DagaAdam 07.05.2009 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Hej! Zanabylem juz zestaw rozdzielaczy do CWU i ZWU (cala instalacja wody bedzie w PEXach), zamierzam uruchomic tez cyrkulacje w kilku punktach - na moj rozum musze wiec w punktach poboru dodac trojniki i od tych punktow pociagnac dodatkowe przewody do dodatkowego rozdzielacza, skad po "zsumowaniu" jedna rurka wroci do zbiornika ? Problem widze tylko w tym, ze jezeli bede mial np. pierwszy punkt oddalony o np. 2m i drugi punkt oddalony o np. 7m - to w tym pierwszym bedzie wiekszy przeplyw. Czy moze sie zdarzyc sytuacja, ze w tym drugim nie bedzie wogole przeplywu wody cyrkulacyjnej i cala "para" pojdzie w ten najblizszy punkt ?? W zasadzie az takich roznic w dlugosciach do punktow gdzie chce miec cyrkulacje nie bedzie - to beda bodaj 4 punkty po 3-5m kazdy Bedzie dzialac ?? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 08.05.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Cyrkulacja będzie wymuszona (jak sądzę) przez pompę cyrkulacujną, więc odległość punktów nie ma znaczenia.U mnie pompa cyrkulacujna jest na powrocie, pierwszy punkt oddalony od wymiennika o 2m, drugi o 3m, trzeci o 5m, a czwarty o 7m.Czas wymiany wody w pentli cyrkulacyjnej to około 5 minut.Spadek temperatury wody w wyniku podmieszania to około 3 st.Jestem z cyrkulacji bardzo zadowolony, szczególnie rono kiedy przez noc woda w rurach ostygnie. Koszt niewielki, bo rury pex-alu-pex zostało mi trochę, a jedyny dodatkowy koszt to pompa do cyrkulacji (około 200zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 08.05.2009 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 I prądzik dla pompy .. To nie taka tania zabawa jak się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 08.05.2009 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Cyrkulacja będzie wymuszona (jak sądzę) przez pompę cyrkulacujną, więc odległość punktów nie ma znaczenia. U mnie pompa cyrkulacujna jest na powrocie, pierwszy punkt oddalony od wymiennika o 2m, drugi o 3m, trzeci o 5m, a czwarty o 7m. [...] Dzieki - ale jak rozumiem masz rowniez wode w systemie rozdzielaczowym i do cyrkulacji rowniez dodatkowy rozdzielacz ? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 10.05.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Dzieki - ale jak rozumiem masz rowniez wode w systemie rozdzielaczowym i do cyrkulacji rowniez dodatkowy rozdzielacz ? pozdr. Nie mam żadnego rozdzielacza. Z bojlera do zlewu w łazience poprzez trójnik do wanny itd. na końcu z powrotem do bujlera. Oczywiście wymiennik musi być przystosowany do cyrkulacji. I prądzik dla pompy .. To nie taka tania zabawa jak się wydaje. Jak mogłeś przeczytać w moim poprzednim poście czas cyrkulacji wynosi 5min. Zaprogramowaną mam cyrkulację tylko 2x na dobę - rano i po południu. Wychodzi 10min. na dobę, więc nie przesadzaj z tym prądem. Więcej zużyje telewizor w czasie czuwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 10.05.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Chyba lepsze (na 100% będzie działać) i tańsze jest rozwiązanie szeregowe cyrkulacji (jeśli można to w ten sposób rozwiązać).Przy wieli rozgałęzieniach cyrkulacji, typowa pompa pompa cyrkulacyjna może pomijać niektóre rozgałęzienia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 10.05.2009 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Chyba lepsze (na 100% będzie działać) i tańsze jest rozwiązanie szeregowe cyrkulacji (jeśli można to w ten sposób rozwiązać). Przy wieli rozgałęzieniach cyrkulacji, typowa pompa pompa cyrkulacyjna może pomijać niektóre rozgałęzienia. U mnie cyrkulacja bedzie tylko dla 5 punktow, wydaje mi sie ze stosujac dodatkowo uklad tichelmanna (bo rozdzielacz cieplej wody "zasilajacej" i rozdzielacz cyrkulacji beda identyczne) powinna wszedzie sie woda "wycyrkulowac" rownomiernie No, pod warunkiem ze wszystkie petle bylyby w miare rownej dlugosci.. Wszystko mam juz kupione i w tym tyg. mam sie zamiar rozprawic z instalacja wodna pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 11.05.2009 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Jak coś nie będzie działać, to zastosujesz (podobnie jak w instalacji CO) - kryzowanie i będzie śmigać.Zgadzam się z lukol-bis, że szerogowa cyrkulacja jest pewniejsza.Trudno będzie uzyskać jednakową długość każdej pentli - chyba, że pomyślałeś o tym już na etapie wyboru projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 11.05.2009 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Jak coś nie będzie działać, to zastosujesz (podobnie jak w instalacji CO) - kryzowanie i będzie śmigać. Zgadzam się z lukol-bis, że szerogowa cyrkulacja jest pewniejsza. Trudno będzie uzyskać jednakową długość każdej pentli - chyba, że pomyślałeś o tym już na etapie wyboru projektu. Zrobilem sobie juz projekcik i wychodza mi tylko 4 punkty gdzie chce miec cyrkulacje (bo dwie umywalki w jednej lazience beda podpiete "trojnikowo" na jednym pexie) i odleglosci sa w miare zblizone -> 4m, 6m, 4m, 5m. Na rozdzielaczu mam zaworki - najwyzej gdyby rzeczywiscie byly problemy z np. ta dluzsza petla to przykrece leciutko petle krotsze Dzieki wszystkim za dyskusje. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts