Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Reduktor ciśnienia wody

michalp

Recommended Posts

Witam,

Po montażu pieca - zaczęło przy pieciu przeciekać. Ekipa przyjechała i stwierdziła, że ciśnienie wody z wodociągu jest za duże i po prostu puszczają zawory. I sugerują zamontowanie - reduktora ciśnienia.

I chyba skłaniam się ku temu - czy możecie polecić jakiś konkretny model, sprawdzony, dobry...

Michał

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli dotychczas twoje przyłacze wodne funkcjonowało bez reduktora :o - czyli pełne ciśnienie z sieci w instalacji wewnetrznej w budynku ??A jakie to ciśnienie ?? - wydaje mi się że wszystkie zawory bezpieczeństwa dla armatury są na 6 bar - więc ciśnienie w sieci masz wyższe ??

Ja posiadam w swojej instalacji reduktor Caleffi .

http://images49.fotosik.pl/120/d20bca6969fa6da0m.jpg

Tak, do tej pory przyłącze było bez reduktora. Jak rozumiem z twojego posta - taki reduktor musi być obligatoryjnie?

Tylko jeśli ciśnienie w sieci jest wyższe od dopuszczalnego dla instalacji i od ciśnienia progowego w zaworach bezpieczeństwa.

Dokładnie - dla przykładu u mnie w sieci 6,5 bara - w instalacji wewnetrznej po reduktorze 3 bary .

No i obligatoryjnie zawór antyskażeniowy .

A nie dotyczy to tylko sytuacji z dodatkowym własnym ujęciem wody ze studni?

Hmmm - no teraz mnie zaskoczyłeś - ja słyszałem że przede wszystkim w przypadku ujęcia z wodociągu .

Zadaniem tego zaworu jest nie dopuszczenie do skażenia sieci wodociągowej, które może nastąpić poprzez wtłoczenie wody z instalacji domowej do rurociągu. Tak na logikę może to nastąpić tylko wtedy, gdy mamy inne źródło zasilania w wodę i wartość ciśnienia jest przynajmniej chwilowo (np. w przypadku awarii wodociągu) wyższa niż wodociągowa.

Formy prawnej nie jestem pewny. U siebie raczej takiego zaworu nie mam, a i w bloku nie widziałem (co nie znaczy, że tam nie ma).

Po prostu jest to zawór jednokierunkowy - i nic ponadto .

A jego zadanie słusznie opisał zbigmor .

Tak na logikę również można przyjąć hipotetyczną sytuację sytuację w której w instalacji wewnetrznej w domu w zasobniku c.w.u rozwijają się bakterie legionella lub inne - i podczas spadku ciśnienia w sieci wodociągowej poniżej ciśnienia w instalacji domowej woda z instalacji domowej spowrotem jest wtłoczona do sieci wodociągowej - następuje wówczas skażenie bakteriami wodociągu ...

Zawór antyskażeniowy temu zapobiega .

Po prostu jest to zawór jednokierunkowy - i nic ponadto .

A jego zadanie słusznie opisał zbigmor .

Tak na logikę również można przyjąć hipotetyczną sytuację sytuację w której w instalacji wewnetrznej w domu w zasobniku c.w.u rozwijają się bakterie legionella lub inne - i podczas spadku ciśnienia w sieci wodociągowej poniżej ciśnienia w instalacji domowej woda z instalacji domowej spowrotem jest wtłoczona do sieci wodociągowej - następuje wówczas skażenie bakteriami wodociągu ...

Zawór antyskażeniowy temu zapobiega .

Ale czy rzeczywiście musi być on obligatoryjnie?

Jesli chodzi o role tych zaworow to juz zostala ona opisana wczesniej.

A montaz zaworu jedenego,albo drugiego jest uwarunkowany tym co mamy w projekcie. Jezeli jest skazeniowy,to taki powinnismy wstawic, jesli zwykly zwrotny to.........

Trzeba jednak pamietac, ze ten skazeniowy mocniej dlawi przeplyw.

W moim przypadku wodociągi zamontowały wodomierz i dokonały jego odbioru przed wykonaniem instalacji wewnętrznej w budynku - wówczas domu jeszcze nie było - więc trudno wymagać żeby inwestor zamontował zawór antyskażeniowy - ale jak już zamieszkałem w domu to pracownik wodociągów podczas pierwszego odczytu licznika sprawdzał "skład" instalacji przyłaczeniowej po wodomierzu ...

Jesli chodzi o role tych zaworow to juz zostala ona opisana wczesniej.

A montaz zaworu jedenego,albo drugiego jest uwarunkowany tym co mamy w projekcie. Jezeli jest skazeniowy,to taki powinnismy wstawic, jesli zwykly zwrotny to.........

Trzeba jednak pamietac, ze ten skazeniowy mocniej dlawi przeplyw.

Zawór antyskażeniowy to nic innego tylko zawór zwrotny z wyprowadzonymi dwoma króćcami do pomiarów wody przed i po elemencie zwrotnym / po grzybku zaworu / , czy bardziej dławi przepływ czy nie - nie wiem .

http://www.valmark.pl/images/Waldek/socla/ea291.jpg

http://www.ogrzewnictwo.pl/uploaded/Image/Artykuly/magazyn%20instalatora/filtr1.jpg

Ciśnienie w sieci miejskiej bardzo rzadko bywa stabilne.

W ciągu dnia potrafi ledwo lecieć, bo "rozbiór" wody z nitki, na której "siedzi" dom jest spory. (może tak być, bywać...).

Ale w nocy? :lol:

Ludziska kończą ablucje, pralki pranie a zmywarki zmywanie i...

Ciśnienie wolniuteńko rośnie sobie czasem do wysokich wartości. Wtedy za naszymi plecami, w ciemności, w uśpionym domu zaczynają puszczać zawory....

I rano mamy bal! :lol:

Taki reduktor to dobra rzecz...

Adam M.

A ja myslę, że tu chodzi o zawór bezpieczeństwa pod wymiennikiem.

A to bez naczynia przeponowego lub/i reduktora sprawa normalna.

Sądzę, że rzecz ma się zwłaszcza w nocy, kiedy wylaliśmy całą wodę do kapieli, doszła świeża-zimna i się nagrzała, co spowodowało wzrost ciśnienia, któer wywaliło poprzez zawór bezpieczeństwa, który właśnie po to tam jest.