ifka13 07.05.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 może głupie pytanie, ale liczę zapotrzebowanie na bloczki (BK24x24x59 SOLBET biały gładki) i brakuje mi do pełnej wysokości 19 cm do uzyskania wymiarowej wysokości pomiaeszczenia, i pasowało by mi na ostatnią warstwę włożyć bloczek o szerokości 18cm na płasko, wymiarowo będzie pasować, ale co z wytrzymałością? Jeżeli by się tak dało, to bym uniknął cięcia ostatniej warstwy o te 5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 07.05.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 beton komórkowy to materiał jednorodnynie ma znaczenia kierunek ułożenia bloczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.05.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 beton komórkowy to materiał jednorodny nie ma znaczenia kierunek ułożenia bloczkaprzeciwnie - nalezy go murowac w takiej samej pozycji w jakiej przechodził proces napowietrzania i autoklawizacji /kształt pęcherzyków powietrznych tworzących sie w okresie spieniania/gazowania/ ma znaczenie dla wytrzymałości/ w pozycji "na płask" wytrzymałośc na sciskanie jest mniejsza p.s. co tez nie oznacza, ze po połozeniu na scianie pustaka "na płask" dom sie zawali ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 07.05.2009 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 w takim razie w jakim kierunku mają byc te pęcherzyki, bo bloczki mam bałe jak śnieg i bez żadnych pióro-wpustów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.05.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 te występujące w moich stronach mają spod i góre - gładkie boki bardziej chropowate - ja po tym rozpoznaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 07.05.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 beton komórkowy to materiał jednorodny nie ma znaczenia kierunek ułożenia bloczkaprzeciwnie - nalezy go murowac w takiej samej pozycji w jakiej przechodził proces napowietrzania i autoklawizacji /kształt pęcherzyków powietrznych tworzących sie w okresie spieniania/gazowania/ ma znaczenie dla wytrzymałości/ w pozycji "na płask" wytrzymałośc na sciskanie jest mniejsza p.s. co tez nie oznacza, ze po połozeniu na scianie pustaka "na płask" dom sie zawali ... Czy producent informuje o tym jak ma być ułożony pustak. Chyba nie. Skoro by tak było to chyba byłby kierunek układanie bo pustak nie spełniałby wymagań technicznych. To moje zdanie. Ale może masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 07.05.2009 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 rozmawiałem z doradca technicznym SOLBETU, powiedział, ze nie ma znaczenia ułożenie pustaków, materiał jest homogeniczny w całej objętości, dodał tylko, żeby warstwe z płytek o mnijeszych wymiarach ( w tym wypadku wysokości) ułożyć pod ostatnią najwyższą warstwą w murze, żeby ta warstwa na której ma opirzeć się wieniec była normalnie wymiarowaw takim razie przystępuję do liczenia na nowo;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.05.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Czy producent informuje o tym jak ma być ułożony pustak. Chyba nie... zgadza sie - nie spotkałem aby jakiś "doradca techniczny" /człowiek przyuczony na ogól do zawodu na krótkim kursie/ czy sprzedawca informował o tym - zresztą murarze radza sobie z tym dobrze bez "doradcy" natomiast w wiem, ze uczą o tym w szkołach o kierunku prefabrykacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 07.05.2009 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 acha i dodał jeszcze żeby zazbroić mur pod ostatnią warstwa pod oknem jaką siataką w fudze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.05.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 tu miał racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 07.05.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 brzoza ma rację,wytrzymałość na ściskanie zależna jest nie tylko od gęstości objętościowej,czy stopnia zawilgocenia,ale i kierunku zgniatania w stosunku do kierunku "wyrostu" masy w formie.Dlatego też producent krojąc bloki masy zachowuje/uwzględnia ten kierunek,czyli jeśli krojenie masy odbywa się z obrotem 90' to po pokrojeniu wraca z powrotem do poziomu. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts