej szalony pomysł to nalejenie lub umocowanie w inny sposób na skrzydle szafy (lustrze) JMComandora ramy z drewna- bo te ich obramowania firmowe są okropne - ale tu jestem pewna, że będzie ciężko- ale co tam- jeden dziwny pomysł odważyłam się zaproponować i jest- może tym razem też tak będzie.

A i jeszcze parę uwag zasłyszanych o systemie drzwi suwanych- jest to wygoda, ale dla stolarza, jeżeli lubi montować gotowe systemy. Ma to też oczywiście swoje plusy, kiedy szafa jest długa i nie ma miejsca na otwarte drzwi.

Ale mimo wszystko lepiej wygląda płaszczyzna szafy bez uskoków (chyba, że jest jakiś pomysł aranżacyjny) kurzy się nawet ze "szczoteczkami" (to akurat wiem z doświadczenia) i na dodatek zajmuje więcej miejsca - bo trzeba doliczyć szerokość szyny. Zatem uważam, że tam, gdzie się da, warto robić tradycyjne drzwi.

Pozdr.

Gośka

I znowu zadaliście mi klina :evil:

A już się stopniowo żegnałam za pomysłem "listewkowym" - i co teraz?

Pytanie - jak takie drzwi zdobyc do naszej szafy (przyszłej) o wymiarach 140 na 256,4 :wink:

Skoro producent całej zabudowy marudzi, a nikt z moich domowników (tak chyba będzie najzręczniej napisać) takich sztuczek nie potrafi robić...

Mogłabym pogłówkować i kupić, a najlepiej poszukac firmy, któa nie marudzi tylko doradza i wstawia coś wymarzonego, ale sensownego...

Moze zadzwon bezposrednio do producenta tych drzwiczek? Mysle, ze zrobiliby Ci gotowe na wymiar, jaki Ci odpowiada. Albo w zaprzyjaznionym sklepie sie umow.

Wg mnie lamelki w garderobie to swietny pomysl, nawet po zimie ubrania w szafie nie maja brzydkiego zapachu, bo caly czas "sie wietrza" a jak dasz lamelkami w dol, to nie bedzie sie kurzylo.

Powinnam to pisac chyba w dziale psychologicznym! :wink:

Jestem paskuda :evil:

Zawsze tak długo sie zastanawiam, rozważam, anlizuje, trawie itp., że teraz "rzutem na taśmę" zamówiłam drzwi rattanowe.

Za to w takim sympatycznym jasnym kolorze (będzie więcej mycia :D ), żeby jakos powetowac sobie lamelki... :D

Uznałam, że starczy już tego czekania nad górą przedmiocików, ciuszków, wieszaczków, kartoników itd. Wszystko buch do szafy, zasunąć i po sprawie! Nic to, że nie do końca takie jak wymarzyłam, ale nie mam sił na ustalanie terminów, wymiarów, zawiasów, kolorów, lakierów...

Chyba dorastam... :lol:

Z góry przepraszam wszystkich za wywody nie do końca związane z tematem - chciałam jednak podac Wam "wynik" końcowy moich rozterek.

Za miesiąc może podam Wam główne wady i zalety rattanu!

Bez odbioru, Keer

• 3 weeks później...

Zgodnie z obietnicą opisuje finał moich "poszukiwań pomysłu na szafę wnękową"... :)

Szafa jest!!!

Jest śliczna, szybciutko zrobiona (ok. 2-3 godzin z wniesieniem gratów na początek i zamieceniem pyłków na koniec :) ), pięknie pachnie (to chyba kwestia tego rattanu), mieści mnóstwo szpargałów, o które cały czas się obijałam (choć wcale nie jest duża: szer. 140 cm) itp. ...

Kolor GOLDOS, rattan naturalny.

Cały czas (czekając na dzień montażu) obawiałam się efektu i swojej własnej marudnej natury :twisted:

Ciągle mam też lekkie obawy co do bieli drzwi - już widzę oczami wyobraźni: flamastry, rączki upaciane keczupem, zabłocone kółka rowerowe itp.

Postanowiliśmy jednak, że nie ma co się stresować i "w razie czego przemalujemy w kwiatki" :)

(chyba farbą akrylową - jak coś - to będę pisać o wsparcie :) )

Życzę odwagi wszystkim planującym szafy wnękowe!!! :)

Pozdrawiam, Keer