Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murek pod ogrodzenie

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanko i prośbę...

Zamierzam samemu wykonać murek pod ogrodzenie z jednej strony z siatki,z drugiej z klinkieru.Taki murek należy zazbroić,ale jaką grubością stali,co ile strzemiona,jak głęboko wkopać się w ziemię,jak szeroki itp.

Proszę podeślijcie mi link z tematem z forum(sądze,że był on wielokrotnie już wałkowany),lub podsuncie odpowiedzi.

Przeszukiwanie forum to w moim przypadku tragedia,gdyż posiadam chyba najwolniejszy internet na świecie,więc proszę nie piszcie zdań typu"szukaczka nie boli" itp.Ja mam poprostu anemiczny internet.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Witam, według mnie :

- podmurówka nie przenosi jakichkolwiek znaczących obciążeń i zbrojenie jej według mnie nie ma sensu. No może sam wjazd

- głębokość - prawidłowo należało by poniżej granicy przemarzania gruntu, co powinno uchronić podmurówkę przed wszelkimi pęknięciami związanymi z wysadzaniem gruntu. To oznacza że trzeba kopać nawet i metr w ziemię a potem lać w to beton. Ja osobiście u siebie wykopałem na ok 0,6-0,7 metra, pod słupki klinkierowe głębiej. Szerokość - pomiędzy słupkami 20 cm, tam gdzie słupki 36 cm (słupki na półtorej cegły, cegła wystaje po 1 cm poza podmurówkę). U mnie pomiędzy słupkami będzie murowana jedna cegła na sztorc i będzie wystawać poza podmurówkę o 2 cm z każdej strony.

- tam gdzie będą murowane słupki włożyłem w świeżo zalaną podmurówkę po 4 druty fi12 . Po wymurowaniu słupka środek będzie zalany betonem. Podobno można tego nie robić bo słupek nawet pusty w środku ma wystarczającą sztywność aby na nim wieszać bramę, ale ja na wszelki wypadek zaleję.

- jeżeli linia ogrodzenia jest długa to pewnie warto było by zrobić jakąś kontrolowaną dylatację, ale tutaj zasad nie znam. Na oko dał bym co 15-20 metrów przerwę wypełnioną np. cienkim styropianem.

- najlepsza kolejność prac według mnie to najpierw wykopać cały rowek, następnie zabetonować słupki w odpowiednich rozstawach. Po zastygnięciu betonu szalunek nad ziemią i zalać całość najlepiej na raz. Jeżeli grunt to sypki piasek to sprawa się lekko komplikuje, w takich warunkach chyba łatwiej kombinować z jakimiś elementami prefabrykowanymi.

Tak to widzę