Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie po zerwaniu tapety?

arekmx

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam się jak postąpić przy malowaniu. Dokładniej to są ściany, na nich jest gładź i na gładzi naklejona tapeta.

Tapetę zerwałem i część ścian jest lekko przemalowania na biało (chyba poprzedni właściciel pomalował część ścian białą farbą, która została z malowania sufitu). 1/3 nie jest przemalowana i widać szarą gładź.

Zastanawiam się jak teraz postąpić? Dawać grunt i potem wstępnie pomalować na biało farba:woda 1:1 i dopiero docelowy kolor? Może od razu farba:woda 1:1 i kolor bez gruntu?

Oczywiście najpierw będzie mycie ścian szarym mydłem.

Witam,

Zastanawiam się jak postąpić przy malowaniu. Dokładniej to są ściany, na nich jest gładź i na gładzi naklejona tapeta.

Tapetę zerwałem i część ścian jest lekko przemalowania na biało (chyba poprzedni właściciel pomalował część ścian białą farbą, która została z malowania sufitu). 1/3 nie jest przemalowana i widać szarą gładź.

Zastanawiam się jak teraz postąpić? Dawać grunt i potem wstępnie pomalować na biało farba:woda 1:1 i dopiero docelowy kolor? Może od razu farba:woda 1:1 i kolor bez gruntu?

Oczywiście najpierw będzie mycie ścian szarym mydłem.

Ta farba z wodą to właśnie gruntowanie.

Hm, bo w castoramie wcisneli mi jeszcze grunt dulux. Jak rozumiem ten grunt w tym przypadku się nie przyda/nie jest wskazany?

Teraz kwestia farby z wodą - czy farby do gruntowania są specjalne farby? Mam białą akrylową dekoral i teraz nie wiem czy mogę jej użyć 1:1 z wodą do gruntowania czy kupić specjalną.

Dziękuje za dotychczasową pomoc!

Z praktyki wiem ze najgorzej to kupować coś co polecają w sklepach typu castorama :))

W Twoim przypadku jedynym rozsądnym wyjściem będzie zagruntowanie ścian rozcieńczoną farbą ale z przewagą farby nie wody, a po wyschnięciu nałożenie farby już nie rozcieńczonej.

powodzenia :)))