Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

miedza czyli Kargul i Pawlak

Recommended Posts

popieram zonę.

Być może to tylko zwyczaje wiejskie, ale zawsze między polami zostawiało się miedzę, żeby jeden drugiemu w szkodę nie wchodził.

A tu jest pole i dzialka "zamieszkała".

I między polami było i jest to uzasadnione, bo miedza wyznaczała granicę, a jest i była i tańsza, i praktyczniesza od płota. Orano „kóńmi” i w związku z tym nikt, tej miedzy nie przekraczał, bo „kóń” i jednoskibowy pług „zawracały w miejscu”.

Dzisiaj te kilkanaście centymetrów nie jest nawet zauważalne (a płot i owszem) z traktora, czy innej maszyny, więc jak już są, to dużo szersze – przynajmniej na terenach na których ja bywam.

Płoty też stawiano i stawia się, miedzy polami - a wtedy nie ma miedzy.

Ja cofnąłem się o ok. 20 cm od granicy (pola sąsiada) po pierwsze dla bezpieczeństwa ogrodzenia (jak widziałem jak prowadzi ciągnik, to stwierdziłem, że warto dzieci z podwórka do chałupy zapędzić), po drugie planuję owe 20 cm za siatką zasypać żwirem, aby siatka zielskiem nie zarastała, bo przecie to moje 20 cm... :wink:

dzięki wszystkim za ożywioną dyskusję :D

po długiej i owocnej rozmowie z żoną (3 warki strong na koszt żony) ustaliliśmy co następuje:

jako że nasza działka ma prawie 80 arów więc nie bedziemy sie kłócili o jakies marne 20 cm, dlatego chcąc zachowac w przyszlosci nienaruszony przez maszyny rolnicze stan płotu postawimy go kilkadziesiat centymetrow od granicy (ilość tych centymetrów pozostała do dyskusji - będzie okazja na nastepne piwo) :D

... dlatego chcąc zachowac w przyszlosci nienaruszony przez maszyny rolnicze stan płotu postawimy go kilkadziesiat centymetrow od granicy...

Oby tylko słupki graniczne pozostały na swoim miejscu :wink: , bo za lat parę może być różnie i warka strong może nie wystarczyć jak się trafi prawdziwy z krwi i kości "rolnika syn" za miedzą... :lol:

Widzę, że tanio kupiliście ziemię to i nią beztrosko szastacie...

Ja jestem na razie otoczony z 3 stron polem, droga kiedyś będzie otaczać mnie z dwóch stron. Jeśli chodzi o grodzenie, to płot będę stawiał zgodnie z prawem - po swojej stronie, tzn fundament płotu w mojej granicy - będzie sięgał do krzyżyka na kamieniu granicznym, chociaż spotkałem się lokalnie z opiniami, że tylko słupek powinien być po mojej stronie.

Sąsiad rolnik.

W tej chwili mam prowizoryczne ogrodzenie z siatki leśnej od 10-40cm po mojej stronie. Sąsiad rolnik ma brzydki zwyczaj zawsze podorywać przy samym płocie -nie ma znaczenia czy mu się odsunę czy nie, mało tego, jednego kamienia granicznego nie mogę odnaleźć, prawdopodobnie został wyorany, gdyby przy nim stał płot to by się to nie stało.

Planuję zrobić podmurówkę betonową prawie do głębokości przemarzania, jak mu nie szkoda pługa, może obok płota jechać. Jak będzie solidnie i zgodnie z prawem to będzie się poważniej zachowywał, prowizorycznego płotu nie traktował poważnie, a sąsiedzi którzy mają betonowe podmurówki nie są podjeżdzani pługiem.

W przepisach nie ma pojęcia miedzy.

Miedza rozgraniczała nieogrodzone pola i pozwalała prowadzić wojny dobrosąsiedzkie (wystarczyło wjechać na trzy palce).

Ogrodzenie masz prawo zbudować przy samej granicy tak by nie wchodzić w szkodę sąsiadowi, albo w porozumieniu z nim na samej granicy.

Zastanawiam sie po ile płacili ludzie za metr którzy robią jakieś kilkudzisięcio centymetrowe pasy niczyje.

Proponuję jeszcze zatoczkę na kombajn rolnikowi zostawić. :)

Przecie to dokładnie jak między państwami. Jak się nie kłócą o granicę, to posterunki graniczne sa obok siebie. Jak się kłócą (Ukraina i Mołdawskie (?) Naddniestrze) to pas ziemi niczyjej wynosi prawie pół kilometra.

A prawnie to jest tak jak napisał adam_mk.

jestem po weekendowej romowie z teściem (starej daty).

Twierdzi on ze dawniej tak sie stawialo (czyli ile tam centymetrow od miedzy), zeby zachowac dobrosasiedzkie stosunki.

Ale teraz (tak mu wyluszczyl geodeta) przepisy stanowia, zeby stawiac sie przy granicy (bez miedzy)