Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.Czytam forum od 2 lat ,mieliśmy właśnie wtedy zaczynać budowę,ale życie pisze różne scenariusze(przekształcanie działki,wcześniej tylko o szerokości 14m teraz 21) i tysiące innych spraw które odsuwały budowę na "kiedyś tam".Po tych 2 latach i zmiejszającej się zdolności kredytowej(czytaj kryzys i wypłaty w dół) postanowiliśmy się zebrać i zacząć działać. Zaczeliśmy od odwiedzenia banku i tu zonk stać nas tylko na 100 metrowy domek dosłownie(i to trzeba będzie molestować znajomego który zajmuje się robieniem kosztorysów coby nam go wyliczał jak najtaniej).Właśnie skończyliśmy spłacać kredyt wzięty 10 lat temu na mieszkanie,a że lubimy widocznie sado-masochityczne zmagania z ratami to znowu do banku. Do sedena to ten projekt: http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_w_lukrecji_4/m4995294a8dfd8 ze względu na niezbyt korzystne warunki na działce(spad,glina i wilgoć) odpadł projekt domu parterowego, zresztą po przewertowaniu zacnego forum i wypowiedzi doświadczonych forumowiczów pewnie by nieco więcej kosztował. Proszę zatem napiszcie co sądzicie o tym projekcie.Dzięki.

No to moje opinie o projekcie:

- może zrezygnować z tego nieregularnego kształtu ściany od strony wejścia, czyli w salonie zrobić na linii okna i wejścia - po co taki twór dziwny. Zawsze lepsza moim zdaniem jest prosta konstrukcja (i tańsza)

- czy potrzebujecie taki duży salon / jadalnię / kuchnię? Mi brakuje na dole jakiegoś gabinetu, który spokojnie można by wydzielić z kawałka salonu - chociażby przy ścianie z wiatrołapem

- niestety jak dla mnie brakuje spiżarni przy kuchni....

- góra - praktycznie nic dodać nic ująć. Mały korytażyk prowadzący bezpośrednio do pokoi.

- kubelek pod skosem to nie zawsze dobry pomysł. Twój men będzie musiał sikać na siedząco albo z głową odchyloną do tyłu (trzeba sprawdzić jaki tam jest skos dachu)

Dzięki Trociu.Co do dziwnego tworu to myślałam o tym a dom by niewiele stracił(za to moja kieszeń zyska)ale nie wiem czy ta zmiana nie poniesie jakiś komplikacji schody tam wchodzą, a to wyniknie u architekta adaptującego.Jest nas 4 więc każdy miałby swój kąt (mały ale swój, teraz w bloku dzieci dzielą razem 9m pokój) .A salon ja myślałam że i tak jes mały (wiesz piszą ludzie że poniżej 25 to nie salon:). Mój mąż ma coś koło 190 wzrostu i może być problem z kibelkiem pod skosem ,ścianka ma wysokość 115cm więc jest wysoka. Właśnie mnie mierziły te małe pokoje na górze,ale trudno o większe przy takim metrażu.