Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

woda uzytkowa, cyrkulacja, system rozdzielaczowy

Recommended Posts

Hej!

Zanabylem juz zestaw rozdzielaczy do CWU i ZWU (cala instalacja wody bedzie w PEXach), zamierzam uruchomic tez cyrkulacje w kilku punktach - na moj rozum musze wiec w punktach poboru dodac trojniki i od tych punktow pociagnac dodatkowe przewody do dodatkowego rozdzielacza, skad po "zsumowaniu" jedna rurka wroci do zbiornika ?

Problem widze tylko w tym, ze jezeli bede mial np. pierwszy punkt oddalony o np. 2m i drugi punkt oddalony o np. 7m - to w tym pierwszym bedzie wiekszy przeplyw. Czy moze sie zdarzyc sytuacja, ze w tym drugim nie bedzie wogole przeplywu wody cyrkulacyjnej i cala "para" pojdzie w ten najblizszy punkt ??

W zasadzie az takich roznic w dlugosciach do punktow gdzie chce miec cyrkulacje nie bedzie - to beda bodaj 4 punkty po 3-5m kazdy :)

Bedzie dzialac ?? ;-)

pozdr.

Cyrkulacja będzie wymuszona (jak sądzę) przez pompę cyrkulacujną, więc odległość punktów nie ma znaczenia.

U mnie pompa cyrkulacujna jest na powrocie, pierwszy punkt oddalony od wymiennika o 2m, drugi o 3m, trzeci o 5m, a czwarty o 7m.

Czas wymiany wody w pentli cyrkulacyjnej to około 5 minut.

Spadek temperatury wody w wyniku podmieszania to około 3 st.

Jestem z cyrkulacji bardzo zadowolony, szczególnie rono kiedy przez noc woda w rurach ostygnie. Koszt niewielki, bo rury pex-alu-pex zostało mi trochę, a jedyny dodatkowy koszt to pompa do cyrkulacji (około 200zł).

Cyrkulacja będzie wymuszona (jak sądzę) przez pompę cyrkulacujną, więc odległość punktów nie ma znaczenia.

U mnie pompa cyrkulacujna jest na powrocie, pierwszy punkt oddalony od wymiennika o 2m, drugi o 3m, trzeci o 5m, a czwarty o 7m.

[...]

Dzieki - ale jak rozumiem masz rowniez wode w systemie rozdzielaczowym i do cyrkulacji rowniez dodatkowy rozdzielacz ?:)

pozdr.

Dzieki - ale jak rozumiem masz rowniez wode w systemie rozdzielaczowym i do cyrkulacji rowniez dodatkowy rozdzielacz ?:)

pozdr.

Nie mam żadnego rozdzielacza.

Z bojlera do zlewu w łazience poprzez trójnik do wanny itd. na końcu z powrotem do bujlera.

Oczywiście wymiennik musi być przystosowany do cyrkulacji.

I prądzik dla pompy .. To nie taka tania zabawa jak się wydaje.

Jak mogłeś przeczytać w moim poprzednim poście czas cyrkulacji wynosi 5min.

Zaprogramowaną mam cyrkulację tylko 2x na dobę - rano i po południu.

Wychodzi 10min. na dobę, więc nie przesadzaj z tym prądem. Więcej zużyje telewizor w czasie czuwania.

Chyba lepsze (na 100% będzie działać) i tańsze jest rozwiązanie szeregowe cyrkulacji (jeśli można to w ten sposób rozwiązać).

Przy wieli rozgałęzieniach cyrkulacji, typowa pompa pompa cyrkulacyjna może pomijać niektóre rozgałęzienia.

U mnie cyrkulacja bedzie tylko dla 5 punktow, wydaje mi sie ze stosujac dodatkowo uklad tichelmanna (bo rozdzielacz cieplej wody "zasilajacej" i rozdzielacz cyrkulacji beda identyczne) powinna wszedzie sie woda "wycyrkulowac" rownomiernie ;) No, pod warunkiem ze wszystkie petle bylyby w miare rownej dlugosci..

Wszystko mam juz kupione i w tym tyg. mam sie zamiar rozprawic z instalacja wodna :-)

pozdr.

Jak coś nie będzie działać, to zastosujesz (podobnie jak w instalacji CO) - kryzowanie i będzie śmigać.

Zgadzam się z lukol-bis, że szerogowa cyrkulacja jest pewniejsza.

Trudno będzie uzyskać jednakową długość każdej pentli - chyba, że pomyślałeś o tym już na etapie wyboru projektu.

Jak coś nie będzie działać, to zastosujesz (podobnie jak w instalacji CO) - kryzowanie i będzie śmigać.

Zgadzam się z lukol-bis, że szerogowa cyrkulacja jest pewniejsza.

Trudno będzie uzyskać jednakową długość każdej pentli - chyba, że pomyślałeś o tym już na etapie wyboru projektu.

Zrobilem sobie juz projekcik i wychodza mi tylko 4 punkty gdzie chce miec cyrkulacje (bo dwie umywalki w jednej lazience beda podpiete "trojnikowo" na jednym pexie) i odleglosci sa w miare zblizone -> 4m, 6m, 4m, 5m. Na rozdzielaczu mam zaworki - najwyzej gdyby rzeczywiscie byly problemy z np. ta dluzsza petla to przykrece leciutko petle krotsze :)

Dzieki wszystkim za dyskusje.

pozdr.