koran1984 07.05.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 mam pytanie,może ktoś wie....mam problem,poprzedni własciciele domu w którym aktualnie mieszkam zapuścili podłogę,tj parkiet dębowy lakierowany.po prostu myli go na sucho lejąc i zacierajac sidoluxem......czasem lali olej roślinny żeby się ładnie błyszczało,,,a to tylko zbierało nawarstwiający się kurz i brud.....trwało to ze 4 lata próbowałam już zmywacz do sidolux-u ale to nic nie dało proszę o pomoc czy zostało mi już tylko cyklinowanie? proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filippo 07.05.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 http://forum.muratordom.pl/parkiet-olejowany-czy-lakierowany,t46462.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 07.05.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 hmm rysuje sie lakier?? jaki to lakier?? czy sciemniała ci powłoka lakiernicza???..z reguły niestety ..czeka cyklinowanie mozesz uzyc loba washtenferner..kurcze mam na sklepie wez sie przypomnij ma nowa nazwe której nie pamietam to grutntowny czysci do takich rzeczy równiez..moze da rade.. juz mi allegro w pamieci pomogło http://allegro.pl/item622725901_loba_careremover_gruntowne_mycie_drewna.htmlna to pozniej po wyschnieciu to http://allegro.pl/item627232071_loba_parkettcare_pielegnacja_parkietu.html do codziennego mycia to http://allegro.pl/item626080592_loba_cleaner_mycie_parkietu_lakierowanego_1l.html ale powiadam najpierw dobrze ze dwa trzy razy umyj caremoverem..rozprowadz na jakims metrze kwadrat ..zostaw na jakas minutke i zmywaj zmywaj..do sucha aby maz nie zostało..spojrz pod swiatlo jak przestanie sie hhmm mazac po wytarciu do sucha masz lakier na wierzchu ..i tak stopniowo mozesz odniesc sukces.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 07.05.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Duchu ja zawsze uprzedzam swoich klientów, żadnych nabłyszczaczy typu sidoluks, pronto bo spotkamy się ponownie na cyklinowanie. Tego badziewia nie idzie zmyć a łapie brud jak lep muchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 07.05.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 a ja zawsze zostawiam szczegółowa instrukcje uzytkowania posadzek lakierowanych i olejowanych wrza z wytycznymi..i srodkami (pierwsze daje gratis)..i mam podpisany 1 egzemplarz wsrod ..historii inwestycji wraz z innymi papierami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andżelka007 08.05.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 A ja mam pytanie odnośnie pielęgnacji podłogi olejowanej jak i lakierowanej (ale to może na inny post), na dole w salonie mamy parkiet marbau olejowany ale wygląda bardzo brzydko tzn. ładnie to wyglądał tylko po nałożeniu oleju a Pan od tej usługi niestety nie poinformował nas jakim olejem potraktował podłogę a później nie poinstruował jak nakleży ją pielęgnować. Koniec końców polecono mi w tej firmie stosowanie środków Loba które to zakupiłam, problem w tym że podłoga wygląda znośnie tylko po nałożeniu Parkett Wax a później zaraz widać smugi, ślady itp... a po wytarciu wilgotnym mopem i preparatem WaxCeaner znów jest jaśniejsza a o powstałych śladach nie wspomnę...wyglada po prostu brzydko...sama nie wiem co z tym fantem począć bo marzyła nam się ładna podłoga a wyszło.... Bardzo proszę o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 08.05.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Prawdopodobnie potrzebujesz to porzadnie zmyc wosk,..może nawet maszynowo nałozyc olej....chcesz polysku czy matowego..efektu...jaka jest ta estetyka tej powłoki?? miejscami sie swieci miejscami nie czy o co chodzi mazy zostaja po złym wypolerowaniu po niczym wiecej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andżelka007 08.05.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Hmmmm teraz sie zastanawiam czy ona była w ogóle polerowana bo ten preparat nakładałam pieluchą tetrową i czekałam aż wyschnie a facet który to nakładał pierwszy taz robił to za pomocą blachy i na tym była pielucha... nie kojarzą aby później jeszcze czymś tą podłogę plerował... Wrzucam zdjęcie mam nadzieję, że będzie coś widać, podłoga czyszczona wczoraj WaxCleanerem i zaraz po wyschnięciu widać było taki biały nalot jakby kurz...http://images38.fotosik.pl/116/0d062889d5591329med.jpgAcha gdzieniegdzie się rozsycha pomiedzy deskami i też się zastanawiamy co z tym fantem zrobić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 09.05.