Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szalunek nad oknem.

Recommended Posts

Krótkie pytanie : jak zaszalować nadproże okienne ze wstawionym już oknem? Mur ceglany muszę wzmocnić wieńcem. A jako że to niski budynek muszę razem wylać wieniec i nadproże. Tylko jak to zaszalować aby nie zniszczyć okna (nie wchodzi w grę jego wyjęcie).

Przykryj okno folią, zrób z desek mostek nad oknem jako szalunek i wylewaj.

No właśnie tutaj dochodzimy do sedna sprawy. Pierwotnie okno było wstawione w mur z jednej warstwy cegieł. Okno jest zlicowane ze ścianą, praktycznie brak zewnętrzego parapetu. Od wewnątrz dany jest styropian i obmurowane to wszystko suporkiem. Wszystko wykończone panelami ściennymi. Tak więc brak jest dostępu od wewnątrz. Ja chcę wylać nadprożę tylko na część zewnętrznej ściany, ceglanej.

Gdyby chodziło o proste nadproże, to bym nie pytał na forum, bo to prosta robota. Tu jednak mam mały problem.

Coś tu namieszane albo mam ciasny beret :D - wewnątrz/zewnątrz. Jeżeli okno jest zlicowane ze ścianą to z tą stroną spokój, natomiast z drugiej piszesz, że jest styro+suporek, czyli na czymś twardym można oprzeć. Jakiś szkic by się przydał jak to okno siedzi, bo nie ogarniam :D

Słaby ze mnie humanista i nie potrafię tego opisać. No ale wyobraź sobie, że mamy ścianę trójwarstwową - cegła, styropian, bloczek gazobetonowy. Zewnętrzną (tzw. osłonowa) warstwę stanowi cegła. Mieszkanie jest już wykończone. A ja muszę wzmocnić właśnie ten zewnętrzny murek z cegieł.Postanowiłem zdjąć kilka warstw cegieł i zalać wieniec i od razu razem nadproże. Zdejmując cegły odsłonie styropian. Czyli będę musiał dać jiako szlunek jedną deskę poziomą (spód nadproża) i jedną pionową bo za drugą robić będzie styropian. Cegła ma z tynkiem~7cm i takiej szerokości będzie to nadproże. Martwi mnie tylko ta pozioma deska jak ją podeprzeć jak zamiast otworu jest już okno. Ciężko tak to pisać, ale nic może sam coś wymyśle :)

Zatrybiłem :D Deskę trzeba wysunąć po obu bokach w mur na 2-5 cm - odpadnie podparcie z boków. A na środku... ten mur z cegły to chyba szerszy od okna? Czymś tam można podeprzeć. A z drugiej strony - tej zewnętrznej - powinno wystarczyć zbicie/skręcenie deski pionowej z poziomą tak, żeby pionowa usztywniła to "koryto". Może nie jest to najmocniejsze ale okno też coś niecoś będzie trzymać.

Dzięki andk za podpowiedzi. Ale tak przeliczyłem jeszcze raz wysokości i okazuje się, że mogę zostawić jedną warstwę cegieł nad oknem. Kiedyś wzmocniłem to nadproże kątownikiem stalowym, cegły nie powinny się opuścić. Będą robić niejako jako gotowy szalunek, dam tylko pionową deskę i można zalewać. Wyleje niższy wieniec bezpośrednio na cegły i tyle. No chyba, że się obluzują to wtedy będę jakoś cudował z tymi deskami.