Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakiej wysokości montować TV

Recommended Posts

Na jakiej wysokości najlepiej zamontować na ścianie telewizor plazmowy.

Jak macie u Sebie.

Wymyśliłem sobie że zrobię przepust na kable zatynkowany w ścianie od telewizora do reszty sprzętu audio żeby nie było widać wiszących kabli.

Dół przepustu będzie na wysokości gniazdek elektrycznych. Nie wiem jak zakończyć górę najlepiej jak góra była by na środku za telewizorem.

to zrób ten kanał instalacyjny w górze zakryty, zatynkowany narazie, jak przyjdzie do wieszania tv to sobie tylko na żądanej wysokości robisz dziurę i puszczasz kabelki (ja mam zamiar tak zrobić, na wykończonej ścianie przystawię sobie tv i zobaczę jak będzie idealnie)

środek ekranu na wysokości przedłużenia wzroku oglądającego - to najlepsze usytuowanie, inaczej wychodzi siedząc, inaczej w bujanym fotelu :p czy w pozycji półleżącej

poniżej - troszkę gorsze ale do przyzwyczajenia się

dużo powyżej - dla mnie tragedia - zadzieranie wzroku jest meczące :( i niestety tak mam hmmm... miałem u siebie

środek ekranu na wysokości przedłużenia wzroku oglądającego - to najlepsze usytuowanie, inaczej wychodzi siedząc, inaczej w bujanym fotelu :p czy w pozycji półleżącej

poniżej - troszkę gorsze ale do przyzwyczajenia się

dużo powyżej - dla mnie tragedia - zadzieranie wzroku jest meczące :( i niestety tak mam hmmm... miałem u siebie

Tylko muszę jakąś średnią rodzinną wyciągnąć wysokości wzroku :lol:

Cześć

Ja u siebie zrobiłem 2 kanały 6 cm szerokości każdy. W jednym będzie przewód prądowy, a wdrugim przewody do podłączenia tv. Co do wysokości to środek tv będzie na wysokości oczu osoby siedzącej.

Pozdrawiam,

Radek

Ja mam ochotę zatynkować prostokątną rurę wentylacyjną 100x55mm z dwoma kolankami 90st na dole i górze i przez nią puścić wszystkie kable tzn zasilający i reszta

• 2 weeks później...

Jak macie u Sebie.

(...)

Co prawda nie plazmowy tylko LCD - ale może ci się przyda :lol: - Bravia 46 cali - 1 metr od podłogi - dolna krawędź telewizora .

I co nie jest za nisko przy takich gabarytach

Jak macie u Sebie.

(...)

Co prawda nie plazmowy tylko LCD - ale może ci się przyda :lol: - Bravia 46 cali - 1 metr od podłogi - dolna krawędź telewizora .

I co nie jest za nisko przy takich gabarytach

Absolutnie - jest w sam raz - siedząc w salonie w fotelu opierając głowę na oparciu tegoż obraz telewizora mam na poziomie wzroku - nie muszę podnosić głowy oglądając telewizor .

/ Początkowo zamontowałem uchwyt na ścianie tak że dolna krawędź telewizora była na wys ca 1,30 m - było to zdecydowanie za wysoko - przede wszystkim żona się skarżyła że siedząc na kanapie musi unosić głowę ... - więc obniżyłem na 1 m - teraz jest optymalnie /.

Wysokość powieszenia telewizora chyba też zalezy od odległości z jakiej będziemy na niego patrzeć. Jeżeli ktoś będzie oglądał z 2-3 m to faktycznie umieszczenie go na wysokości 1,5 metra może być niekomfortowe, ale jak bedzie się na tak zaiwszony telewizor patrzyło z 4-7 m to juz odczucie może być zupełnie inne. Ja się jeszcze buduje więc ten temat przede mną ale w wizualizacji z romieszczonymi melblami - jaką sobie zrobiłem - TV ma dolną krawędź na 120-130 cm a będzie oglądany z odległości ok 4,5 (kanapa) lub ok 6-6,5m jadalnia. Mam nadzieje, że to nie będzie za wysoko. Dodatko za taka podwyższoną wysokością u mnie akurat przemawia fakt, że patrząc w TV z jadalni to na "lini strzału" mam właśnie kanape, więc jakby TV był zbyt nisko to osoba siędząca na kanapie by przysłaniała głową oglądającym z jadalni.

Natomiast w sypilani jak ktoś planuje TV który dodatkowo będzie na wprost łóżka to zdecydowanie polecam umiścić go wyżej. Moi rodzice w sypialni mają TV na wysokości ok 1,6m i z pozycji leżącej ogląda się go duzo wygodniej niż jak był niżej - bo kiedys był.