Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ukształtowanie terenu

Recommended Posts

Jeżeli to 20- 30 cm to można. Jeżeli więcej to niestety trzeba mieć zgodę starostwa na podniesienie terenu, bo to zmienia stosunki wodne i coś tam jeszcze.

Jeżeli działki obok pozostaną niżej to może być problem z sąsiadami. Ja podnosiłam ok. 40 cm i już pojawiły się protesty.

Niestety darmowej ziemi łatwo nie zdobędziesz, a koszty transportu są ogromne.

Mam na oku działkę, która jest obniżona w stosunku do drogi i ma łagodny spad ku końcowi działki. Dom powinien być wyniesiony przynajmniej na równi z drogą prawda? Jak zniwelować ten spad? Czy trzeba nawieźć ziemi?

Ja mam dzialke 150m szeroka i 35m "gleboka" i na tej dlugosci 35m mam spadek jakies 5-6m. Wszystko zalezy co jest nizej! Ja mam dalej podobny spad, splywajaca woda poleci wiec nizej - szczegolnie ze jakies 200-300m nizej jest jakis rowek melioracyjny ktory splywa pareset metrow dalej do rzeki :)

Jezeli natomiast dzialka bedzie w dolinie i z wszystkich stron bedzie na Ciebie napierac woda opadowa - to marnie widze posadawianie tam domu :(

Jeżeli to 20- 30 cm to można. Jeżeli więcej to niestety trzeba mieć zgodę starostwa na podniesienie terenu, bo to zmienia stosunki wodne i coś tam jeszcze.

Jeżeli działki obok pozostaną niżej to może być problem z sąsiadami. Ja podnosiłam ok. 40 cm i już pojawiły się protesty.

Łetam - ja mam podloge 2m ponizej terenu drogi (droga 16m od domu). A co do ziemi i transportu - naprawde nawet pewnie nie wiesz ile dookola Ciebie duzych inwestycji powstaje i kierbud glowi sie i wyrywa wlosy z glowy co zrobi z ta ziemia:)

Z tym podnoszeniem to tez nie do konca prawda - jezeli nie zaklocisz stosunkow wodnych to mozesz podnosic. Ja mam spadek w jednym kierunku i poprostu "przesuwam" skarpe troche dalej - woda jak splywala tak nadal splywac bedzie. A podnosze w najnizszym punkcie teren o jakies 3m. Przy czym podnosze czesc ktora ma w sumie jakies 2000m2 (20 ar). Poki co mam przywiezione ~500 duzych wywrotek, ZA DARMO!! Dla chcacego nic trudnego ;-)

pozdr.

Łetam - ja mam podloge 2m ponizej terenu drogi (droga 16m od domu). A co do ziemi i transportu - naprawde nawet pewnie nie wiesz ile dookola Ciebie duzych inwestycji powstaje i kierbud glowi sie i wyrywa wlosy z glowy co zrobi z ta ziemia:)

Z tym podnoszeniem to tez nie do konca prawda - jezeli nie zaklocisz stosunkow wodnych to mozesz podnosic. Ja mam spadek w jednym kierunku i poprostu "przesuwam" skarpe troche dalej - woda jak splywalatak nadal splywac bedzie. A podnosze w najnizszym punkcie teren o jakies 3m. Przy czym podnosze czesc ktora ma w sumie jakies 2000m2 (20 ar). Poki co mam przywiezione ~500 duzych wywrotek, ZA DARMO!! Dla chcacego nic trudnego ;-)

pozdr.

Ad czerwone. On się głowi raczej nad tym - jak - ładnie opisać w papierach taki manewr:

w przestępczym porozumieniu z kierowcami wywalać ziemię jak najbliżej i za darmo,

a w rozliczeniach z inwestorem - wywalać ziemię tak z 50 km od budowy

i płacić za to....

tak że na ogół taki kierownik bardzo lubi gdy ktoś do niego przyjdzie

i poprosi w wrzucenie na swoje pole kilkunastu wywrotek urobku z wykopów....

oczywiście taki kierownik i kierowcy to ludzie bardzo doświadczeni :o

w postępowaniu z ludźmi i jak oceni że trafił na jelonka to każe mu

jeszcze zapłacić za tą ziemię trochę....