arekmx 08.05.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Witam, Zastanawiam się jak postąpić przy malowaniu. Dokładniej to są ściany, na nich jest gładź i na gładzi naklejona tapeta. Tapetę zerwałem i część ścian jest lekko przemalowania na biało (chyba poprzedni właściciel pomalował część ścian białą farbą, która została z malowania sufitu). 1/3 nie jest przemalowana i widać szarą gładź. Zastanawiam się jak teraz postąpić? Dawać grunt i potem wstępnie pomalować na biało farba:woda 1:1 i dopiero docelowy kolor? Może od razu farba:woda 1:1 i kolor bez gruntu? Oczywiście najpierw będzie mycie ścian szarym mydłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.05.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Witam, Zastanawiam się jak postąpić przy malowaniu. Dokładniej to są ściany, na nich jest gładź i na gładzi naklejona tapeta. Tapetę zerwałem i część ścian jest lekko przemalowania na biało (chyba poprzedni właściciel pomalował część ścian białą farbą, która została z malowania sufitu). 1/3 nie jest przemalowana i widać szarą gładź. Zastanawiam się jak teraz postąpić? Dawać grunt i potem wstępnie pomalować na biało farba:woda 1:1 i dopiero docelowy kolor? Może od razu farba:woda 1:1 i kolor bez gruntu? Oczywiście najpierw będzie mycie ścian szarym mydłem. Ta farba z wodą to właśnie gruntowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekmx 08.05.2009 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Hm, bo w castoramie wcisneli mi jeszcze grunt dulux. Jak rozumiem ten grunt w tym przypadku się nie przyda/nie jest wskazany? Teraz kwestia farby z wodą - czy farby do gruntowania są specjalne farby? Mam białą akrylową dekoral i teraz nie wiem czy mogę jej użyć 1:1 z wodą do gruntowania czy kupić specjalną. Dziękuje za dotychczasową pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikołaj 77 08.05.2009 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Z praktyki wiem ze najgorzej to kupować coś co polecają w sklepach typu castorama ) W Twoim przypadku jedynym rozsądnym wyjściem będzie zagruntowanie ścian rozcieńczoną farbą ale z przewagą farby nie wody, a po wyschnięciu nałożenie farby już nie rozcieńczonej. powodzenia )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts