Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pomysł wykonania szafek łazienkowych - dość prostych, bo jedynie pod umywalkę, jednak musiałbym blat skleić z kilku desek. Po prostu kupuję tarcicę (grubość 26mm), a szerokość ok. 12-15 cm. U mnie blat ma ponad 50 cm, więc pytanie - czy samodzielnie można pokusić się o klejenie, a jeśli tak, to jak? Czy tylko stolarz pozostaje?

Dodam, że chęci i miejsce do pracy :D są.

Michał

https://forum.murator.pl/topic/122153-samodzielne-klejenie-drewna-zr%C3%B3b-to-sam-zamiart-stolarza/

Witam,

Mam pomysł wykonania szafek łazienkowych - dość prostych, bo jedynie pod umywalkę, jednak musiałbym blat skleić z kilku desek. Po prostu kupuję tarcicę (grubość 26mm), a szerokość ok. 12-15 cm. U mnie blat ma ponad 50 cm, więc pytanie - czy samodzielnie można pokusić się o klejenie, a jeśli tak, to jak? Czy tylko stolarz pozostaje?

Dodam, że chęci i miejsce do pracy :D są.

Michał

Skleić się da, ale co potem? Masz jak to oheblować itd?

Tak, będę miał jak to obrobić. Chodzi mi tylko o klejenie - po prostu boki ze sobą i już? Czy jakieś wpusty? Nie rozejdzie się to za jakiś czas?

Michał

Właściwy klej, wysuszone drewno, docisk i będzie OK. Obawiam sie, że z tym wysuszonym drewnem będziesz mieć największy problem.

Bez grubościowki i dobrej pily bedzie Ci ciezko.

Generalnie to tniesz na listwy 30mm, skladasz naprzemiennie, do tego sciski co 15-30cm i kleisz.

Potem na grubosciowke, ew szlifierke tasmowa.

Jak egzotyk, to kupisz juz pewnie odpowiednio wysuszony.

Klej, np rakol da na pewno rade.