basieczka 20.11.2003 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Zaczynamy powoli sprzątac po budowie - chociaz ostatnie prace wykończeniowe jeszcze trwają. Czy ktoś ma doświadczenie z usuwaniem taśmy malarskiej z drewnianych parapetów i drewnianych okien? Tragedia - nie zrobiliśmy tego od razu- i teraz nic nie pomaga - zostaje klej i resztki taśmy. Próbowałam delikatnie octem - ale nic ne daje, gdzieś na formu było o maśle - ale to bardzo długo trwa... Może ktoś ma "złoty środek"??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patlinka 20.11.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Dołączam do pytania Basieczki, jak usunąć z szyb ślady po taśmie klejącej ?? Próbowałam różnymi środkami, ostatnio nawet delikatnie rozpuszczalnikiem i nic... zostaje ślad.Pomóżcie, może jest jakiś sposób. Pozdrowienia,Paulinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 20.11.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Taśm malarskich należy się z ram szybko pozbywać. Inaczej "wulkanizują" się z powierzchnią podkładu. Zwłaszcza jeśli są one przyklejone na zewnetrznych ramach okien i wystawione na działanie promieni słonecznych. O tym wszystkim uświadomili mnie tynkarze od ocieplenia. Potrafili nawet 2 razy dziennie oklejać okna (przed położeniem podkładu oraz przed nałożeniem akrylu) tylko po to by zminimalizować czas kontaktu taśmy z drewnem ramy. Ale cóż w Waszym przypadku "mleko już się rozlało" . Spróbujcie zastosować terpentynę. Na początek na jakimś "ukrytym" kawałku ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 20.11.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 patlinkaspróbuj "mleczkiem" typu Cif - zawarta w nim substancja ścieralna może ułatwi pozbycie się kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Zapomniana 20.11.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Też tak mam. Radzili malować powtórnie okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 20.11.2003 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Ja bez problemów usunęłam takie ślady na drewnianych oknach zwykłą naftą kosmetyczną kupioną w aptece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patlinka 20.11.2003 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Marbo, ewusia Dzieki Bede probowac w najblizszym czasie. Naftą z mleczkiem, zeby było skuteczniej Zawiadomie o efektach. Pozdrowionka, Paulina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 20.11.2003 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 patlinka, może lepiej rób to naprzemiennie, z mieszanki nie wiadomo co powstanie. Mieszanka np. wybuchowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basieczka 20.11.2003 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Dzięki - będę próbować - mam nadzieję, że w końcu coś zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 20.11.2003 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Wszystkie kleje z tasm klejacych doskonale usuwa sie spirytusem,moze byc denaturat,jednak nalezy uwazac na ramy okienne,zeby nie powstaly niebieskie zacieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 20.11.2003 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 ... to trzeba wcześniej przez bułkę przesączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 20.11.2003 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Ślady z kleju rozpuśzcza benzyna (najlepiej ekstrakcyjna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 21.11.2003 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 Tez juz bym chciała być na tym etapie! Justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 22.11.2003 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2003 zdecydowanie najlepszym srodkiem jest posmarowanie miejsc masłem i poczekanie min 12 godz...zejdzie. bez jakiegokolwiek ryzyka zniszczenia parapetów lub okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts