EdytB 07.05.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Mam na oku działkę, która jest obniżona w stosunku do drogi i ma łagodny spad ku końcowi działki. Dom powinien być wyniesiony przynajmniej na równi z drogą prawda? Jak zniwelować ten spad? Czy trzeba nawieźć ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytB 07.05.2009 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 proszę o porady ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 07.05.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 ja mam odwrotnieod drogi działka idzie w górędom będzie wyżej niż drogamuszę nasypać od drogi do domu, by zniwelowac nieco spadek, no i podjazd do garażu by był mniejszy/niższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 07.05.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Jeżeli to 20- 30 cm to można. Jeżeli więcej to niestety trzeba mieć zgodę starostwa na podniesienie terenu, bo to zmienia stosunki wodne i coś tam jeszcze. Jeżeli działki obok pozostaną niżej to może być problem z sąsiadami. Ja podnosiłam ok. 40 cm i już pojawiły się protesty.Niestety darmowej ziemi łatwo nie zdobędziesz, a koszty transportu są ogromne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.05.2009 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Mam na oku działkę, która jest obniżona w stosunku do drogi i ma łagodny spad ku końcowi działki. Dom powinien być wyniesiony przynajmniej na równi z drogą prawda? Jak zniwelować ten spad? Czy trzeba nawieźć ziemi? Ja mam dzialke 150m szeroka i 35m "gleboka" i na tej dlugosci 35m mam spadek jakies 5-6m. Wszystko zalezy co jest nizej! Ja mam dalej podobny spad, splywajaca woda poleci wiec nizej - szczegolnie ze jakies 200-300m nizej jest jakis rowek melioracyjny ktory splywa pareset metrow dalej do rzeki Jezeli natomiast dzialka bedzie w dolinie i z wszystkich stron bedzie na Ciebie napierac woda opadowa - to marnie widze posadawianie tam domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.05.2009 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Jeżeli to 20- 30 cm to można. Jeżeli więcej to niestety trzeba mieć zgodę starostwa na podniesienie terenu, bo to zmienia stosunki wodne i coś tam jeszcze. Jeżeli działki obok pozostaną niżej to może być problem z sąsiadami. Ja podnosiłam ok. 40 cm i już pojawiły się protesty. Niestety darmowej ziemi łatwo nie zdobędziesz, a koszty transportu są ogromne. Łetam - ja mam podloge 2m ponizej terenu drogi (droga 16m od domu). A co do ziemi i transportu - naprawde nawet pewnie nie wiesz ile dookola Ciebie duzych inwestycji powstaje i kierbud glowi sie i wyrywa wlosy z glowy co zrobi z ta ziemia:) Z tym podnoszeniem to tez nie do konca prawda - jezeli nie zaklocisz stosunkow wodnych to mozesz podnosic. Ja mam spadek w jednym kierunku i poprostu "przesuwam" skarpe troche dalej - woda jak splywala tak nadal splywac bedzie. A podnosze w najnizszym punkcie teren o jakies 3m. Przy czym podnosze czesc ktora ma w sumie jakies 2000m2 (20 ar). Poki co mam przywiezione ~500 duzych wywrotek, ZA DARMO!! Dla chcacego nic trudnego pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.05.2009 03:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Jeżeli to 20- 30 cm to można. Jeżeli więcej to niestety trzeba mieć zgodę starostwa na podniesienie terenu, bo to zmienia stosunki wodne i coś tam jeszcze. Jeżeli działki obok pozostaną niżej to może być problem z sąsiadami. Ja podnosiłam ok. 40 cm i już pojawiły się protesty. Niestety darmowej ziemi łatwo nie zdobędziesz, a koszty transportu są ogromne. Łetam - ja mam podloge 2m ponizej terenu drogi (droga 16m od domu). A co do ziemi i transportu - naprawde nawet pewnie nie wiesz ile dookola Ciebie duzych inwestycji powstaje i kierbud glowi sie i wyrywa wlosy z glowy co zrobi z ta ziemia:) Z tym podnoszeniem to tez nie do konca prawda - jezeli nie zaklocisz stosunkow wodnych to mozesz podnosic. Ja mam spadek w jednym kierunku i poprostu "przesuwam" skarpe troche dalej - woda jak splywalatak nadal splywac bedzie. A podnosze w najnizszym punkcie teren o jakies 3m. Przy czym podnosze czesc ktora ma w sumie jakies 2000m2 (20 ar). Poki co mam przywiezione ~500 duzych wywrotek, ZA DARMO!! Dla chcacego nic trudnego pozdr. Ad czerwone. On się głowi raczej nad tym - jak - ładnie opisać w papierach taki manewr: w przestępczym porozumieniu z kierowcami wywalać ziemię jak najbliżej i za darmo, a w rozliczeniach z inwestorem - wywalać ziemię tak z 50 km od budowy i płacić za to.... tak że na ogół taki kierownik bardzo lubi gdy ktoś do niego przyjdzie i poprosi w wrzucenie na swoje pole kilkunastu wywrotek urobku z wykopów.... oczywiście taki kierownik i kierowcy to ludzie bardzo doświadczeni w postępowaniu z ludźmi i jak oceni że trafił na jelonka to każe mu jeszcze zapłacić za tą ziemię trochę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts