teco 07.05.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 prosze o odpowiedz, czy taki proces jest mozliwy: - kupuje dzialke ze znajomym na spolke - budujemy dom jednorodzinny z dwoma lokalami mieszkalnymi (robimy taki projekt, aby byla jedna linia rozgraniczajaca te dwa lokale) - po postawieniu fundamentow chcemy zniesc wspolwlasnosci, a tym samym zamienic jedno pozwolenie na budowe na dwa pozwolenia - tak aby kazdy budowal swoja czesc domu osobno - wyniku podzialu powstala by linia rozgraniczajaca nowe dzialki dokladnie w polowi, i przecinalalby ten 1 dom na pol, czyniac z niego dwie polowki blizniaka czy taki proces jest mozliwy zawsze?co w sytuacji, kiedy plan zagospodarowania nie pozwala dzielic na dzialki budowlane mniejsze niz 900m, a w wyniku podzialu kazda mialaby np: 700m ?(ponadto plan zagospodarowania pozwala budowac tylko domy jednorodzinne) czy ktos robil podobny manewr?przeszukalem internet i odpowiedzi sa sprzeczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piero 09.06.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 witam,my budujemy podobnie pod WarszawąPlan zagospodarowania określa minimalną działkę na 900 m2 i dopuszcza domy jednorodzinne. Nasza działka ma 1200 m2 - po podzile będzie miała 2x 600m.Budujemy dom jednorodzinny dwulokalowy (nie bliźniak) - od bliźniaka różni się chyba tylko tytułem na projekcie (projekt z dwoma budynkami połączonymi ze sobą wspólną ścianą garażową). Na stronach np. Archonu są dwa zdania na temat róznic pomiędzy bliźniakami a domami jednorodzinnymi dwulokalowymi. Trzeba tylko sprawdzić czy plan zagospodarowania nie ma wymienionych jako wymagane domów jednorodzinnych jednolokalowych, jak jest np. w Strzeniówce. Wtedy nie ma raczej możliwości podziału w przyszłości takiej działki. Obecnie mamy wylane fundamenty. W gminie mówią, że możemy wnioskować o podział po stanie surowym, choć będziemy próbować, trochę wcześniej.Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.06.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Nikt nie ma prawa ingerować w sprawy własnościowe – w tym przypadku podziału (wyodrębnienia) we współwłasności, bo MPZP mówi o podziale działek „pod zabudowę”, a nie o działkach zabudowanych. Ale, może być problem z uzyskaniem nowego pozwolenia na budowę, bo czeka Was procedura „od nowa”. Inaczej mówiąc, im bardziej zaawansowana budowa, tym „schody” mniejsze. W dużej mierze zależy to od „przychylności” urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 10.06.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Można. Ja tak zrobiłam i mam się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 10.06.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Pozwolenie na budowę mam na działke przed podziałem - byłem jej współwłaścicielem, później nastąpił podział działki i zniesienie współwłasnosci. Dotyczyło to najbliższej rodziny. Dalej buduję na "starym pozwoleniu" i jak będę dom oddawał, to zobaczę, czy potrzebne będzie pozwolenie zamienne, bo zmienił się tylko numer działki. W Twoim przypadku radziłbym się dowiedzieć, jakie będą koszty zniesienia współwłasności, w zależności od zaawansowania budowy (taksa notarialna, podatki, wpisy w księgi) - bo jak piszesz, nie jesteście najbliższą rodziną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts