acerspacer 07.05.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Witam.Mam pytanko i prośbę...Zamierzam samemu wykonać murek pod ogrodzenie z jednej strony z siatki,z drugiej z klinkieru.Taki murek należy zazbroić,ale jaką grubością stali,co ile strzemiona,jak głęboko wkopać się w ziemię,jak szeroki itp.Proszę podeślijcie mi link z tematem z forum(sądze,że był on wielokrotnie już wałkowany),lub podsuncie odpowiedzi.Przeszukiwanie forum to w moim przypadku tragedia,gdyż posiadam chyba najwolniejszy internet na świecie,więc proszę nie piszcie zdań typu"szukaczka nie boli" itp.Ja mam poprostu anemiczny internet.Z góry dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 07.05.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 podłączam się pod pytanie i prośbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 07.05.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Witam, według mnie : - podmurówka nie przenosi jakichkolwiek znaczących obciążeń i zbrojenie jej według mnie nie ma sensu. No może sam wjazd - głębokość - prawidłowo należało by poniżej granicy przemarzania gruntu, co powinno uchronić podmurówkę przed wszelkimi pęknięciami związanymi z wysadzaniem gruntu. To oznacza że trzeba kopać nawet i metr w ziemię a potem lać w to beton. Ja osobiście u siebie wykopałem na ok 0,6-0,7 metra, pod słupki klinkierowe głębiej. Szerokość - pomiędzy słupkami 20 cm, tam gdzie słupki 36 cm (słupki na półtorej cegły, cegła wystaje po 1 cm poza podmurówkę). U mnie pomiędzy słupkami będzie murowana jedna cegła na sztorc i będzie wystawać poza podmurówkę o 2 cm z każdej strony. - tam gdzie będą murowane słupki włożyłem w świeżo zalaną podmurówkę po 4 druty fi12 . Po wymurowaniu słupka środek będzie zalany betonem. Podobno można tego nie robić bo słupek nawet pusty w środku ma wystarczającą sztywność aby na nim wieszać bramę, ale ja na wszelki wypadek zaleję. - jeżeli linia ogrodzenia jest długa to pewnie warto było by zrobić jakąś kontrolowaną dylatację, ale tutaj zasad nie znam. Na oko dał bym co 15-20 metrów przerwę wypełnioną np. cienkim styropianem. - najlepsza kolejność prac według mnie to najpierw wykopać cały rowek, następnie zabetonować słupki w odpowiednich rozstawach. Po zastygnięciu betonu szalunek nad ziemią i zalać całość najlepiej na raz. Jeżeli grunt to sypki piasek to sprawa się lekko komplikuje, w takich warunkach chyba łatwiej kombinować z jakimiś elementami prefabrykowanymi. Tak to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acerspacer 08.05.2009 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Tylko moje ogrodzenia będzie stało na tzw.szkodach górniczych i dlatego myślałem o zbrojeniu tego murka.CZESKI FILM... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts