Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podstemplować przedłużenie stropu na balkonie?

Gelip

Recommended Posts

Witam.

Domek jednorodzinny 1-piętrowy. Zachciało mi się powiększyć pokój na parterze kosztem połowy balkonu (balkon z wnęką). Nowa ściana jest w połowie balkonu w odległości 40cm od linii brzegowej domu. Nadproże okienne wykonane. Teraz trzeba wykonać strop grubości 18cm, długość 4m, szerokości 1m nad 36cm dziura+ściana z pustaka 25cm (z nadprożem)+40cm ma być wysunięty strop. Mam stemple z lasu, pozbijałem po 2 razem tak aby podtrzymały deski szerokości 36 cm (w sumie 4 podwójne stemple). Tę dziurę 36cm to nie musiałem praktycznie niczego mocować bo z każdej strony jest ściana i wystarczyło przyłapać gwoździem deski do stempli od góry i zbić stemple na skos. Problem jest z podstemplowaniem tego wypuszczenia szerokości 40cm. Chcę to zacząć tak: połapać stemple na skos tak aby same stały, wrzucić na górę gotowe deskowanie 4m x 40cm i przyłapać gwoździami do stempli no i co dalej? W tym momencie wszystko stoi na balkonie i niczego się nie trzyma. Będą jeszcze deski boczne stropu przybijane do ściany i deskowania - czy te 2 deski boczne wystarczą żeby przytrzymać to wszystko? Niby cały strop będzie szerokości 1m ale dość gruby przez co będzie miał sporą wagę.

P.S. Stemple z sosny średnicy 8 - 12cm, niektóre przecięte na pół z średnicy 15cm, pozbijane po 2 w odległości 30cm, w sumie 4 podwójne na strop 4m x 40cm x 18cm . Czy wytrzymają obciążenie stropu gr. 18cm?