Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejazd przez rzeczkę. HELP !!!

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam poważny problem. Mianowicie, aby dostać się do posesji muszę przedostać się przez rzeczkę. Od brzegu do brzegu jest około 3-4 m. Nie wiem jak zrobić przejazd, aby nie wydać na to olbrzymich pieniędzy. Mostek kosztowałby około 80 tyś. a przepust skrzynkowy około 40 tyś. Znacie może jakiś sposób, żeby zrobić to taniej? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam[/img]

Witam serdecznie.

Mam poważny problem. Mianowicie, aby dostać się do posesji muszę przedostać się przez rzeczkę. Od brzegu do brzegu jest około 3-4 m. Nie wiem jak zrobić przejazd, aby nie wydać na to olbrzymich pieniędzy. Mostek kosztowałby około 80 tyś. a przepust skrzynkowy około 40 tyś. Znacie może jakiś sposób, żeby zrobić to taniej? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam[/img]

Zależy od tego jak umocnione są brzegi. Nie wnikając w przepisy regulujące taką inwestycję najprostrze wydaje mi się wykonanie konstrukcji stalowej i oparcie na brzegach lub przygotowanych fundamentach.

Jeśli to ma być dla przejazdu samochodem to sytuacja jest bardziej skomlikowana.

Jeśli to ma być dla przejazdu samochodem to sytuacja jest bardziej skomlikowana.

Chodzi właśnie o dojazd samochodem.

Najprostszym sposobem jest kupić konstrukcję stalową ze złomu samochodu ciężarowego lub przyczepy i wylać z betonu przyczółki jest to solidne i tanie do 7 tyś

Rozumiem, że ustawiam taką konstrukję w poprzek rzeki na podwyższeniu i zalewam betonem, czy tak? Robiłeś już coś takiego, widziałeś jak się to sprawdza w rzeczywistości?

Rozumiem, że ustawiam taką konstrukję w poprzek rzeki na podwyższeniu i zalewam betonem, czy tak?

Wzdłuż.

A na poważnie to pomyśl że to samowola budowlana, i niestety jak ktoś doniesie to dosteniesz po uszach.

Szkoda kasy na samowole.

Jak dla mnie 4 metry do już spora rzeka a nie rzeczka, a to co muisz zrobić to most a nie przepust.

Rozumiem, że ustawiam taką konstrukję w poprzek rzeki na podwyższeniu i zalewam betonem, czy tak?

Wzdłuż.

A na poważnie to pomyśl że to samowola budowlana, i niestety jak ktoś doniesie to dosteniesz po uszach.

Szkoda kasy na samowole.

Jak dla mnie 4 metry do już spora rzeka a nie rzeczka, a to co muisz zrobić to most a nie przepust.

To nie tylko samowola budowlana ale i znamienity przykład kowalstwa artystycznego - rzeźba jak stopięćdziesiąt - i to jeszcze niebezpieczna dla zdrowia i życia .

Szkoda kasy na samowole.

Trochę przesadziłem z tą szerokością - w miejscu, które mnie interesuje rzeka ma niecałe 2 metry. Most nie wchodzi w rachubę, bo mnie po prostu na to nie stać.

Szkoda kasy na samowole.

Trochę przesadziłem z tą szerokością - w miejscu, które mnie interesuje rzeka ma niecałe 2 metry. Most nie wchodzi w rachubę, bo mnie po prostu na to nie stać.

Możesz podać trochę historycznych danych? Skąd taka sytuacja? Dom nowo wybudowany? Co było w planach? Co w przepisach? itp.

Nie jest to takie proste. Nie dość, że musi być odpowiedni projekt zatwierdzony przez Zarząd Dróg (chyba), to jeszcze musi być uprawniony nadzór – łącznie z kierownikiem budowy.

Pewnym rozwiązaniem w tym zakresie może być kupno gotowego mostu od wojska. Poszukaj, może znajdziesz np. w AMW. Oczywiście mam na myśli konstrukcję „stałą”.

Most taki posiada odpowiednie atesty i „dopuszczenia”.

Jeśli chodzi o mosty z wojska to są następujące:

pływające

składane (konstrukcja taka jak mostu Syreny w Warszawie)

towarzyszące (rozkładane z samochodu lub pojazdu gąsienicowego)

Jakie by nie były to i tak wymagają projektu.

Co do mostu towarzyszącego w wydaniu czołgowym:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/07/Bundeswehrmuseum_Dresden_68.jpg/450px-Bundeswehrmuseum_Dresden_68.jpg

a tu trochę informacji: http://www.amw.com.pl/zos_product_info.php?zos_products_id=9

AMW sprzedaje samo przęsło za 8tys.

No i trzeba by nauczyć się po takim czymś jeździć :D

aha jest trochę za długi bo ma 20m.

Widziałem tez kiedyś wydanie samochodowe na starze 660 SMT-1. Widziałem nawet jak ktoś sobie z czegoś takiego zrobił najazdowy kanał rewizyjny.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/39/SMT-1.jpg/594px-SMT-1.jpg

a tu opis

http://pl.wikipedia.org/wiki/SMT-1