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Hmmmm teraz sie zastanawiam czy ona była w ogóle polerowana bo ten preparat nakładałam pieluchą tetrową i czekałam aż wyschnie a facet który to nakładał pierwszy taz robił to za pomocą blachy i na tym była pielucha... nie kojarzą aby później jeszcze czymś tą podłogę plerował... Wrzucam zdjęcie mam nadzieję, że będzie coś widać, podłoga czyszczona wczoraj WaxCleanerem i zaraz po wyschnięciu widać było taki biały nalot jakby kurz... http://images38.fotosik.pl/116/0d062889d5591329med.jpg Acha gdzieniegdzie się rozsycha pomiedzy deskami i też się zastanawiamy co z tym fantem zrobić.... Rozsychanie to sprawa natury drewna. Niedawno skończył się okres grzewczy i niskiej wilgotności w pomieszczeniu wskutek czego dzszło do kurczenia się drewna (schnięcia). To się zmieni w miesiącach letnich i wilgotnych. Próba osiagnięcia przez ciebie estetyki podłogi, która miałaś po wyjściu parkieciarza spowodowała haos na posadzce i jest tam pewnie dużo wosku. Podłoga powinna zostac porządnie zmyta np. waxcleaner i to mechanicznie maszyną jednotalerzową. Można też ręcznie na kolanach nierozcieńczonym waxcleaner. Szmaty powinny byc często zmieniane na podłodze nie może zostac żadne błotko woskowe. Po umyciu następnie waxcleanerem rozcieńczonym i wysuszeniu szmatami posadzki należy zmatowic całośc wełną stalową nr 2 można i wetrzec 2 x olej zgodnie z instrukcją producenta. Jeżeli chcesz robic to ręcznie przypomnę, że maszyna waży około 35kg (docisk do podłogi). Podobną siłą musisz pracowac lub powtarzac zabiegi aż do skutku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andżelka007 09.05.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Wydaje mi się, że bez fachowej pomocy sama niewiele wskóram, nie mniej walczyć będę i liczę na to że jednak uda mi sie doprowadzić tą podłogę do stanu co najmniej względnej estetyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 09.05.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2009 Wydaje mi się, że bez fachowej pomocy sama niewiele wskóram, nie mniej walczyć będę i liczę na to że jednak uda mi sie doprowadzić tą podłogę do stanu co najmniej względnej estetyki ghost i ja jako parkieciarze postępujemy zgodnie z oczekiwaniami klienta i nowoczesną sztuką parkieciarską. Klienci nie pozostają sami. Otrzymują pisemne wskazówki do pielegnacji i odpowiednie do tego środki. Kopie takich wskazówek podpisaną przez klienta wrzucamy do - jak pisze ghost- historii budowy. To ułatwia rozwiązac późniejsze kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 10.05.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 mam pytanie,może ktoś wie....mam problem,poprzedni własciciele domu w którym aktualnie mieszkam zapuścili podłogę,tj parkiet dębowy lakierowany.po prostu myli go na sucho lejąc i zacierajac sidoluxem......czasem lali olej roślinny żeby się ładnie błyszczało,,,a to tylko zbierało nawarstwiający się kurz i brud.....trwało to ze 4 lata próbowałam już zmywacz do sidolux-u ale to nic nie dało proszę o pomoc czy zostało mi już tylko cyklinowanie? proszę o radę proponowałbym szlifowanie czyli zrywamy tencały badziew aż do drewna i póxniej pociągnąć to olejem podłogi olejowane według mnie są lepsze olej wchłania się głębiej nie ma takiego połysku i w przypadku zarysowań łatwiej naprawić. oczywiście pielęgnować trzeba to odpowiednio a duż część producentów oferuje też środki do mycia takich podłóg a jełśi nie ma w swojej ofercie to poleca jakąś fimę. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 10.05.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 mam pytanie,może ktoś wie....mam problem,poprzedni własciciele domu w którym aktualnie mieszkam zapuścili podłogę,tj parkiet dębowy lakierowany.po prostu myli go na sucho lejąc i zacierajac sidoluxem......czasem lali olej roślinny żeby się ładnie błyszczało,,,a to tylko zbierało nawarstwiający się kurz i brud.....trwało to ze 4 lata próbowałam już zmywacz do sidolux-u ale to nic nie dało proszę o pomoc czy zostało mi już tylko cyklinowanie? proszę o radę Myślę, że najprościej byłoby jednak cyklinowac. Lakier myty sidoluxem stał się matowy jakby sprany. Jeżeli nawet udałoby się usunąc olej roślinny z powierzchni i to całej, również w rogach i przyscianach to należałoby następnie zmatowic bardzo dokładnie całą powierzchnię i położyc lakier. Jest to możliwe pod jednym warunkiem, że posadzka jest równa nie wyłódkowana czy deszczułki nie mają kocich grzbietów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 10.05.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 ale mozna byłoby spróbować..tyle ze to mozna sprawdzic na miejscu nawet po zdjeciach cholera bedzie wiedziec wizja lokalna plus próby wtedy mopzna byłoby zaryzykowac ..na odległość powiadam cyklinowanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 09.06.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 trudno się nie zgodzićcięzko się doradza na odległość, wszystko zalezy od przypadku. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts