Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeciekające ściany

dareks

Recommended Posts

Dom stoi w miejscu, w którym przeważają silne zachodnie wiatry. Zachodnia strona budynku została z zewnątrz częściowo otynkowana. Jednak wewnątrz domu na tynkach po każdym silniejszym deszczu

(np. 19-11-2003) pojawiają się mokre plamy w kształcie pustaków. Plamy te pojawiły sie w części otynkowanej jak i nieotynkowanej. Wg mnie woda przedostaje się przez fugi między pustakami ( porotherm 25 ). Woda przeszła przez tynk zewnętrzny? ( czy to możliwe?). Przecież nieotynkowane domy stoją i mam nadzieję, że nie mają tego kłopotu.

Czy położenie ocieplenia ( styropian, ale bez ostatniej warstwy - tynku ) zlikwiduje zjawisko?

Wydaje mi się, że sam udzieliłeś odpowiedzi na swoje pytanie, pisząc o częściowym otynkowaniu śćiany zachodniej.

Przyjrzyj się uważnie ścianie - jakie partie nie są otynkowane, lub na jakich wykonano tylko obrzutkę, tj pierwszą warstwę, nie kryjącą dokładnie powierzchni ściany.

Woda najpewniej przenika istniejącymi szczelinami, sączy się fugami i komorami pustaków, i w dogodnym dla siebie miejscu pojawia się wewnątrz.

Owszem, nieotynkowane domy stoją, lecz są one najczęściej z cegły, często pełnej, murowane na pełne spoiny i z wykończeniem fugi.

Uważam , że styropian powinien radykalnie poprawić sytuację. Jednak brak tynku zewnętrznego może nadal powodować jednostkowe sączenia, przy czym z powodu migracji wody nie będziesz w stanie jednoznacznie określić miejsca jej wpływu.

Ponadto zbyt długie wystawianie styropianu na promienie UV wywoła jego degradację (zmiana barwy na żółtawą, kruchość).

To nie są argumenty - ani za, ani przeciw. Każdy typ ściany jest dobry, jeśli jest wykonany starannie, i dobrany został z uwzględnieniem środowiska i warunków, w jakich ma pracować.

Jak zawsze decydująca jest jakość wykonania - dane katalogowe, a wielkości rzeczywiste to często przeciwstawne bieguny.

Ja się zdecydowałem na jednowarstwowy Porotherm 44 P+W, konsekwentnie wykonany od A do Z. Z wyboru jestem b. zadowolony, bo mam już przegląd kosztów 1 pełnego roku, z zimą włącznie.

Pozdrawiam

Napiszę tak: ściana szczytowa, zachodnia - na parterze otynkowana, na piętrze nie(piszę o tynkach zewnętrznych). Wewnąrz jest tynk na parterze i piętrze. Plamy pojawiają się zarówno na parterze (tynk - pustak - tynk ), jak i na piętrze ( pustak - tynk ). Mam nadzieję, że ocieplenie bez tynku

"ostatniego" pomoże. Za dużo wydałem na poprawki poprawek.

• 6 years później...
Witam.Mam problem ze ścianami. Dom stoi nieotynkowany od środka i z zewnątrz, po ostatnich ulewnych deszczach woda zaczęła dostawać się do środka, generalnie pustaki - porotherm 25 P+W - zaczęły przemakać. Czy to normalne? Ocieplenie domu z zewnątrz i otynkowanie - przed zimą, tynki wewnętrzne - w trakcie. Proszę o poradę!