Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PRZECINARKA DO GLAZURY - JESLI MOŻECIE - DORADZCIE

Recommended Posts

Szanowni Forumowicze,

mam "grande problema". Chciałbym kupić elektryczną przecinarkę do glazury ale nie mogę sie zdecydować jaka.

Czy z wózkiem (piła stoi a przesuwany jest element cięty), czy z ruchomą piłą (element cięty lezy a przesuwam piłę) ??

Pytałem tu i ówdzie i zdania są podzilone.

Proszę - pomóżcie, jakie są wady i zalety tych dwóch rozwiązań.

Chciałbym przeznaczyć na to cudo jakieś 1500zł.

Z gory dziekuję

Pozdrawiam

osobiście używam dedrę z posuwem wózka z silnikiem i tarczą... ot taką (wyjątkowo) z castoramy,,, Jak na razie wystarcza. Problem z cięciem płytek o długości powyżej 60 cm. Trzeba sobie wtedy radzić "sposobem" ;)

WAŻNE: na "dzień dobry" założyłem tarczę diamentową Nortona. Droga jak cholercia (coś koło 210 pln) ale przyjemność pracy nieoceniona ;) Przy cięciu skosów (naroży) nie ma mowy o "ściąganiu" tarczy na zewnątrz. Oczywiście standardową tarczą (tą z kompletu) też da się ciąć, ale to nie to. Płytki paradyża Naturale (chyba taka nazwa) na pewno nie przetnie. Norton poradził sobie bezproblemowo.

Ale pytanie było o przecinarkę... Jak ja kupowałem to rozglądałem się za sprzętem za 600-900 pln . W tym przedziale oglądałem dwa typy - o których pisze autor wątku. Te z ruchomym stołem jakoś mnie nie przekonywały z prostego powodu. Stół ten (ruchomy) wydawało się jakby miał luzy na boki, co w przypadku cięcia skosów nie jest raczej wskazane.

Jak już sobie kupisz przecinarkę to uczulam na zachowanie odpowiedniego poziomu wody do chłodzenia ;)